Rozdíl UEFI BIOS

mino

Rozdíl UEFI BIOS
« kdy: 22. 12. 2017, 20:53:41 »
Právě jsem se dočet, že UEFI je diametrálně něco jiné než BIOS. Tak ho asi nelze standardně řešit cestou CMOS. Na Wiki jsem našel jen charakteristiky UEFI a nic kde a jak je zapsaný ... Nevím, tak se ptám znalých na root.cz
Za info děkuji předem.

mino

Re:Rozdíl UEFI BIOS
« Odpověď #1 kdy: 22. 12. 2017, 21:06:08 »
Právě jsem se dočet, že UEFI je diametrálně něco jiné než BIOS. Tak ho asi nelze standardně řešit cestou CMOS. Na Wiki jsem našel jen charakteristiky UEFI a nic kde a jak je zapsaný ... Nevím, tak se ptám znalých na root.cz
Za info děkuji předem.

Fórum mi napsalo "nic nenalezeno" a nic. Tak jsem dotaz naklofal znovu:) Za chvíli je dotaz 2x. Nějaká bezpečnostní pauza před trolem?

hu

« Odpověď #2 kdy: 22. 12. 2017, 21:10:24 »
Za info děkuji předem.

Fórum mi napsalo "nic nenalezeno" a nic. Tak jsem dotaz naklofal znovu:) Za chvíli je dotaz 2x. Nějaká bezpečnostní pauza před trolem?

Ne, "programátoři" IInfo.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 22. 12. 2017, 21:56:56 »
Rozdíly mezi BIOS a UEFI znám, ale dotaz nechápu "nelze standardně řešit cestou CMOS"... WTF?

mino

« Odpověď #4 kdy: 23. 12. 2017, 14:10:16 »
Rozdíly mezi BIOS a UEFI znám, ale dotaz nechápu "nelze standardně řešit cestou CMOS"... WTF?

Aha, no myslel jsem to tak, že paměť CMOS obsahovala aktuální nastavení systému BIOS. V současné době s UEFI nevím  jestli lze nějak obnovit tovární nastavení, dříve ESCD šlo i vymazat ... Rád bych nějaké info jaké mám možnosti když koupím nějaký HW a v něm sedí UEFI žába na prameni.

CoffeeMan

« Odpověď #5 kdy: 23. 12. 2017, 14:49:07 »
Osobně si teda myslím, že se to chová naprosto normálně, stačí tomu odpojit napájení z baterie a ono se to resetuje. Nebo je na desce jumper. Ale teda taky se rád nechám poučit, protože jsem to za poslední dekádu nepotřeboval.

CoffeeMan

« Odpověď #6 kdy: 23. 12. 2017, 16:32:46 »
Si odpovím sám i vám, protože támhle se řešila RAM a nová deska, tak tu mám od toho stažený manuál. Je tam normálně "jumper", který vymaže čas, datum, systémové parametry. Dále je tam normální baterie, kterou když vyndáte, tak se to taky resetuje.

Prostě naprosto normální. Jako to bylo vždy.

Livan

« Odpověď #7 kdy: 23. 12. 2017, 19:04:16 »
To se dalo čekat. Už protože UEFI je pokračovatelem BIOSU a má v podstatě tu samou funkci, akorát, že to nějaký magor přejmenoval. I když to má nějakou tu funkci navíc a má i další odlišnosti, tak to kvúli tomu nemuseli přejmenovávat. Navíc by to mělo mít i položku v menu, která nastaví tovární nastavení - čiže jakoby vyresetuje.

mino

« Odpověď #8 kdy: 23. 12. 2017, 20:47:14 »
To se dalo čekat. Už protože UEFI je pokračovatelem BIOSU a má v podstatě tu samou funkci, akorát, že to nějaký magor přejmenoval. I když to má nějakou tu funkci navíc a má i další odlišnosti, tak to kvúli tomu nemuseli přejmenovávat. Navíc by to mělo mít i položku v menu, která nastaví tovární nastavení - čiže jakoby vyresetuje.

Takže když někdo něco zakáže by snad mohl jít i nějaký upgrade typu:
V položce switch můžete uložit aktuální BIOS do souboru (BIOS Filename for saving...) i flashovat BIOS nový (BIOS Filename for loading...)

Livan

« Odpověď #9 kdy: 23. 12. 2017, 21:27:55 »
Nevím přesně jak jsi to myslel ale nahrát nové UEFI je možné, dokonce v UEFI Asusú je položka, která to přímo umožňuje. Stačí stáhnout nový UEFI na USB, zvolit danou položku v UEFI a nahrát nové UEFI.