DHCPv6 nebo autokonfigurace

Koblih

DHCPv6 nebo autokonfigurace
« kdy: 22. 01. 2011, 22:44:46 »
Zdravim,nasadil jsem si v siti IPv6 pres tunel.Uvazuju,jestli je lepsi vyuzit autokonfiguraci nebo jit cestou DHCPv6.Precetl jsem o tom nejake veci a nerozumim tomu,jake vyhody autokonf ma.Pise se,ze je to jednodussi,ale me DHCP neprijde nijak slozite a je mi jedno jestli nakonfiguruju DHCPD nebo RADVD pro autokonf.Jaka je tedy realna vyhoda autokonfigurace? Dik

P

Re: DHCPv6 nebo autokonfigurace
« Odpověď #1 kdy: 23. 01. 2011, 09:19:24 »
DHCP6 nestaci neum iddat routu a prefix, autokonfigurace zas neda dns takze pokud chces 100% funkcni ipv6 bez ipv4 musis mit oboji na nebo konfigurovat rucne.

« Odpověď #2 kdy: 23. 01. 2011, 19:13:18 »
DHCP6 nestaci neum iddat routu a prefix, autokonfigurace zas neda dns takze pokud chces 100% funkcni ipv6 bez ipv4 musis mit oboji na nebo konfigurovat rucne.
Prosím nezaměňovat Router advertisment (ohlášení směrovače), které je v síti povinné, s bezestavovou autokonfigurací (stateless autoconfiguration), která je volitelná...

K původnímu dotazu: Pro domácí sítě je nejjednodušší použít bezestavovou konfiguraci, protože pro tu není třeba zprovozňovat žádného dalšího démona, stačí k tomu ohlášení směrovače, tedy na linuxu např. radvd.

Bezestavová autokonfigurace skutečně prozatím neumí nastavovat DNS servery, ačkoli rozšíření existuje a je podporováno v radvd (server) a rdnssd (klient). Nicméně pro domácí sítě se není nutné zabývat přidělením IPv6 adresy DNS serverů. IPv4 DNS server poslouží naprosto stejně a komunikace s DNS serverem po IPv6 nepředstavuje naprosto žádné zlepšení proti IPv4.

Viz též diskuzi zde: http://www.abclinuxu.cz/poradna/unix/show/324528

PeZ

« Odpověď #3 kdy: 23. 01. 2011, 20:08:38 »
autokonfigurace zas neda dns takze pokud chces 100% funkcni ipv6 bez ipv4 musis mit oboji na nebo konfigurovat rucne.

Ciste teoreticky adresu DNS serveru nepotrebujes proste posles DNS request na multicast ff02::1:2 (resp. mozna existuje i prislusny DHCP anycast ale nejak se mi ho nepodarilo najit ;-)

Darkman

« Odpověď #4 kdy: 23. 01. 2011, 23:11:50 »
Pro domácí sítě je nejjednodušší použít bezestavovou konfiguraci, protože pro tu není třeba zprovozňovat žádného dalšího démona, stačí k tomu ohlášení směrovače, tedy na linuxu např. radvd.

Tohle přece nedává smysl. Je jedno, jestli na nějaké mašině v síti nastavím dhcpd.conf nebo radvd.conf. V obou případech nějakému démonovi řeknu, jak se mají chovat ostatní stroje v síti. Existuje tedy nějaká reálná výhoda autokonfigurace? Mě přijde, že pořád je lepší používat DHCP, kdy mám jasnou kontrolu nad tím, co se v té síti děje.

Host

« Odpověď #5 kdy: 23. 01. 2011, 23:56:08 »
jedna velka nevyhoda DHCPv6 je ze v linuxu nefunguje korektne (ve win7 udajne jo, nezkousel sem, ostatni netusim). problem v tomto pripade je ze vsichni DHCPv6 klienti predpokladaji subnet /64, coz ale nemusi byt pravda (korektni je podivat se do prefix informaci z radvd, ale AFAIK neni mozne tuto informaci aktualne z jadra ziskat)

jinak z praktickeho hlediska, vyhoda stateless je ze vsechno je v jednom konfiguraku (radvd.conf), kdezto pro DHCPv6 musis mit jak radvd.conf tak dhcpd.conf, tak aby to spolupracovalo

« Odpověď #6 kdy: 24. 01. 2011, 12:55:25 »
Pro domácí sítě je nejjednodušší použít bezestavovou konfiguraci, protože pro tu není třeba zprovozňovat žádného dalšího démona, stačí k tomu ohlášení směrovače, tedy na linuxu např. radvd.
Tohle přece nedává smysl. Je jedno, jestli na nějaké mašině v síti nastavím dhcpd.conf nebo radvd.conf. V obou případech nějakému démonovi řeknu, jak se mají chovat ostatní stroje v síti. Existuje tedy nějaká reálná výhoda autokonfigurace? Mě přijde, že pořád je lepší používat DHCP, kdy mám jasnou kontrolu nad tím, co se v té síti děje.
Při použití DHCPv6 musíš nakonfigurovat dhcpd.conf _a_ radvd.conf. RA je v síti povinné i bez bezestavové autokonfigurace. Proto je bezestavová konfigurace jednodušší na nastavení.

pf.

« Odpověď #7 kdy: 24. 01. 2011, 16:07:03 »
No u DHCP pokud chcete mit kontrolu, tak v jakem smyslu? Jakoze do konfiguraku nasekate DUID vsech operacnich systemu, ktere pouzivate na stanicich a pripadne i virtualu?

« Odpověď #8 kdy: 25. 01. 2011, 09:19:26 »
No u DHCP pokud chcete mit kontrolu, tak v jakem smyslu? Jakoze do konfiguraku nasekate DUID vsech operacnich systemu, ktere pouzivate na stanicich a pripadne i virtualu?
No přinejmenším je možné z logu DHCP získat seznam přidělených adres. To je slušný začátek k tomu, posbírat si o počítačích další informace (např. veřejný SSH klíč).