ten lehce OT vypadá zajímavější než původní dotaz

.
Proč věříš v Qubes? Vím o něm dost informací, sleduji ho od začátku, používám ho spíše pro development a testování. Z hlediska bezpečnosti mi to spíše připadá jako módní vlna, která se šíří, nemyslím si, že ten systém je bezpečný právě z důvodu svoji vysoké složitosti a z důvodu, že stejně je nutná spolupráce uživatele (minimálně by vše neměl dělat v jednom VM). Mám interně problém věřit xenu, jeho 1M řádků dost nepřehledného kódu.
Osobně preferuji systémy, které jsou jednoduché, pro mě pochopitelné a dokážu je mít pod kontrolou, alpineLinux kam i rád přispívám, openBSD/freeBSD, která mi připadají proti linuxové džungli jako pohádka.
V korporátech naopak nasazujeme těžké redhaty, nově i ubunty, solarisy. Vše je striktně schované za FW, všechny servery a switche hned přes snmp bonzují info o provozu na síti, o aplikacích, procesech a chování systému, nad tím je nějaká analytika, která hledá výkyvy v běžném chování, v účinnost moc nevěřím, vím jak některé mechanismy obejít, protože je znám.