Datové schránky pro komunikaci soukromých subjektů

ppavel

Datové schránky pro komunikaci soukromých subjektů
« kdy: 29. 06. 2017, 11:20:53 »
Docela jsem si zvykl využívat systém datových schránek i díky desktopové aplikaci Datovka.

Dokonce občas i dostanu datovou zprávu, většinou ze služby sledování změn v katastru nemovitostí, občas registry apod.
Úřady a orgány státní zprávy většinou komunikují poštou, nemám páku, jak je donutit použít DS, ale na výzvu většinou zareagují.

Co mě ale nejvíc frustruje je fakt, že takto nemohu komunikovat s bankou, pojišťovnou, daň. poradcem apod. a to z důvodu, že nemají povolen příjem poštovních (komerčních) datových zpráv. Proč proboha není jejich příjem povolen by default? Kdo nechce přijímat, ať si to zakáže a ne opačně.

A tak si s bankou, daň poradcem atd. nadále posíláme nešifrované nepodepsané maily obsahující citlivé přílohy a děláme, jako by se nechumelilo. Na co teda potom ty datové schránky jsou?
« Poslední změna: 29. 06. 2017, 14:39:29 od Petr Krčmář »

X125

Re:datové schránky
« Odpověď #1 kdy: 29. 06. 2017, 11:42:04 »
Z webu datoveschranky.info:
"Pomocí datových schránek je možné zasílat dokumenty v elektronické podobě orgánům veřejné moci a také je takto od nich přijímat."
Prostě to není primárně určeno pro vzájemnou komunikaci soukromých subjektů.

Lol Phirae

« Odpověď #2 kdy: 29. 06. 2017, 12:00:12 »
Nevím, čemu se divíš. Pokud ta věc nebude mít zcela oddělené přístupy od "úředních" DZ, tak to je pro daný účel nepoužitelné.

ppavel

« Odpověď #3 kdy: 29. 06. 2017, 12:08:59 »
Z webu datoveschranky.info:
"Pomocí datových schránek je možné zasílat dokumenty v elektronické podobě orgánům veřejné moci a také je takto od nich přijímat."
Prostě to není primárně určeno pro vzájemnou komunikaci soukromých subjektů.

Jistě, primárně to k tomu není určené, ale sekundárně tam ta možnost je, ale je k ničemu, protože ji mají všichni zakázanou.

X125

« Odpověď #4 kdy: 29. 06. 2017, 12:26:43 »
Jistě, primárně to k tomu není určené, ale sekundárně tam ta možnost je, ale je k ničemu, protože ji mají všichni zakázanou.

Brečíš hezky, ale na špatném hrobě. Jak ti s tím může pomoci příspěvek na root.cz? Musíš jít brečet na Ministerstvo vnitra - to je zřizovatel Datových schránek.

.

« Odpověď #5 kdy: 29. 06. 2017, 14:22:05 »
A stál bys o tuto možnost, kdyby ti účtovali za jednu odeslanou zprávu 15 Kč? Zhruba tolik to (včetně DPH) stojí pro stát.

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 29. 06. 2017, 17:04:35 »
ale je k ničemu, protože ji mají všichni zakázanou.

Jistě, bodejť by ji neměli zakázanou, když se jim mezi úřední dokumenty považované přihlášením do DS za doručené bude míchat kdejaká sračka a oddělit přihlášení ke komerčním zprávám nijak nelze.

Zdenek Henek nereg.

« Odpověď #7 kdy: 29. 06. 2017, 17:05:01 »
A stál bys o tuto možnost, kdyby ti účtovali za jednu odeslanou zprávu 15 Kč? Zhruba tolik to (včetně DPH) stojí pro stát.

Ja jo, protoze doporuceny dopis stoji vic a v pripade nouze nemusi byt uplne jasne, co jsem v tom doporucenem dopise posilal.

Zprava z datove schranky jde vytahnout v plnem zneni s digitalnim podpisem a datumem kdy komu byla odeslana.

Nekdy taky nadavam uradum, ze mi porad neco poslou postou, ikdyz se cela komunikace resi elektronicky. Duvod je, ze mi posilaji neco s razitkem a bez toho razitka to proste jiny urad nevezme. :)

j

« Odpověď #8 kdy: 30. 06. 2017, 08:14:36 »
...
Zprava z datove schranky jde vytahnout v plnem zneni s digitalnim podpisem a datumem kdy komu byla odeslana.
...
tj ... 90 dnu, nez ji smazou.

kk

Re:Datové schránky pro komunikaci soukromých subjektů
« Odpověď #9 kdy: 30. 06. 2017, 11:30:16 »
ja to resim tak ze do schranky nechodim a kdyz mi pak banka vola tak jim reknu ze dopisy naposled psala babicka.

zajimave je ze ta banka ze zakona datovou schranku musi mit, ale proste neni ochotna ji pro komunikaci se mnou vyuzit. Problem je ze na poste je silena fronta a navic je tam otevreno jen ve vsedni den od 8:00 do 17:00 takze bych si musel vzit dovolenou abych tam mohl zajit.