Stálý zápis na disk

soriako

Stálý zápis na disk
« kdy: 09. 03. 2017, 12:13:19 »
Zdravím, běží mi Debian 7 na starém netbooku a po výměně disku mi začala tak 3x za vteřinu blikat kontrolka disku, když jsem se podíval na iotop -o tak nevidím žádný proces, ale Write je stále na hodnotě kolem 3,85MB/s.
Netuším co s tím, zkusil jsem v htop pozabíjet všechno co šlo, OS je čerstvě nainstalován a neběží mi tam žádná služba. Nic nepomohlo.
Nesetkal se s tím někdo? Nevíte co s tím? Díky

soriako

Re:Stálý zápis na disk
« Odpověď #1 kdy: 09. 03. 2017, 12:22:02 »
Stačilo si postěžovat a blikání přestalo...  :o
Včera mě to celý den sralo, dneska taky a najednou to skončilo, je k tomu nějaké vysvětlení nebo už mi odešel i tenhle disk?

trubicoid2

« Odpověď #2 kdy: 09. 03. 2017, 13:01:53 »
nevíme, třeba dělal locatedb, nebo fstrim nebo update něčeho

zjistíš, až to zase bude blikat

kontrola disku
Kód: [Vybrat]
smartctl -t long /dev/sda a pak
Kód: [Vybrat]
smartctl -a /dev/sda

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 09. 03. 2017, 13:11:08 »
Jestli je to velky disk a je v Ext4, tak se mohlo jedna o to, ze se na pozadi dodelaval format disku. U velkeho disku to muze trvat hodne dlouho.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 09. 03. 2017, 13:13:54 »
Mohla to být nějaká indexace, ale pravděpodobně slo o init-sync se servery NSA :) A nebo jsi si nainstaloval Windows subsystem for Linux a ten ti to teď prasí :D
Nebo nemůže to swapovat?

soriako

« Odpověď #5 kdy: 09. 03. 2017, 14:02:00 »
Jestli je to velky disk a je v Ext4, tak se mohlo jedna o to, ze se na pozadi dodelaval format disku. U velkeho disku to muze trvat hodne dlouho.

To by mohlo být ono, je to 1 TB v ext4 na atom netbooku :D už to přestalo, tak snad mám klid

nahodou

« Odpověď #6 kdy: 10. 03. 2017, 07:43:48 »
Aky je model disku? Nemohlo to byt sposobene "upratovanim" po vycerpani cache na SMR disku?