NAS s disky nebo disky zvlášť?

milous

Re:NAS s disky nebo disky zvlášť?
« Odpověď #15 kdy: 27. 09. 2016, 11:35:35 »
Jenže Synology není HW, Synology je HW + SW, a ten SW tvoří velkou část hodnoty.
Ten SW dela z tragickyho HW zcela nepouzitelnej kram. Mel sem to tu pochybnou cest mit puceny na mesic. A ve finale se z toho jako jediny pouzitelny jevilo prachsprosty sdileni. Vsechno ostatni byly frikulinsky kraviny naprosto nanic.

A to nemluvim o spoustech zoufalcu, ktery pak resej po netu, jak se dostat k datum, kery mely bejt na zrcadle, protoze ani to jim nefunguje.

Kdybych koupil normální server, třeba od HP, tak bych postavil mašinu s výkonem vysoko nad potřeby mé rodiny. Krabice by by někde stála, dělala bordel, každou hodinu projela pětkrát víc proudu a musel bych ji složitě instalovat. Cena by se vyšplhala k těm 7k + dva disky za Synology a čas co bych na tom strávil by byl minimálně dvakrát tolik.
Zatimco tohle ti nikde nestoji a se svym pidivetrackem bordel nedela ...

ja mam doma 2x Synology (ds415play a ds1813+), v praci mam 4 kusy (ds2415+, 2xds716+ v HA clusteru a ds1815+)  a hafo ruznych microserveru/pc/virtualek (ESXi/Proxmox) se Xpenology, starame se o cca 30 ruznych synology a zatim jsem tim docela nadsen a spokojen, co me sere je jejich obchodni politika ala predplatne na postaka, licence na kamery, predplatne za dalsi kontejnery/docker ale samotny HW je imho OK a DSM je v pohode. samozrejme, ze si rad hraju s freenas/nas4free/openmediavault/zfsguru/atd ale u zakazniku nechci resit exotickej HW a chci mit v zadech nejakou podporu. tolik muj nazor..

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 27. 09. 2016, 12:29:29 »
Já teda nevím, jak je na tom synology teď, ale měl jsem čest s řádově nižšími desítkami kusů tak 3 roky zpátky, kdy někdo inteligentní usoudil, že se to nasadí všude a musím říct, že tolik vadných disků jsem v životě neviděl. Celkem nezávisle na tom, co se do toho strčilo, to likvidovalo jeden disk za druhým. Navíc starší verze měla tragickej malej větráček, kterej připomínal zvukem vrtulník a jeho životnost byla hluboko pod úrovní záruční doby. Potom tam začali cpát větší, kterej měl nižší otáčky, takže se to lehce zlepšilo, ale disky v tom taky odcházely celkem rychle. Osobně bych po těchto problémech do synology nešel ani za zlatý prase.

milous

« Odpověď #17 kdy: 27. 09. 2016, 14:02:10 »
Já teda nevím, jak je na tom synology teď, ale měl jsem čest s řádově nižšími desítkami kusů tak 3 roky zpátky, kdy někdo inteligentní usoudil, že se to nasadí všude a musím říct, že tolik vadných disků jsem v životě neviděl. Celkem nezávisle na tom, co se do toho strčilo, to likvidovalo jeden disk za druhým. Navíc starší verze měla tragickej malej větráček, kterej připomínal zvukem vrtulník a jeho životnost byla hluboko pod úrovní záruční doby. Potom tam začali cpát větší, kterej měl nižší otáčky, takže se to lehce zlepšilo, ale disky v tom taky odcházely celkem rychle. Osobně bych po těchto problémech do synology nešel ani za zlatý prase.

tak to ja mam halt stesti - ja mel spise problemy s tim, ze jsem objednal ve velkoobchode 24 hdd, pricemz jsem zkousel jak doporucene primo od Synology (WD Red, Seagate NAS) nebo i 'lepsi' disky do serveru (ruzne sata enterprise disky) a vzdy mi jich prisla tak 1/6 - 1/5 vadna. nicmene po reklamaci disku uz jede pole v Synology bezproblemove. pouzivam vzdy raid10 a samozrejme zalohuju s historii na dalsi Synology, plus jeste obcas pro paranoiky zaloha na dalsi NAS pres OpenVPN. samozrejme tu a tam nejakej hadr odejde, ale nepozoruji nejakou vyrazne vyssi chybovost disku v Synology oproti diskum na vnitrnich/vnejsich polich serveru... ale ja jsem decko stesteny, takze nejsem statisticky vyznamny :-)

Martin

« Odpověď #18 kdy: 03. 10. 2016, 14:14:37 »
Abych to tedy zatím nějak shrnul, tak mi vychází rozhodně nekupovat řešení s disky.
Fakt zda jít do krabičky s nápisem NAS nebo si postavit něco vlastního je tak nějak na zvážení..
Fakt zda vzít každý disk jiného výrobce nebo stejného není úplně jednoznačný, při stejných hrozí riziko vadné série, při různých nekompatibilita disků?
Dál stavba vlastního řešení, které by mělo výkon a nestálo ranec?

Z toho všeho mám tak trošku dojem, že s NASem je to tak 50:50.. Buď udělá službu a nebo riskuju, že ho vůbec použiju(ať už to bude jakákoliv kombinace)?