SSD mi příjde vhodnější na systém než standartní USB flash disk i na USB portu.
Tak asi by to bylo betalnejsi, ale pokud na to nebudete psat, tak to asi vyjde nastejno. Cili jestli logy, /var a tak odlozite nekam mimo ten USB flash... A v supliku muzete mit zalozni flasku s kopii nakonfigurovanho systemu.
+1. To je přesně řešení mého primárního NASu doma. Akorát mám HP Microserver Gen8 a v něm RAID-5 přes čtyři disky...
Nainstaluješ OS na USB disk, jeho image si bokem uložíš dd-čkem. Pak ho zase strčíš zpátky do portu, nastrkáš disky a jedeš. Akorát si musíš dělat zálohy konfiguračních změn, updatů, nainstalovaných balíčků, ..., abys mohl co nejpřesněji OS zduplikovat v případě pádu. Nebo občas vypnout a zazálohovat dd-čkem. Plus máš možnost testovat upgrade OS atd.
Ano, můžeš si sehnat redukci USB-mSATA a mSATA SSD, vyjde to nastejno. Nebo to může být klasický SSD v krabičce. Nebo klasický HDD v krabičce. Cokoli... Ale mně stačí stará 8 GB fleška (Sandisk Cruzer Fit, teď na Mallu za 140 Kč, 16 GB je za 200), kterou jsem koupil kdysi právě pro tenhle účel, i když pro jiné železo

Chtěl jsem hlavně, aby byla malá a nevyčnívala z portu, abych ji třeba neulomil, jiné požadavky (IOPS, rychlost čtení nebo zápisu) jsem neměl. Na rychlost tam byly datové HDD a gigabitová síť... Bylo a je to naprosto uspokojivé řešení, běžel jsem na téhle flešce asi 5 let, než asi před měsícem kiksla a dal jsem tam druhou stejnou.