SSD mSATA a redukce do USB

R

SSD mSATA a redukce do USB
« kdy: 21. 09. 2016, 08:18:34 »
Dobry den.
Nemel by nekdo rozumne jety SSD mSATA disk a idealne i redukci (nejidealneji USB 3.x) USB dohromady do 500kc ?
Disk planuju nasadit jako systemovy do NAS, ktery planuju postavit.
Vlastne i SSD 2,5" by to mohl byt, ale ten mSATA by se mi libil vic.
Standartní BFU používající OS na bázi Linuxu :)

j

Re:SSD mSATA a redukce do USB
« Odpověď #1 kdy: 21. 09. 2016, 10:16:55 »
Ehm ... si kup flashku ne? za kilo. Vykon bude presne stejne tragickej ale na boot naprosto dostatecnej.

tomasfuk

« Odpověď #2 kdy: 21. 09. 2016, 10:26:30 »
Kup normální 2,5" SSD v kapacitě, se kterou se vejdeš do cenovýho limitu a nic neřeš. Zbytečný si komplikovat život redukcí, která bude stát víc než disk a jen si přiděláš problémy.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #3 kdy: 21. 09. 2016, 11:58:50 »
Ehm ... si kup flashku ne? za kilo. Vykon bude presne stejne tragickej ale na boot naprosto dostatecnej.

ty ses tragickej, porovnej zapis, iops a zivotnost... anebo neporovnavej a pokracuj v sireni svejch bludu

R

« Odpověď #4 kdy: 21. 09. 2016, 12:08:51 »
Děkuji za rady.
Ale mám problém s počtem jednotek.
na desce:
http://www.gigabyte.cz/products/page/mb/ga-n3150n-d3vrev_10/overview
mám jen čtyři SATA porty a ty chci osadit disky, na kterých systém nebude (openmediavault neumí využít prostor disku, na kterém je nainstalovaný pro "data" nebo jiný prostor).
Plánuji tam dvě jednotky v raid 0 pro "nedůležitá data" a dva disky, na kterých bych měl nastavený Rsync pro zálohu dat typu "fotky" atd.
A protože deska má pouze 4 porty, které budu mít obsazené disky s daty, tak mě napadlo pátou jednotku udělat na USB 3.0.
To by snad mohlo fungovat.
SSD mi příjde vhodnější na systém než standartní USB flash disk i na USB portu.
A protože openmediavault nepotřebuje stovky GB, tak by mi jistě stačil na systém disk od velikosti 8GB.
Redukce stojí do 190kč pro mSATA.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #5 kdy: 21. 09. 2016, 12:09:13 »
btw: redukci sem kupoval za 100Kc s postovne: http://www.ebay.com/itm/131632736616
v Linuxu (Raspberry) chodi ok, s.m.a.r.t. proleze s parametrem "-d sat" (v posledni mainline verzi smartctl uz je redukce v databazi, take lze bez parametru -d)

dustin

« Odpověď #6 kdy: 21. 09. 2016, 12:53:28 »

j

« Odpověď #7 kdy: 21. 09. 2016, 14:01:07 »

ty ses tragickej, porovnej zapis, iops a zivotnost... anebo neporovnavej a pokracuj v sireni svejch bludu
A ty to mas ve vezi zjevne totalne vylizany ... na USBcku to bude mit IOps leda zadny ...

Pricemz to zjevne chce proto, aby usetril ten jeden sata port, do kteryho da disk, a system mu z flasky nastartuje vpohode. Zapisovat tam bude jen kdyz to bude aktualizovat, na nic jinyho to nepotrebuje a cist to z toho pri behu taky nic nebude.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 21. 09. 2016, 20:27:22 »

Tak asi by to bylo betalnejsi, ale pokud na to nebudete psat, tak to asi vyjde nastejno. Cili jestli logy, /var a tak odlozite nekam mimo ten USB flash... A v supliku muzete mit zalozni flasku s kopii nakonfigurovanho systemu.

iany

« Odpověď #9 kdy: 24. 09. 2016, 09:56:38 »

Tak asi by to bylo betalnejsi, ale pokud na to nebudete psat, tak to asi vyjde nastejno. Cili jestli logy, /var a tak odlozite nekam mimo ten USB flash... A v supliku muzete mit zalozni flasku s kopii nakonfigurovanho systemu.

+1. To je přesně řešení mého primárního NASu doma. Akorát mám HP Microserver Gen8 a v něm RAID-5 přes čtyři disky...

Nainstaluješ OS na USB disk, jeho image si bokem uložíš dd-čkem. Pak ho zase strčíš zpátky do portu, nastrkáš disky a jedeš. Akorát si musíš dělat zálohy konfiguračních změn, updatů, nainstalovaných balíčků, ..., abys mohl co nejpřesněji OS zduplikovat v případě pádu. Nebo občas vypnout a zazálohovat dd-čkem. Plus máš možnost testovat upgrade OS atd.

Ano, můžeš si sehnat redukci USB-mSATA a mSATA SSD, vyjde to nastejno. Nebo to může být klasický SSD v krabičce. Nebo klasický HDD v krabičce. Cokoli... Ale mně stačí stará 8 GB fleška (Sandisk Cruzer Fit, teď na Mallu za 140 Kč, 16 GB je za 200), kterou jsem koupil kdysi právě pro tenhle účel, i když pro jiné železo :) Chtěl jsem hlavně, aby byla malá a nevyčnívala z portu, abych ji třeba neulomil, jiné požadavky (IOPS, rychlost čtení nebo zápisu) jsem neměl. Na rychlost tam byly datové HDD a gigabitová síť... Bylo a je to naprosto uspokojivé řešení, běžel jsem na téhle flešce asi 5 let, než asi před měsícem kiksla a dal jsem tam druhou stejnou.

R

« Odpověď #10 kdy: 27. 09. 2016, 12:26:24 »
Děkuji. Zkusím to s tou flashkou. Když to bude chodit, tak to bude řešení za pakatel.