Myslím,že dotaz nepotřebuje zjednodušit, ale zpřesnit. Možná existuje pro iOS jediná aplikace od Googlu a to, co popisujete, dává každému uživateli iOS smysl. Já iOS neznám a ve vašem dotazu se ztrácím.
Já mám na Google účtu také zapnutou dvoufázovou autentizaci. To znamená, že když se někde nově přihlašuju ke Google účtu, zadám nejprve své heslo, a po té mne Google vyzve k zadání jednorázového hesla, což je šestimístné číslo, které mi vygeneruje aplikace v mobilu. To jednorázové heslo ale není App Password.
Některé aplikace ale nepodporují dvoufázové ověření, proto Google zavedl právě App Password. To je jedno dlouhé heslo přidělené konkrétní aplikaci, které se používá místo toho dvoufázového ověření. Když tedy nějaká aplikace umí pracovat jenom s jedním heslem (předpokládá tedy, že jí zadáváte přímo heslo k účtu a že nepoužíváte dvoufázové ověření), vygenerujete si pro ni takovéhle heslo (App Password) a použijete to. V nastavení účtu Google pak vidíte seznam těch App Password a můžete je např. smazat v případě, kdy by někdo to heslo získal nebo by se aplikace chovala špatně.
Doporučuju jít na web Google do Můj účet – Přihlášení a zabezpečení –
https://myaccount.google.com/security Tam máte Hesla aplikací, kde máte seznam těch App Password. Zrušte stará hesla pro příslušnou aplikaci na iOS, vytvořte si nové heslo a to zadejte do aplikace na iOS (pokud ta aplikace nepodporuje dvoufaktorovu autentizaci). V takovém případě do té aplikace zadáte jenom tohle App Password, nezadáváte tam ani své heslo k účtu Google ani jednorázové heslo (číselný kód).