Důkladné uzamčení notebooku

Honza

Důkladné uzamčení notebooku
« kdy: 01. 09. 2016, 22:48:00 »
Zdravim,

Jelikoz mam na pracovnim nb citliva data (seznamy zakazniku/smlouvy/...) tak mam jednak sifrovany disk (LUKS), druhak pri spousteni okenniho manazeru (IceWM) spoustim take xscreensaver

Kdyz zaklapnu nb a on se uspi, mel by take xscreensaver zamknout obrazovku. On ji sice zamkne, ale ne hned. Kdyz nb zase probudim, rekneme do minuty (presny cas jsem nezkoumal), tak xscreensaver nema obrazovku zamcenou

Asi bych mel zamceni vynutit v nejakem skriptu, ktery se provadi pred uspavanim. Kdyz jsem se o to ale pokousel, dostal jsem se nekolikrat do situace, kdy se mi nb uz neprobudil a ja musel (mozna nemusel, nevim) nb natvrdo vypnout a znovu spustit, tak jsem od tech pokusu upustil

Mate-li toto nekdo vyresene pro Debian, dejte mi prosim vedet, kam mam co zapsat. Dekuji

Otazka 1: je zamceni xscreensaverem dostatecne?

Takove to shozeni X-ek pomoci Ctrl+Alt+Backspace je v Debianu implicitne vypnute

Kdyz necham nb uspany delsi dobu a pak ho probudim, tak sice xscreensaver zamkne obrazovku, ale ne hned. Takze kdyz mam napr. na plose spusteny prohlizec obrazku a po probuzeni nb zacnu mackat PgDown, tak se mi podari prepnout na dalsi obrazek nez se obrazovka zamkne

To se mi uplne nelibi

Otazka 2: dalo by se toto nejak vyresit?

Diky
« Poslední změna: 02. 09. 2016, 08:18:10 od Petr Krčmář »

source

Re:Dukladne uzamceni notebooku
« Odpověď #1 kdy: 01. 09. 2016, 22:59:20 »
Jo tohle se mi stává taky na Ubuntu 16.04
Po probuzení to občas ještě ukáže co je za zamčenou obrazovkou. Možná je to tím, že se obrazovka nezamkne před uspáním, ale až po probuzení. Řešení by mohlo být ji zamknout před uspáním Super+L.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #2 kdy: 02. 09. 2016, 00:00:44 »
pokud to ma byt dukladne, tak jedine hibernovat, pri tom jedine se odpoji sifrovany disk, pak pri zapnuti je potreba zadat luks heslo nez se zacne ze swapu obnovovat, takze neni treba resit co je na plose a vubec screensaver neni treba...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 02. 09. 2016, 00:03:03 »
Tak se na xscreensaver vy....., stejne je na vetsine dister mohutne zastaraly a deravy a misto nej si z toho pm scriptu puste nejaky rychly zobrazovac obrazku, ktery nahodi fesnou slecnu pres cely display a pak spusti xtrlock. Ten snad deravy neni.

source

Re:Důkladné uzamčení notebooku
« Odpověď #4 kdy: 02. 09. 2016, 10:58:23 »
@nobody(ten pravej)
Nepamatuji si situaci, kdy hibernace na Linux fungovala bez chyby.

Honza

« Odpověď #5 kdy: 02. 09. 2016, 11:51:16 »
No, musim se @source souhlasit, s hibernaci jsem se take pekne natrapil, nez jsem si nechal zajit chut. Asi pujdu cestou, kterou navrhuje, tj. navyknu si nejprve klavesovou zkratkou zamknout obrazovku a teprve pak nb zaklapnout. Kazdopadne diky vsem za pomoc a preji pohodovy vikend

Jenda

« Odpověď #6 kdy: 02. 09. 2016, 15:19:47 »
/etc/pm/sleep.d/paranoid

Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash

case "$1" in
 "suspend")
  xscreensaver-command -lock
 ;;
 "resume")
   ...
 ;;
esac

nobody(ten pravej)

« Odpověď #7 kdy: 03. 09. 2016, 03:43:59 »
@source, @honza
tak to je mi vas lito :) osobne sice pamatuju a obcas i narazim na nefunkcni hibernaci, jinak ale na vetsine hw(vcetne tech s "full disk luks vcetne boot" ) pravidelne pouzivam bez problemu :)

Debian4Ever_!

« Odpověď #8 kdy: 03. 09. 2016, 09:23:56 »
Souhlasim s @nobody.
Pro tazatele: jeste to muzes zkombinovats veracrypt kontejnery (1 hlavni, druhy jako "backup") a do nej dej ty nejdulezitejsi veci (pro pripad, ze by pres cool boot snad prolezl pres LUKS ;-)

Pred lockem desktopu, pres nejakou klaves. zkratku take udelej unmount a exit Veracryptu.