Neobvyklý projekt - pokrytí WiFi signálem

Josef Richtr

Neobvyklý projekt - pokrytí WiFi signálem
« kdy: 20. 07. 2016, 16:18:00 »
Zdravím, mám tu takový nezvyklý projekt a nevím jaké zařízení k němu použít nebo spíše jak nastavit signál dle požadavků zadavatele.

Zadání je v celku jednoduché: Pokrýt náměstí o šíři 15 metrů a délce 200 metrů WiFi signálem s nezabezpečeným připojením. Když se síťový klient podívá na stránky tak se mu buďto hned ze začátku ukáže pár reklam nebo se budou ukazovat v nějakým minutových intervalech. To samotné by nebyl až takový problém v případě že nato použiji Mikrotiky, ale zadavatel vysloveně nechce aby WiFi signál dosáhl na okolní budovy, tudíž to musí být nějak nasměrované a to je můj první problém s kterým si nevím rady. Poraďte mi prosím jak na to.

Dalším problémem je umístění. Už je rozhodnuto že routery či repeatry budou umístěny na veřejném osvětlení, které však není až tak vysoké a jsou na něm známky vandalů. Tudíž jak zabezpečit routery aby je nemohl každý pobuda strhnou, poničit či jinak znehodnotit. Poraďte prosím...

Budu vám vděčný za jakoukoliv odpověď...

and

Re:Neobvyklý projekt - pokrytí WiFi signálem
« Odpověď #1 kdy: 20. 07. 2016, 16:48:48 »
Budovy vedle nevyresis, vzdy se smerovkou ti to nekdo nekde ukradne. To same se zabezpecenim heslem.

Jedine na co jsem kde narazil - po casovem intervalu ci poctu stazenych dat dle MAC adresy pristup odmitne....

« Odpověď #2 kdy: 20. 07. 2016, 17:51:02 »
ale zadavatel vysloveně nechce aby WiFi signál dosáhl na okolní budovy
Řekl bych mu: a dovedete si představit dát na to náměstí osvětlení tak, aby v okolních budovách byla černočerná tma?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 20. 07. 2016, 17:56:25 »
Nesmyslne zadani, zadavatel necht se obrati na autory Star Treku, ti urcite s nejakym resenim prijdou, ovsem fiktivnim. EM vlny jsou svine, jakmile se rozbehnout, tak lezou az do nekonecna a akorat postupne slabnou, ledaze by je zastavila nepropustna prekazka. Obavam se, ze takovou by pred barakem nikdo nechtel, protoze by se mu blbe vetralo. Takze jedine smerove anteny zhora a doufat, ze postrani laloky nebudou moc velke a navrhnout tak, ze kus namesti podle domu nebude podle teoretickych vyzarovacich parametru anteny pokryt.

Zabezpecit HW na prilis nizkych kandelabrech by slo leda tak, ze ke kazdemu privazu policajta nebo aspon zlou dogu. Mozna by sla pouzit krabice z vrstveneho skla, jake maji v bankach na prepazkach, tak 5 cm tluste, aby to vandaly omrzelo, nez se prokousou skrz - nehlede na to, ze vandalove vetsinou po kapsach netahaji petikilovou palici na metrove nasade. Doporucuji pro inspiraci prostudovat konstrukcni plany tanku Wehrmachtu z druhe poloviny druhe svetove valky, vynechat pasy a motor a zbytek aplikovat na sklenene konstrukce. Ovsem pozor, nektera skla obsahuji jiste mnozstvi kovu a to by mohlo zpusobit problemy. Z tohoto duvodu by mozna bylo lepsi HW povesit na vzducholod nebo na drony, jako vyviji Google. V nejhorsim pripade by sly natahat lanka v dostatecne vysce ze stitu okolnich budov. Pokud by se ovsem radsi nepodarilo presvedcit kandidata na starostu, aby zalozil svou volebni kampan na planu nahradit nedustojne nizke kandelabry vyssimi. Plot pod vysokym napetim by vam patrne neschvalili.

Reklamy muzete zobrazit leda tak na nejakem captive portalu. Jak byste je chtel zobrazovat potom, po nejakych minutovych intervalech, mi neni jasne, zejmena pak na https. Nehlede na to, ze za takove pripojeni, kde jdou akorat reklamy, by se vam kazdy podekoval.

D.J.Bobo

« Odpověď #4 kdy: 20. 07. 2016, 18:22:26 »
Zdravím, mám tu takový nezvyklý projekt a nevím jaké zařízení k němu použít nebo spíše jak nastavit signál dle požadavků zadavatele.

Zadání je v celku jednoduché: Pokrýt náměstí o šíři 15 metrů a délce 200 metrů WiFi signálem s nezabezpečeným připojením. Když se síťový klient podívá na stránky tak se mu buďto hned ze začátku ukáže pár reklam nebo se budou ukazovat v nějakým minutových intervalech. To samotné by nebyl až takový problém v případě že nato použiji Mikrotiky, ale zadavatel vysloveně nechce aby WiFi signál dosáhl na okolní budovy, tudíž to musí být nějak nasměrované a to je můj první problém s kterým si nevím rady. Poraďte mi prosím jak na to.

Dalším problémem je umístění. Už je rozhodnuto že routery či repeatry budou umístěny na veřejném osvětlení, které však není až tak vysoké a jsou na něm známky vandalů. Tudíž jak zabezpečit routery aby je nemohl každý pobuda strhnou, poničit či jinak znehodnotit. Poraďte prosím...

Budu vám vděčný za jakoukoliv odpověď...

source

« Odpověď #5 kdy: 20. 07. 2016, 18:44:35 »
1. Chtělo by to napsat, o které náměstí se jedná (ať víme, jaké jsou možnosti).
Jako omezovat to připojení je na nic! Ti lidé už tak budou ohroženi kvůli toho, že může v té síti kdokoliv něco provádět. Nevymýšlejte blbosti s reklamami (proboha proč) a omezeními na MAC apodob. To prostě nefunguje.
Jediné, co bych udělal je QoS ve stylu férového rozdělení bandwidth na všechny účastníky sítě.
Např. mám k dispozici 100 Mbit. Rozděluji tedy tak, aby byla linka vždy 100% vytížena = pro 8 připojených lidí bude pro každého min. rychlost 100/8 Mbit. Pro 100 připojených účastníků tak bude mít každý minimálně 1 Mbit pro sebe. Pokud jej nevyužije (např. 98 lidí bude jen připojeno bez komunikace), pak si ti dva, kteří třeba stahují rozdělí stovku na půl (50 a 50 Mbit).
Toto řešení vidím jako jediné férové a je odolné vůči "stahovačům".