j:
Záruka na servery HP ML30 a ML110:
v ceně Záruka: 3 rok díly, 1 rok práce, 1 rok on-site, odezva následující pracovní den.
Takže jen 1 rok NBD, a ty zbývající 2 roky mají na dodání vadného dílu standardních 30dní?
rozšíření záruk:
HPE 3Y FC NBD ML30 Gen9 SVC 2 909,-
HPE 5Y FC NBD ML30 Gen9 SVC 7 270,-
takže raději připlatit za 5Y NBD?
Pokud by odešlo něco v novém serveru, počítal jsem s tím, že bych ze zálohy rozjel virtuál na tom stávajícím serveru a mohlo by se fungovat dál, než se vyřeší oprava. V tom případě by se ale měla dokoupit RAM.
Info o zatížení: OK, můžeš mi prosím poradit, jak to mám udělat pořádně? (jaké nástroje s jakým nastavením) IO u HDD - jak ze zachyceného záznamu odfiltruju swapování? (které na novém serveru doufám nebude, takže s ním nemusím počítat?)
Rozdělit služby do více VM – to by bylo dobré, na 2012R2 Standard, můžu mít hypervizor + 2 VM (jestli se pletu, tak mě opravte)– jak to tedy rozdělit? Musí mít každý VM svoje RAID1 pole? Nebo dát oba VM na jedno RAID6 pole složené z pěti HDD?
Napájení:Plánovaný výpadek, třeba na 1h poté, co skončí hlavní směna, klidně může být.
Neplánovaný výpadek – tak 1 den je to ještě OK.
UPS: Server, router, switche, NAS jsou připojeny do APC Smart-UPS 750, na displeji svítí - Load: 115W 23%, Runtime: 48min
Pokud dojde k výpadku elektřiny, do minuty se spustí diesel agregát – není tady primárně kvůli serveru, ale je na něj napojena celá budova, takže stačí, když UPS podrží server 1minutu.
Rozhodl byste se za těchto okolností pro redundantní zdroj?
RAM: dnes to běží na 4GB – z toho si bere 1GB virtuál w2k3(jen AD DS), takže zbytek služeb běží na w2k8r2 s 3GB RAM, je pravda, že to swapuje, ale ne takovým způsobem, že by to bylo úplně zasekané a uživatelé si stěžovali, že jsou služby pomalé. A teď přijdu s tím, že potřebujeme jako základ 32GB RAM – to je 10x tolik. Není to těžký overkill?
SQL: špatně jsem to dal do DIA, omlouvám se, je tam jen 1x MS SQL 2008 Express ta je sama o sobě dost omezená, používá jej Helios i druhý IS dohromady:
Helios dump DB Heliosu má 382MB – leží tam data asi od r.2002 se kterými se nehýbe, za 6 měsíců je v dumpu přírustek 12MB. A Helios používají jen 2 uživatelé – to je úplně minimální zátěž.
Druhý IS: Dump DB druhého IS má 1.52GB, za 6 měsíců je v dumpu přírůstek 200MB. Používá 20 uživatelů.
Tolik k velikosti databází.
Jaká je na DB zátěž – jak to zjistím? Jde to někde vyčíst v SQL server management studio?
Ani jeden IS používající MS SQL není něco ve smyslu ERP, kde se počítají OLAP kostky, složité reporty nebo podobné šílenosti, DB slouží jen jako úložiště dat.
Oficiální požadavky od dodavatele druhého IS na server:
Minimální:
CPU: Intel Celeron 2 GHz
RAM: 2 GB
HDD: (dostupná kapacita pro program a data) 20 GB
OS: Windows Vista, 32/64 bit (Počet současně připojených uživatelů k nasdílené složce je limitován verzí Windows)
DB: MS Access
Síť: Fast Ethernet (100 Mbit/s)
Doporučené:
CPU: Intel Xeon nebo ekvivalentní
RAM: 8 GB
HDD: (dostupná kapacita pro program a data)100 GB (RAID 1 nebo RAID 5, disk SAS, 10000 RPM) + externí pevný disk (nebo disk ve vlastním poli) pro zálohování
DB: MS SQL Server 2012 (lze použít verzi Express)
Síť: Gigabit Ethernet (1 Gbit/s)
Sdílení souborů – jde většinou o dokumenty pár kb, občas někdo na sdílený adresář na serveru dá několik fotek. Žádné každodenní přesuny hromady GB dat se nekonají. A i kdyby ano, tak switch je 100mbps FastEthernet s 2x Gigabit Uplink – do toho je zapojen server.
Maily: Maily tady fungují tak, že je má každý na jednom, svém pracovním PC, nikdo se na mail nepřipojuje z domu a má jen svůj outlook v práci. Kerio connect slouží jen jako cache – POP3 a dále se maily přesunují do poštovního klienta na lokální PC, kde se uloží do OST (PST?) souboru. Zálohování mailů na serveru tedy není. Maily používá 15 lidí.
Řadič HDD:nedostatku informaci: jaké informace je potřeba zjistit, a jakým způsobem to udělám?
použití SSD mi připadá zbytečné, na stávajícím serveru výkon HDD dostačuje i přesto že se swapuje a HDD jsou 250GB z r2010.
Nové 1TB HDD budou mít vyšší výkon, už jen kvůli vyšší hustotě zápisu.
Tím HW řadičem si nejsem jistý, existuje něco stejně spolehlivého, jako HP P440 FBWC s baterií na chache, ale s nižším výkonem?
Co je problémem toho intergrovaného? Výkon? Menší spolehlivost, když se to vypne natvrdo?
rozpočet na server HW + licence je 100k bez DPH