Notebook s předinstalovaným Linuxem

mikrom

Notebook s předinstalovaným Linuxem
« kdy: 23. 03. 2016, 22:20:42 »
Uvazujem o nahradeni stareho windowsoveho pocitaca Linuxom.
Tieto HP notebooky maju mat predinstalovany Ubuntu Linux.
https://www.alza.sk/hp-probook-470-g2-d2914320.htm?catid=18842920
https://www.alza.sk/hp-probook-450-g2-d2930491.htm?catid=18842920

Pouziva to niekto? Je to dobra volba ?
« Poslední změna: 23. 03. 2016, 22:34:13 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Notebook s předinstalovaným Linuxem
« Odpověď #1 kdy: 23. 03. 2016, 22:44:04 »
Jako zasadni nedostatek bych videl to, ze je to HP. Pokud se citite na to si to instalovat sam, tak nekoukejte, co kdo prodava s Linuxem, ale po tom, co se vam libi. A pak, nez to koupite, tak googlujte, jak na tom chrochta Linux.

mikrom

« Odpověď #2 kdy: 23. 03. 2016, 23:12:36 »
Ja si prave chcem usetirt nervy instalovanim Linuxu na tom, tak aby mi tam fungovali vsetky zakladne veci, ktore na notebooku maju fungovat.
Predpokladam, ze ked to HP takto predava je to vyladene.
 Chcem si tam potom uz len doinstalovat svoje vyvojarske aplikacie a pracovat na tom.

jmk

• 180
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 23. 03. 2016, 23:42:14 »
Tyhle NB jsou úplně v pohodě. A neviděl bych problém že jsou to HP. HP používám s Linuxem dlouhá léta bez problémů. Bohužel co dodává Alza není předinstalovaný Linux, ale totální paskvil! Nepoužitelné na normální práci. Nicméně na těchto NB bude bez problémů fungovat Ubuntu 14.04 nebo Debian Jessie - vše out of box. Takže instalace Linuxu jako začátečník bych se vůbec nebál :-)
Write programs that do one thing and do it well. Write programs to work together. Write programs to handle text streams, because that is a universal interface.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 24. 03. 2016, 00:04:38 »
Predpokladam, ze ked to HP takto predava je to vyladene.

No, mozna. Prijde na to, co zase odbornici z HP zkurvili. A hlavne bych na tom moc nehybal deklem s displayem, aby se mi neulomil. Jestli to delaji tak solidne, jako HP netbooky, tak to je snad lepsi koupit ACER.

Nedavno se tu psalo o Dellech s Linuxem: http://www.root.cz/zpravicky/notebooky-dell-s-linuxem-primo-od-vyrobce/ . Nevim, co to stoji ve srovnani s HP, ale doufam, ze to neni takova strasna sracka.

Jenda

« Odpověď #5 kdy: 24. 03. 2016, 00:19:58 »
1) Například Acer dodával předinstalovanou exotickou distribuci bez Xek. Nepoužitelné.

2) To Ubuntu na těch počítačích bude nejspíš zastaralé. Například za chvíli vyjde verze 16.04, ta tam asi nebude.

Youda

« Odpověď #6 kdy: 24. 03. 2016, 00:20:43 »
Tyhle NB jsou úplně v pohodě. A neviděl bych problém že jsou to HP. HP používám s Linuxem dlouhá léta bez problémů.

Jak je na tom HP + Linuch na NTB z pohledu powermanagementu?
Je pouzivam Lenova a u Lenova znamena Linux tretina vydrze na baterku dolu oproti Woknum 7
Takze ted delam primarne na woknech, misto Linuxa MobaXTerm

mhepp

« Odpověď #7 kdy: 24. 03. 2016, 08:21:10 »
No, Jardo, rekl bych, ze je to spis o necem jinem.

Napriklad ja jsem resil praskly pant na ThinkPadu jeste od IBM, Dell pracovni stanice vyssi stredni tridy ma rozpraskane sasi a po cca trech mesicich byl osoupany touchpad jak na HP po 10 letech(!)... Takze na zaklade jedne spatne zkusenosti s konkretni radou nemuzes hodnotit znacku.

Ale k veci -- zadnemu predinstalovanemu Linuxu bych neveril. Kdo vi, co je tam za sracky a spyware, keyloggery... V soucasnosti vetsina veci stejne jede out of the box, takze vlastni instalace neni problem. Pokud chces ale usetrit za lcenci Win, tak pak muzes sledovat tento parametr.

No, mozna. Prijde na to, co zase odbornici z HP zkurvili. A hlavne bych na tom moc nehybal deklem s displayem, aby se mi neulomil. Jestli to delaji tak solidne, jako HP netbooky, tak to je snad lepsi koupit ACER.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #8 kdy: 24. 03. 2016, 14:10:16 »
[...]Je pouzivam Lenova a u Lenova znamena Linux tretina vydrze na baterku dolu oproti Woknum 7[...]

http://www.root.cz/clanky/tlp-prodluzte-vydrz-notebooku-az-o-30/

mikrom

« Odpověď #9 kdy: 25. 03. 2016, 06:29:13 »
Jako zasadni nedostatek bych videl to, ze je to HP.
Prijde na to, co zase odbornici z HP zkurvili.

Ja pouzivam pracovne HP Elitebook. Notebook je uz sice stary, ale panty + display su OK.
Nanic bol nabijaci konektor, ktory mi odisiel, lebo bol este v tvare I a nie L.
Teraz mi uz na tom blbne aj vypinac power. Ale musim s tym este par mesiacov vydrzat, kym mi daju novy notebook.

Ale inac v pomere cena/vykon s inymi znackami vychadza mnohokrat HP celkom dobre.
Pred par mesiacmi som kupil synovi HP Pavilion Gaming a ten je s nim zatial nadmieru spokojny.
Tam uz dali aj nabijaci konektor v tvare L.

mikrom

« Odpověď #10 kdy: 25. 03. 2016, 06:35:07 »
Tyhle NB jsou úplně v pohodě. A neviděl bych problém že jsou to HP. HP používám s Linuxem dlouhá léta bez problémů.

Jak je na tom HP + Linuch na NTB z pohledu powermanagementu?
Je pouzivam Lenova a u Lenova znamena Linux tretina vydrze na baterku dolu oproti Woknum 7
Takze ted delam primarne na woknech, misto Linuxa MobaXTerm

Prave to by som ocakaval od toho notebooku, ze ak ho vyrobca dodava aj s predinstalovanym Linuxom, tak na tom Linuxe budu doladene take veci, ako naprikald PowerManagement.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 25. 03. 2016, 07:56:01 »
@mikrom: Muj nejvetsi zazitek s HP notebookem byl jeden, ktery si koupil kdysi jeden znamy a pak chtel, abych mu na tom neco vyresil. Ten notebook byl osazeny modrymi ledkami vysokeho jasu, bylo jich tam mezi klavesnici a displayem cele hafo. Byl z toho takovy oblak modre zare, ze clovek pomalu nevidel na klavesnici a blbe i na display, stacilo aby se zeserilo. A nejlepsi ficura bylo citlive power tlacitko tam, kde je na PC klavesnici normalne Esc. Nez jsem skoncil, nekolikrat jsem si ten kram vypnul. Ten, kdo tenhle dizajn navrhl, byl totalni debil. Doufam, ze od te doby to jeste vylepsili, napriklad lesklymi displayi, jako dela ACER. To by pak clovek ani zrcadlo nepotreboval.

Prave to by som ocakaval od toho notebooku, ze ak ho vyrobca dodava aj s predinstalovanym Linuxom, tak na tom Linuxe budu doladene take veci, ako naprikald PowerManagement.

Snizte ocekavani, abyste nebyl zklaman. Mozna to vyladene bude, mozna ne, mozna to vubec nebude fungovat. Oni take mohli vzit instalacni CD, nainstalovat jeden stroj, kouknot jestli bezi X, hybe se mys a spousti aplikace, dale se na to vykaslat a udelat image pro dalsi stroje.

TKL

« Odpověď #12 kdy: 25. 03. 2016, 22:43:12 »

No já tyhle notebooky od HP kupuji pro obchoďáky, kteří se k nim chovají jako... no jako obchoďáci k pracovnímu nástroji, který dostali zadarmo. Ani jeden zatím neutrpěl závažnější újmu. Podle mě to jsou solidní stroje za ty prachy. Odolnost odpovídající ceně. Zcela určitě jsou na tom mnohem lépe, než zmiňovaný Acer, kterému se ulamovaly displeje už v 90. letech minulého století a této krásné tradice se drží dodnes.