ZČU FAV softwarové inženýrství

FAV?

Re:ZČU FAV softwarové inženýrství
« Odpověď #15 kdy: 11. 01. 2016, 22:03:24 »
hmm tak v tom pripade krome ZCU me napada uz jenom CZU PEF
http://www.pef.czu.cz/cs/?r=4055

+syslab co jsem koukal je presne to co hledas
+navic je to Praha, blizko do Dejvic kde mas spoustu SW firem....
+kombinovane studium
+relativne easy
Sylabově to vypadá víc než dobře. Nicméně nevím jestli to není jenom předsudek, ale ČZU mi nezní moc sympaticky. Plzeň by mohla mít lepší jak kvalitu (školy a potenciálních spolužáků), tak zvuk v IT sektoru.

RE. Zní dobře, o jaké drobnosti šlo?:

Drobnosti se najdou vždycky. Někdy šlo o příliš mnoho teorie "na můj vkus", kterou jsem se musel šprtat na zpaměť, typu: vyjmenovat a popsat nějaké obskurní protokoly používané v telefonních sítích v severní americe kolem roku 1950, někdy mi nevyšla týmová práce, kde já makal a ti zbývající se vezli a takové drobnosti. Nepředpokládám, že je to tam dodnes ( končil jsem 2007),  zároveň vás můžou potkat jiné neradosti.

Co se týče míry praxe, tak lépe neš VŠ by na tom měly být VOŠky.
Tady je třeba obor: Systémový administrátor:
http://www.vosplzen.cz/index.php?goto=uiHnJ2fX&sekce=uiHnJ2fX&tid=xdODnFTC&pid=8Qq92JMD&lng=cz
Jsou zde předměty jako správa serverů (cca 80% Linux) a aktivních síťových prvků, sítě, databáze, programování (PHPčko, .Net, Python)
+ předměty týkající se práva a ekonomiky, laděné pro případné založení vlastní IT firmy. Kromě klasické výuky mají studenty spousty hodin praxe ve firmách, tam ovšem záleží na tom, ke komu se dostanete, nejlépe si praxe domluvit ve firmě podle vašich představ.
Obor softwarové inženýrství byl aktualizován v roce 2015 (co jsem vyčetl z jejich STAGu), takže by těch vykopávek mohlo být relativně málo. Ty týmové projekty by mohly být zajímavé, ač riziko lemplů, které nejde nahradit tam je.

Jinak VOŠ jsem absolvoval ještě před bc a nedám na ní dopustit http://vos.pslib.cz/ V oblasti sítí, počítačové bezpečnosti, architektur počítačů, Linuxu to bylo výborné nakopnutí. Hodinová dotace na angličtinu a odbornou angličtinu bezkonkurenční, malé skupiny, učitelé se zájmem o obor a snahou naučit. Jen na programování a management to zas tak moc nebylo (prostě průmyslovka). Každý ročník se tam najde někdo kdo to pak dotáhne kariérně daleko i bez VŠ, ale jsou tam i tací co zkončí na vysloveně dělnických IT místech... Tímto zdravím pana Keršlágera wikipedistu Fedoristu.

Mintaka_

« Odpověď #16 kdy: 11. 01. 2016, 23:37:40 »
RE. A co říkají na absolventy zaměstnavatelé?:
Je toho tolik, co by zaměstnavatelé ocenili a co nikde neučí...

Když někoho jeho obor baví, tak v něm stráví tisíce hodin. Jakákoliv hodinová dotace je proti tomu jen kapka v moři.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 12. 01. 2016, 00:07:54 »
RE. A co říkají na absolventy zaměstnavatelé?:
Je toho tolik, co by zaměstnavatelé ocenili a co nikde neučí...

Když někoho jeho obor baví, tak v něm stráví tisíce hodin. Jakákoliv hodinová dotace je proti tomu jen kapka v moři.
Nejlepší je stejně vyučit si své zaměstnance sám. Z VŠ mají základ a konkrétní znalosti pro práci se stejně v každé firmě liší.

host

« Odpověď #18 kdy: 12. 01. 2016, 09:52:25 »
"Sylabově to vypadá víc než dobře. Nicméně nevím jestli to není jenom předsudek, ale ČZU mi nezní moc sympaticky. Plzeň by mohla mít lepší jak kvalitu (školy a potenciálních spolužáků), tak zvuk v IT sektoru."

Nejde o to, co zní symapticky, ale tzv. informatika na PEF ČZU opravdu není dobrá, ona to informatika moc není. Informatických předmětů je vždy jen pár, zbytek je dost často neurčitý balast. Po bakaláři se hodně studentů snaží utéct jinam, pokud na to mají. Dá se najít někde dříve o tom diskuze. Plzeň  má skutečně mnohem lepší kvalitu, je brána jako IT obor, pedagogové mají kontakty s IT světem atd., což PEF ČZU nemá. Stačí se podívat na obsazení kateder.

FAV?

« Odpověď #19 kdy: 25. 01. 2016, 23:28:05 »
A srovnání ZCU FAV s VSB FEI? Sylaby porovnat umím, jde o kvalitu, renomé v oboru a použitelnost učiva v praxi.

x86

« Odpověď #20 kdy: 26. 01. 2016, 08:23:05 »
Zítra je na FAV den otevřených dveří. Budou tam i lidi z firem, kde favácí dělají a chtějí další.

FAV?

« Odpověď #21 kdy: 26. 01. 2016, 12:33:35 »
Zítra je na FAV den otevřených dveří. Budou tam i lidi z firem, kde favácí dělají a chtějí další.
Na dnu otevřených dveří jsem byl předloni. Měli to zacíleno na maturanty, budoucí bakaláře, ale jinak se mi to tam zdálo dobrý. Obor softwarové inž. byl brán jako masovka a snažily se natlačit lidi do oborů jako aplikovaná mechanika atp. Nicméně představu o trhu práce mám, tak bych volil to SWI (to úplně nejzajímavější není nabízeno v kombinované formě).

ekot

« Odpověď #22 kdy: 29. 01. 2016, 15:18:33 »
FAV ZČU je ok, osobní přístup ke studentům a zároveň dostatečně kvalitní vyučující. Databáze nebo OOP moc dobře učené. Fyzika bývala jen v bakalářské části, ale moc zajímavě, zábavně a zároveň kvalitně, učená.