Robotické rameno

Kit

Re:Robotické rameno
« Odpověď #15 kdy: 12. 09. 2015, 11:45:13 »
Ok vďaka chlapci... rozhodol som sa preto arduino.

A kdyby ti dráty připadaly krátké, můžeš použít i WiFi a případného robota ovládat kdekoli v dosahu signálu. Dá se sehnat za nějakých 60 Kč, budeš ho moct ovládat třeba i z tabletu. Jenom budeš muset začít dávat pozor na dodržování tří zákonů robotiky.

Erik

« Odpověď #16 kdy: 28. 09. 2015, 17:43:55 »
A ešte konečne mi dorazilo to arduino... pozeral som pár videí a všetci to majú napajané ešte cez jeden plošák. Prečo to nemôžem pripojiť rovno na to arduino ?

Jenda

« Odpověď #17 kdy: 28. 09. 2015, 18:02:20 »
Vaše návrhy mi přijdou přímo blbé.

Já bych to ovládal přímo z PCčka, třeba přes COM port.  ::)

USB to COM: http://www.srovnanicen.cz/q/usb%20redukce%20RS-232/

Jak to zapojit?
http://www.computerports.net/wp-content/uploads/image/db9_pinout.jpg
A zkoušel jsi to? Jak rychlé to bylo třeba pro provoz PWM? Byl tam jitter? Myslím USB emulaci, ne hardwarový port - tím to jde.

Jenda

« Odpověď #18 kdy: 28. 09. 2015, 18:03:13 »
A ešte konečne mi dorazilo to arduino... pozeral som pár videí a všetci to majú napajané ešte cez jeden plošák. Prečo to nemôžem pripojiť rovno na to arduino ?
A jéje, tohle dopadne.

Tipuju, že ten plošňák budou buď ochrany, nebo level shifter. Jaký vstup mají ta serva? Jestli analog a nedají to PWM, tak tam budeš chtít ještě RC filtr…

Kit

« Odpověď #19 kdy: 28. 09. 2015, 19:26:49 »

Je to zpravidla kvůli proudové zátěži, samotné Arduino toho moc nesnese - stačí to na signální ledku nebo signál do serva, ale výkonovou větev je dobré vést jinudy a přivést tam i signál z toho Arduina. Také se tím dobře odfiltruje vzájemné rušení.

Přímo na Arduino to zapojit můžeš, ale vždy musíš mít na paměti napěťové úrovně a proudy. Jak něco zanedbáš, snadno si odpálíš nějaký pin nebo rovnou celé Arduino. Žádné ochranné obvody to nemá.

Erik

« Odpověď #20 kdy: 16. 12. 2015, 17:45:36 »
Nemá niekto zapojovaciu schému na 7 seriev keďže to nemôžem napojiť rovno na arduino. Nikde to neviem nájsť.

Fbi

« Odpověď #21 kdy: 16. 12. 2015, 20:28:01 »
Nemá niekto zapojovaciu schému na 7 seriev keďže to nemôžem napojiť rovno na arduino. Nikde to neviem nájsť.

Čím napájíš Adruino a na jaký napětí jedou ty servomotory?

yxt

« Odpověď #22 kdy: 16. 12. 2015, 20:33:44 »
Schéma sice nemám, ale mělo by to být jednoduché. Připojíš externí napájení pro serva přes společnou zem s Arduinem, spínání motoru může být přes tranzistor nebo Darlingtonovo zapojení s připojenou ochrannou diodou proti případným špičkám z motoru do Arduina. Něco takového jste na SŠ určitě už počítali.

Erik

« Odpověď #23 kdy: 19. 12. 2015, 11:33:27 »

Čím napájíš Adruino a na jaký napětí jedou ty servomotory?
Arduino napájam cez PC USB vstup. Servomotory budem napájať 4,8V