Logical volume manager

linux_user

Logical volume manager
« kdy: 19. 11. 2015, 21:59:39 »
LVM je tu s námi dlouho, je to ověřená a spolehlivá technologie. Já se však ptám, jestli je to stále technologie, kterou byste dnes i zítra nasazovali do produkce, nebo jestli je to svým způsobem již překonaná technologie? Dnes je "in" BTRFS, případně ZFS, které v sobě kombinují funkce sw raidu, volume manageru a filesystému.

Re:Logical volume manager
« Odpověď #1 kdy: 19. 11. 2015, 22:53:46 »
No ano stale by som to nasadil aj nasadzujem. ZFS a jemu podobne maju vela skvelych veci ale aj zopar nevyhod:
  • podpora 'enterprise produktov' ako sap hana a podobne - jasne ze na tom tento sw bezi ale dodavatel ta posle do haja ked daco nejde
  • nie su rokmi/poctom nasadeni overene ako LVM + ext2/3/4
  • podla benchmarkov co som videl performance napr. pre databazy oproti xfs/ext3-4 je o dost horsia (sorry nemam link kde som to vycital ale pri troche googlenia najdes)

Aj ked na solarise samozrejme ZFS kraluje - zial na linuxe este nie je pripraveny pre produkciu.

neruda

« Odpověď #2 kdy: 20. 11. 2015, 00:54:00 »
Nemam rad partition table a lvm instaluji primo na disk, ne na partition.

Zkousel jsem kompletne prejit na btrfs, ale brzdi me v tom to, ze nepodporuje swap oddil - takze bych zas musel partitionovat disk.

samalama

« Odpověď #3 kdy: 20. 11. 2015, 01:29:31 »
Nemam rad partition table a lvm instaluji primo na disk, ne na partition.

Zkousel jsem kompletne prejit na btrfs, ale brzdi me v tom to, ze nepodporuje swap oddil - takze bych zas musel partitionovat disk.

lvm "instalujem" zasadne na raidX.

swapovat mozes aj do suboru...

i

« Odpověď #4 kdy: 20. 11. 2015, 09:07:23 »
Hojně používám LVM+ext(3/4), s Btrfs se teprv seznamuji a postupně k němu získávám důvěru, moc se mi líbí snapshoty v btrfs :-)

nou

« Odpověď #5 kdy: 20. 11. 2015, 13:27:05 »
No praveze swap do suboru na BTRFS nefunguje a ani nebude. Ak chcete swap tak len samostatna SWAP particia alebo ext4. Inak podla vyvojarov neboli na btrfs prakticky vykonane ziadne optimalizacie takze vykon pojde este hore. Btrfs a ZFS su filesystemy stvrtej generacie. Prva generacia len umoznila ukladat do suborov. Druha generacia FAT pridala adresare a metadata. Tretia generacia ext3/4, NTFS pridala zurnal. Teraz tu mame snapshoty, COW a ine features vo stvrtej generacii.

« Odpověď #6 kdy: 20. 11. 2015, 15:07:59 »
O překonanosti LVM se imho bude dát mluvit, až se btrfs jakž takž výkonově dotáhne na LVM+ext4/xfs (jestli je to reálný nevím). Do té doby prostě bude spousta lidí v určitých situacích dávat přednost LVM. Plus je tu samozřejmě ta věc, že LVM je prověřenější časem a zrovna tohle člověk dost ocení, pokud jde o data. Zas na druhou stranu, pokud je někdo fanoušek btrfs snapshotování, s LVM ho potká docela zadekobol.