Jaký je stav Slackware?

roman

Jaký je stav Slackware?
« kdy: 08. 11. 2015, 16:27:31 »
Zdravim mistni komunitu,nemate nejake info ohledne Slackware? Posledni verze14.1 je preci jen trochu starsi (pres dvaroky) a nevypada, ze by se chystalo neco noveho. Zije jeste Slackware?
« Poslední změna: 08. 11. 2015, 23:14:31 od Petr Krčmář »

Fantomas

Re:Slackware
« Odpověď #1 kdy: 08. 11. 2015, 17:22:11 »
Jojo slack je vyborny, ale co se deje, malokdo tusi. Muzes se mrknout na fb nebo twitter, ale kloudne informace tam nenajdes. Ja to tipuji na zaseknuti u systemd, ktery patrick nema rad a asi se jej snazi obejit. Byla by ho skoda, prehledny, efektivni, funkcni, mam ho rad.

« Odpověď #2 kdy: 08. 11. 2015, 18:03:25 »
Vývoj samozřejmě pokračuje. Existuje Slackware-current - obdoba unstable Debianu. Doporučuju sledovat:
http://alien.slackbook.org/blog/
http://slackblogs.blogspot.cz/

Samotný Slackware-current včetně iso dvd je třeba tady:
http://taper.alienbase.nl/mirrors/slackware/

pedro

« Odpověď #3 kdy: 08. 11. 2015, 22:03:52 »
číst changelog, třeba http://mirror.netcologne.de/slackware/slackware64-current/ChangeLog.txt . Podle názvu pkgtools bude další verze 14.2, což napovídá, že vše v /usr/local by mohlo být binárně kompatibilní. Řetězec "systemd" se v changelogu nevyskytuje.

yenn

« Odpověď #4 kdy: 18. 11. 2015, 04:09:16 »
Slackware 14.2 je za dveřmi. Zatím v betě, ale přechod z bety do stable release většinou netrvá moc dlouho.

Ja to tipuji na zaseknuti u systemd, ktery patrick nema rad a asi se jej snazi obejit.

Systemd zatím nehrozí a dokonce už se testuje eudev, takže o jednu past méně. :-) Těžko říct jestli nahradí udev už ve 14.2, ale minimálně jako alternativa by měl být k dispozici.

Re:Jaký je stav Slackware?
« Odpověď #5 kdy: 18. 11. 2015, 17:10:55 »
Mám dojem, že Slackware už dneska moc nefrčí, ale lidi, co ho používají, si ho vesměs dost pochvalujou. Proto by mě zajímalo, má v nějakým ohledu výhodu oproti Archu nebo Gentoo, vyjma obligátního "prostě se mi líbí"?

« Odpověď #6 kdy: 18. 11. 2015, 17:14:52 »
Mám dojem, že Slackware už dneska moc nefrčí, ale lidi, co ho používají, si ho vesměs dost pochvalujou. Proto by mě zajímalo, má v nějakým ohledu výhodu oproti Archu nebo Gentoo, vyjma obligátního "prostě se mi líbí"?
Má jednu obrovitánskou výhodu, která je v některých ohledech zároveň nevýhodou: jednoho hlavního maintainera, který je konzervativní a celé distribuci dává nějakou jednotící myšlenku.

Arch je od jisté doby jenom experimentální pískoviště, kde se brutální změny dělají ze dne na den podle toho, jak se někdo vyspí a co mu ten den přijde cool. Na server to nikdo rozumný používat nebude, na desktop se to dá, pokud se tomu chce člověk věnovat. Slack je něco jiného - nainstaluju, nakonfiguruju, jedu. Slack je stylem mnohem víc podobný FreeBSD než Archu.

pedro

« Odpověď #7 kdy: 18. 11. 2015, 22:33:08 »
já jsem už starý člověk a začínal jsem na Slackware 3.6 (už ani nevím, kdy to bylo, dááávno). Vyzkoušel jsem Mandrake, RedHaty, SuSE, Debiany, ale vždy jen vyzkoušel. Proč?
  • Slackware nemodifikuje/nepatchuje zdrojové programy. Tedy modifikuje, ale jen v míře naprosto nezbytně nutné. Nevyskytují se tam pak takové "vymoženosti", jako že maintaner smaže pár "zbytečných" řádků v OpenSSL a pak se generují osmibitové RSA klíče (Debian).
  • Nejsou zde žádné brutální závislosti - nejlépe nainstalovat prakticky celý systém. Přitom není velký a co se týká vývojářských nástrojů, je tam (téměř) všechno. To znamená, že (téměř) všechno lze ihned zkompilovat bez instalace dalších tisíců jiných mikrobalíčků.
  • Python je Python - je to jeden balík a ne 150 balíků (Python-base, Python-lib, Python-dev, Python-module-AAA až Python-module-ZZZ.  Python jsem uvedl jen jako příklad; zkuste si nainstalovat PHP s podporou mbstring na RedHatu, haha, půl dne hledání příslušného repozitáře, kde by to jen mohlo být?)
  • Není zde žádný SuSEconfig či Yast apod. Ne že by se nemohl hodit, ale ... Yast buď něco umí a nebo ne. Pokud ne (častý případ), pak se stejně musíte naučit konfigurovat Sendmail (příklad) manuálně. A nejen to, ještě se musíte naučit, jak říci Yastu, aby vám tu vaši konfiguraci ve své chytrosti nerozbil. V konečném důsledku se toho musíte učit více, přičemž nemalá část toho učení je zcela zbytečná
  • Pokud si na nejnovější RedHatu chci nainstalovat PostgreSQL, musím instalovat asi 10 balíků (lib, client, server, contrib, devel a co já vím, co ještě). Nainstaluje se mi i tak předpotopní verze. OK, nainstaluji rpm z postgresql.org a mohu si nainstalovat 10 balíků z 9.4. Do naprosto nemožného adresáře, přičemž jakýsi chytrý skript vytvoří sadu symlinků v /etc/alternatives a při pg_ctl start si mohu hodit korunou nebo spíše kostkou, která verze PostgreSQL se mi zrovna spustí (co je zrovna v /etc/alternatives nějakou loterií vybrané jako nejvhodnější).
  • To už snad na objasnění stačí :-)

« Odpověď #8 kdy: 18. 11. 2015, 22:40:01 »
nejlépe nainstalovat prakticky celý systém.
To je ovsem znouzectnost, to musis uznat :) Fakticky je to tak, ze resit zavislosti balicku ve Slacku je takovej vopruz, ze je lepsi se na to vykaslat a nainstalovat vsechno...  Tohle lpeni na neexistenci normalniho balickovace mi prijde... no nevim, jestli spis k smichu nebo k placi :)

pedro

« Odpověď #9 kdy: 18. 11. 2015, 22:57:48 »
Mno, praxe je taková, že pokud jsem z toho základu něco nenainstaloval, tak dříve či později mi to chybělo :-). Vše má své výhody i nevýhody, toto zjednodušení samozřejmě má nevýhody, které popisuješ. Má i výhody - nemusím instalovat povinně něco, co vím, že nechci, jen proto, že baličkovač usoudí, že to potřebuji. Třeba potřebuji MPlayer a vím, že nepotřebuji X-server. Potřebuji MPlayer na přehrávání audio souborů, ne video. U systému se závislostmi takřka neřešitelné.

« Odpověď #10 kdy: 18. 11. 2015, 23:03:03 »
Potřebuji MPlayer na přehrávání audio souborů, ne video. U systému se závislostmi takřka neřešitelné.
To mas pravdu. Ale daleko pohodlnejsi, cistejsi a robustnejsi reseni je prelozit si ho bez Xek. Tohle povazuju za nejvetsi nedostatek Slackwaru: kdyby mel dobry system portu/portage, byl by to (pro me) asi nejlepsi Linux. Coz bohuzel nema :( Zkousel jsem chvilku testovat s pkgsrc, ale nedalo se to. Kvalita pkgsrc pro Linux je (tehdy byla) mizerna.

Fantomas

« Odpověď #11 kdy: 19. 11. 2015, 09:06:48 »
Mno, praxe je taková, že pokud jsem z toho základu něco nenainstaloval, tak dříve či později mi to chybělo :-). Vše má své výhody i nevýhody, toto zjednodušení samozřejmě má nevýhody, které popisuješ. Má i výhody - nemusím instalovat povinně něco, co vím, že nechci, jen proto, že baličkovač usoudí, že to potřebuji. Třeba potřebuji MPlayer a vím, že nepotřebuji X-server. Potřebuji MPlayer na přehrávání audio souborů, ne video. U systému se závislostmi takřka neřešitelné.
Mas recht predsedo, slackware je v podstate docela strohy, ale v tom je jeho sila. Jako desktop pouzivam debian, ale kdyz potrebuji dat dohromady stabilni zarizeni, kteremu delsi dobu muzu verit, tak vzdy sahnu po slackwaru. Zatim jsem zprovoznil na nem vse, co jsem potreboval, navic bez gui a x to ma v plne palbe dve giga, coz je dnes hodne pro zasmani. A od dob vzniku slackbuilds.org jsou velmi dobre resitelne jak zavislosti, tak kompilace softu na miru. Akorat clovek nesmi chtit reseni dle prani na dva kliky, to nefunguje :-) Co je asi problem, ze na slacku pracuje hrozne malo lidi, nema nekdo predstavu kolik jich vlastne je?

M.

« Odpověď #12 kdy: 19. 11. 2015, 09:47:51 »
Ano, Slackware je strohý a udělá to, co mu člověk řekne, takže si si špatně vybere při instalaci, tak mu to nenajede. Čili to chce vědět co dělám a pokud moc nevím, tak zuřivě neodebírát v instalátoru to, co má přednastaveno jako základ.
Slackware používáme v technologických distrubuovaných systémech pro sběr/zpracování dat, kde strohost a to, že se zbytečně moc nadinteligentně systém sám nehrabe do toho, co chce admin. Na server asi také OK, ale tam jej produkčně už nevyužíváme (jede se CentOS/RHEL).
Pokud vyjde v dohledné době 14.2, tak to je dobrá zpráva, máme nějakou stovku systémů na Slacku 10.0 a možná pár posledních na Slack 8 a řeší se, že je na čase upgrade (zátim se zkoušel na stole s 14.1). Systémy jedou v ramdisku 96 MiB, a na těch cca 70 MiB to šlo normálně nainstalovat instalátorem a ani jsem to nemusel moc promazávat ručně následně. :-)