FileNet jsem integroval přes TIBCO BusinessWorks (je to v podstatě BPM pro data), takže jsem to viděl z "jiné strany". Nicméně mohu říct, že tyto technologie mají a budou mít své uplatnění. Kladl bych si ale tyto otázky. Bude mě to bavit? Já jsem od oboru Enterprise Integration a BPM utekl, protože mě to zkrátka nenaplňovalo. Kdo mě zaměstná? Tyto nástroje obvykle potřebují až velké firmy které mají problém s procesy, systémy a integrací. Podle toho jsou také nastaveny ceny (ale i odměny analytiků a vývojářů). Chci se za prací stěhovat? V mém případě se jezdilo za projekty za hranice a do Prahy. Strávil jsem hodně času ve vlaku, letadle a autě.
Vývojář obvykle implementuje zadání, které nachystá analytik. Na projektech jsem někdy zastával obě role, jindy jsem dostal ve Wordu podrobný dokument a jen to realizoval. V oborech BPM a ECM se obykle kód nepíše, spíše se kliká myší. A je to hodně o testování a komunikaci se zákazníkem, jako ostatně i jiné IT obory. Není to prostě tak, že si uvaříte ráno kávu, na uši dáte sluchátka a bušíte. Je to spíše schůzka za schůzkou a hodně "vyjednávání" na všechny strany.
Takže jestli to někoho posune dál se nedá takto posoudit. Je potřeba zvážit pro a proti, je to hodně individuální. Česká ekonomika roste, firem které si mohou BPM/ECM dovolit je více a více. Trh tu je, hlad po lidech co umí BPM a ECM je a bude veliký a pokud máte možnost jít na školení, tak jděte. Po třech projektech se na to třeba můžete vykašlat, to se zaměstnavateli náklady na školení už dávno vrátí. Zkušenosti ovšem zůstanou. Uplatnění pak můžete klidně i najít ve firmách, který BPM software píšou (například Red Hat v Brně, Oracle v Praze a podobně).