HP Elitebook 8560w - čierna obrazovka po štarte systému

Chose

Zdravim. Vlastnim HP Elitebook 8560w s grafickou kartou AMD FirePro M5950. Inštalovaný mám dualboot (WIN10 + Arch). Popis problému: Počas hrania Arma3 vo Win10 mi obrazovka zmodrala, zvuk sa "zasekol" a notebook nereagoval. Po tvrdom reštarte systém nabehol ako obyčajne. Tento problém sa zopakoval ešte 1x avšak s tým, že WIN10 už nenabehne a počítač zamrzne pravdepodobne v okamihu keď sa grafická karta prepne z "textoveho modu" do grafického. Po tomto ostane čierna obrazovka (resp. sa zda, že monitor sa vypne) a počítač nereaguje. Podobne je to pri boote Arch-u. Systém bootuje avšak v momente prepnutia do grafického modu ostane takisto čierna obrazovka, disk je bez aktivity, počítač nereaguje a pomoze iba tvrde vypnutie. Skúšal som takisto spustit inštalačku Manjara (LXDE), pričom výsledok rovnaký, tj. po boote live distra v momente ako sa system prepne do grafickeho modu obrazovka ostane čierna a pc nereaguje. Skusal som nastavit rozne rozlisenia, nomodeset ale vysledok rovnaky.

Dalej som skusal pomocou utility Atiflash zalohovat ROM avšak atiflash hlasi "Failed to read ROM" takisto pokus o flashnutie novej ROM skonci neuspechom: "Write Fail ERROR 0FL01". Pri vypisani info o karte atiflash kartu najde ale zaroven ohlasi: "No VBIOS found."

Po tomto vsetkom som si uz myslel, ze graficka karta isla nadobro do kremikoveho neba (resp. nie tak celkom kedze textovy mod funguje) a tak som zohnal druhu, otestovanu, tuto som osadil do notebooku avsak ten isty scenar.

Je mozne ze tento problem nema vobec suvis s GPU a je pošramotene nieco ine? Dakujem za kazdu radu.

Sinuhet

Re:HP Elitebook 8560w - čierna obrazovka po štarte systému
« Odpověď #1 kdy: 18. 09. 2015, 21:14:00 »
Mám stejný problém. Předal jsem svůj kus s FirePro v dobré víře kolegům servisákům, ti proaktivně udělali nějaké prohřátí čipu kvůli studeným spojům, má to své jméno. No a od té doby jsem bez obrazu úplně.
Mým řešením bude nákup grafické karty na ebay, a nějaký tuzing chlazení. Notebook je už tak dost těžký, navíc místa na radiátorek je tam spousta, mohli ho přinejmenším zdvojnásobit. Na vysokou teplotu to trpělo celou dobu, nějak jsem věřil, že HP ví, co dělá. 93°C na GPU bylo běžných, přičemž chlazení bylo naprosto v pořádku, radiátorek nestíhal. Otázka je, jak to vyřešit nějak civilizovaně.

Podle mě je to grafické kartě. Samotného by mě zajímalo, zda je možné vyměnit ji za nějaké moderní GPU, ideálně s menším tepelným výkonem, a mít tak k dispozici stále těch 5 displayů, nebo alespoň zajímavé snížení teploty a spotřeby.

Sinuhet

« Odpověď #2 kdy: 18. 09. 2015, 21:18:47 »
Omlouvám se, přehlédl jsem, že jinou kartu jste zkusil. No jsem zvědavý na výsledek, já svoji GPU nejspíš dodělal.

marek

« Odpověď #3 kdy: 23. 09. 2015, 11:54:21 »
Zdar.
Možná už ta odpověď není aktuální, ale je to takhle =
S pravděpodobností rovnající se jistotě Ti foukl GPU,
Já když v tom podnikal, tak pokud někdo chtěl AMD, řekl sem mu, ať si to de koupit jinam. Reklamace AMD cca 50ti % ?
A jinak, dnes mají snad všecky NTB 2 grafiky, většinou slabej Intel a nějakou akcelerační, takže to tak dělá. Při přepnutí do 3d grafiky tma a většinou kous.
A výměna ?
V podstatě nemožná, co model to jinej čip, jiný zapojení.
Jediná zoufalá varianta existuje, nějakým trojhmatem, kterej si nepamatuju a je taky u každýho jinej se nějak dostat do skrytýho biosu a tu grafiku zakázat. Pak sice nejde žádný 3d, ale aspoň na něco de používat

nobody

« Odpověď #4 kdy: 23. 09. 2015, 17:51:58 »
marek: nevim co myslis tim ze mu foukla, ze vymena nemozna protoze chip/zapojeni... ale pise ze grafarnu menit zkousel, navic to jeho hp je workstation a na 99% nema intel grafarnu ale jen dedikovanou v MXM slotu,  ma FirePro M5950, jinak se tam davali Nvidia GF108GLM[Quadro 1000M] nebo GF106GLM[Quadro 2000M]...

PepaW

« Odpověď #5 kdy: 23. 09. 2015, 20:03:23 »
Tak pokud jsi grafiku vyměnil a ta nová je ověřená, pak bych to odhadoval na zdroj pro grafiku, která je na MB. Vyšší zatížení může způsobit pokles napětí a zablokování notebooku.