UEFI výměna hdd

peekaa

• 129
    • Zobrazit profil
UEFI výměna hdd
« kdy: 18. 06. 2016, 15:54:20 »
Mám dvě téměř stejné základní desky. K jedné mám ssd disk a  k druhé klasický. Na obou mám nainstalovaný nový debian. Zkusil jsem přehodit disk z jedné desky na druhou a píše mi to, že "insert proper boot media" a nejde bootovat. A dokonce i když disk vrátím nyní k úpůvodní základní desce, tak to nejde taky :-( Sakra. Základní desky jsou s UEFI, myslím, že to bude nějak tím, ale nevím co s tím. Díky za pomoc.

peekaa

• 129
    • Zobrazit profil
Re:UEFI výměna hdd
« Odpověď #1 kdy: 18. 06. 2016, 16:13:02 »
Tak už jsem na to  došel: V UEFI v Boot priorities jsou dvě položky: debian a název toho disku. Název disku nefunguje, musí se navolit debian. Po navrácení disku se tam automaticky dává právě název disku.

Takže moje otázka nyní je: co se musí udělat, aby mi tedy fungoval disk i s tou druhou základní deskou?

Díky.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 18. 06. 2016, 16:47:29 »
Tak už jsem na to  došel: V UEFI v Boot priorities jsou dvě položky: debian a název toho disku. Název disku nefunguje, musí se navolit debian. Po navrácení disku se tam automaticky dává právě název disku.

Takže moje otázka nyní je: co se musí udělat, aby mi tedy fungoval disk i s tou druhou základní deskou?

Díky.

Udělat záznam v UEFI nebo soubor zavaděče přejmenovat tak, aby se to tvářilo jako výměnné médium. Dokumentace k tomu, jak bootuje UEFI jsou na netu tuny.

peekaa

• 129
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 18. 06. 2016, 17:14:16 »
Nevím čeho se mám chytit, co hledat, všechno co nacházím mi přijde jiné, než co bych rád já. Díky.

Nobody (ten falesnej)

« Odpověď #4 kdy: 18. 06. 2016, 19:32:05 »
Spust konzoli jako root. Napis:

Kód: [Vybrat]
gdisk -l /dev/sda
To ti vypise oddily na disku. Jeden z nich by mel byt neco jako:

1            2048         1050623   512.0 MiB   EF00  EFI Boot Partition
Takze vis, ze EFI je prvni partisna, tj. /dev/sda1. Nasledne se podivej, jestli je nekam primountovana:

mount | grep sda1
Vypise mozna neco jako:

/dev/sda1 on /boot/efi type vfat (rw)
Takze vis, ze EFI je pripojena na obvyklem miste, tj. v /boot/efi. Nasledne se podivas, jak to tam vypada:

cd /boot/efi
cd EFI
ls

Nevim, co tam mas ty, ale ja tam adresar SYSLINUX, ve kterem je syslinux.efi (mmj.).  Muzes tam mit Debian, nebo GRUB, nebo cokoliv. Ted mas tve moznosti. UEFI, kdyz nevi co, se pokusi nastartovat soubor bootx64.efi z adresare Boot. Takze pokud se chces spolehnout na to, udelas:

cp -R SYSLINUX Boot
cd Boot
cp syslinux.efi bootx64.efi

A rebootujes. Druha moznost (zejmena pokud ti to uz nabootovalo s vyuzitim te prvni) je pridat zaznam do UEFI boot menu a nastavit jeho poradi. S vyse uvedenym Syslinuxem na disku sda a partisne 1 by to vypadalo takhle:

modprobe efivars
efibootmgr -c -d /dev/sda -p 1 -l \\EFI\\SYSLINUX\\syslinux.efi -L "Syslinux"
efibootmgr

Coz ti vypise vsechny zaznamy (s kody jao 0000, 0001 atd.) a jejich poradi poradi. Vsechny nepotrebne (dejme tomu 0000) vymazes a nastavis Syslinux (dejme tomu 0005) jako vychozi:

efibootmgr -b 0000 -B
...
efibootmgr -o 0005

BIG FAT WARNING: pokud si to rozbijes, tak to budes mit rozbity.

nou

« Odpověď #5 kdy: 19. 06. 2016, 13:55:30 »
Tak s mazanim by som bol opatrny pretoze mne sa podarilo si odpalit notebook tak ze uz sa nedalo dostat ani do biosu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 19. 06. 2016, 14:08:18 »
@nou: Sakra, to jsou dneska stroje....