Proč funguje Effective power?

čumil

Proč funguje Effective power?
« kdy: 13. 06. 2015, 16:56:24 »
Jaké jsou podle vás důvody, proč určité textové řetězce sundaj appku nebo mobil? Mluvím o bugu applu "Effective power" a o failu skypu. Přece jenom, nedokážu si představit jak takový fail může vzniknout. Podle mne je to ňákej nejapnej žert vývojářů ... zvláště to vypnutí mobilu
« Poslední změna: 14. 06. 2015, 21:49:02 od Petr Krčmář »

sdafasdfas

Re:Effective power
« Odpověď #1 kdy: 13. 06. 2015, 18:51:13 »
jak jsem cetl, tak problem je ve zpracovani unicode textu, s danym textem nastal buffer overflow a crashlo to.

ondro

« Odpověď #2 kdy: 13. 06. 2015, 21:11:34 »
Asi si neprogramoval trochu vecsiu aplikaciu. Nieje to nic nenormalne, je to bycajna chyba, ktoru neodhalili testy. Dnes, ked sa vyvija nie na kvalitu ale na kvantitu je to este menej prekvapujuce.

čumil

« Odpověď #3 kdy: 14. 06. 2015, 09:52:38 »
Asi si neprogramoval trochu vecsiu aplikaciu. Nieje to nic nenormalne, je to bycajna chyba, ktoru neodhalili testy. Dnes, ked sa vyvija nie na kvalitu ale na kvantitu je to este menej prekvapujuce.
Ale je. A fakt hodně. Ten skype jde pochopit, ňáká zbloudilá exception, ale vypnutí mobilu už je trošku jiná liga. Skoro jak panic sort z https://xkcd.com/1185/.

Co myslíš tou trošku větší aplikací ? Zajímala by mne tvoje definice.

Kit

« Odpověď #4 kdy: 14. 06. 2015, 10:11:41 »
Co myslíš tou trošku větší aplikací ? Zajímala by mne tvoje definice.

Aplikace, která toho dělá zbytečně mnoho.

bohumil

Re:Proč funguje Effective power?
« Odpověď #5 kdy: 18. 06. 2015, 19:19:22 »
Dělám QA osm let a podle mne ty chyby jsou poměrně amatérské. Na druhou stranu je to i docela běžné, protože 75% progosu jsou prasata, co si ani neodzkousej patch bugu. Na druhou stranu minimálně u toho Skypu je to i chyba Qa (jestli to vůbec viděli), protože takhle starej projekt už měl mít dávno automatizované testy. Třetí možnost je, že se o chybě vědělo, ale buď nastal komunikační šum nebo ohrožení necich prémii, tak se to pustilo s tím (i když to se mi nezdá). V každým případě jsou tyhle trivky obvykle způsobené někým, kdo už dávno chodí do práce jen odházet svých 8 hodin u lopaty.

Kolemjdoucí

« Odpověď #6 kdy: 18. 06. 2015, 20:40:14 »
Jaké jsou podle vás důvody, proč určité textové řetězce sundaj appku nebo mobil? Mluvím o bugu applu "Effective power" a o failu skypu. Přece jenom, nedokážu si představit jak takový fail může vzniknout. Podle mne je to ňákej nejapnej žert vývojářů ... zvláště to vypnutí mobilu

Effective Power - tipuji na málo známou vlastnost Unicode kompozice a dekompozice, že některé speciální znaky se při určitých operacích ztrácejí a objevují, například Á se dá zapsat dvěma způsoby jako 0xC1 i jako 0x41 0x301. Počet znaků ve stringu se tak může pro nezkušeného programátora zcela nepochopitelně a hlavně neočekávaně měnit.
Vypnutí mobilu je jedna ze standardních reakcí na zvlášť závažnou chybu a není to vysloveně špatně.

karel

« Odpověď #7 kdy: 19. 06. 2015, 10:42:32 »
Protože se nikdo za x let neobtěžoval pořádně implementovat základní knihovny pro práci s textem, zváště pak utf-8, ve většině jazyků a knim patřícím základním knihovnám většina readrů má dodneska problém s BOM, prostě ho při čtení hezky prdnou na začátek stringu. A podobných nesmyslných chování, kdy se spoláš na to, že ti knihovna s něčím pomůže je více.
Dalším problémem je jak psali výše, že tentýž znak má x variant, je to dáno tím, že když se unicod tvořil byli lidi líní nad tímhle přemýšlet nedej bože to sjednotit, a tak za sebe vrazili x abeced.
A to že se někdo diví, že na to nejsou testy, tak já se ani nedivím, způsob jakým se testy tvoří v podstatě odhalu jen jednoduché chyby, komplexní chybu nelze zachytit, navíc pokud na porovnání výsledů použijete systémovou knihovnu která má své chyby.

Natix