Dovecot a Postfix v openSUSE

Igor Křížka

Dovecot a Postfix v openSUSE
« kdy: 20. 03. 2015, 14:37:25 »
Pokouším se již třetí den prokousat pro mně složitou problematikou OpenSuse pošty (Postfix + Dovecot):( Postfix zdá se funguje, pošta odchází a doručuje se,  :) ale nakonfigurovat tyhle dva, aby probíhala jednoduchá autentifikace přes etc/passwd uživatelů systému není možné. Četl jsem podobný článek z roku 2012, ale to uvedené nastavení mi nefunguje. Pomoc, pomoc, pomoc. Už mi z toho hrabe. Přitom od toho nechci tak moc. Nepotřebuji ani šifrování, ani IMAP SASL ověřování (nevím, jestli nepíšu kraviny).
« Poslední změna: 20. 03. 2015, 17:12:06 od Petr Krčmář »

Dzavy

Re:Problém s nastavením pošty v OpenSuse - nefunguje autentifikace
« Odpověď #1 kdy: 20. 03. 2015, 15:11:27 »
Jo mel jsem hodne podobnej problem a prestalo me to bavit. Jsou mnohem lepsi veci na hrani/ladeni/uceni se, tak jsem si nainstaloval Zimbru a bylo to.

Re:Dovecot a Postfix v openSUSE
« Odpověď #2 kdy: 20. 03. 2015, 17:21:16 »
Na letošním InstallFestu měl na tohle téma přednášku Vojta Brzek. Na webu konference jsou slidy i video. Doporučuji pustit a postupovat podle jeho návodu.

Jirka

« Odpověď #3 kdy: 20. 03. 2015, 17:21:57 »
Pokud máš hesla v /etc/passwd tak používáš unixové usery jako poštovní adresy (tedy nikoliv virtuální adresy). To by snad mělo chodit bez další konfigurace, alespoň dříve to tak na opeSUSE bylo.

« Odpověď #4 kdy: 20. 03. 2015, 20:10:18 »
ale nakonfigurovat tyhle dva, aby probíhala jednoduchá autentifikace přes etc/passwd uživatelů systému není možné.
To vis, ze je ;)

Četl jsem podobný článek z roku 2012, ale to uvedené nastavení mi nefunguje. Pomoc, pomoc, pomoc. Už mi z toho hrabe.
No kazdopadne musis zjistit, co presne ti nefunguje. Jestli se posta dorucuje, tak postfix asi dela to, co delat ma. Takze mas asi problem v dovecotu. Tak pekne zapnout maximalni debugovani, prostudovat logy, zjistit, kde presne je problem, a ten problem odstranit. Pomoct, pomoct, pomoct ti muzeme, az dodas nejake informace.

Igor Křížka

« Odpověď #5 kdy: 23. 03. 2015, 07:39:14 »
Děkuji všem za rady i odpovědi. Pro nelinuxáře jsou některé požadavky složité. Např. "nastavit max. debugg a prostudovat log", když ani nevím, kde ten soubor s logem je. Jsem schopen ale dostudovat a dohledat. Postup Vojty Brzka se mi zdá zbytečně komplikovaný. K čemu je mi DKIM??? Pro konfiguraci Postfixu i Dovecotu používám Webmin. Nakukuju i do konfiguračních souborů. Prolezl jsem desítky stránek věnovaných této problematice a nic jednoduchého jsem nezjistil. Postfix poštu doručuje. S tím zdá se problém není. Dovecot funguje, ale na straně klienta (v mém případě MS Outlook) vyskakuje chybová hláška "Odpověď serveru -ERR Authentication failed". Přepokládám tedy, že Dovecot nešahá pro login uživatele tam, kam má, ale nejsem schopen ho k tomu přinutit. Stačí mi úplně ověřování uživatelů z /etc/passwd, jak už jsem psal. Nejsem navíc na Internetu, ale na Intranetu, takže některé věcičky možná nefungují, tak jak mají.

« Odpověď #6 kdy: 23. 03. 2015, 08:43:54 »
Děkuji všem za rady i odpovědi. Pro nelinuxáře jsou některé požadavky složité. Např. "nastavit max. debugg a prostudovat log", když ani nevím, kde ten soubor s logem je. Jsem schopen ale dostudovat a dohledat.
Mailserver se nedá spravovat bez toho, aby člověk znal alespoň základy a byl ochoten studovat. Neber si to prosím špatně, ale kdybys místo psaní odpovědi "nevím, kde logy jsou" napsal do googlu "dovecot logging", tak hned první odkaz nejspíš povede na http://wiki2.dovecot.org/Logging

Stejně tak s tou autentizací - hned první odkaz: http://wiki2.dovecot.org/Authentication

(obě dokumentace jsou pro verzi 2)

Jinak obecně: rozumný dotaz, který neplýtvá časem dotazovaných, se pokládá takhle:
1. uvedu všechny relevantní údaje: jaký mám OS, jakou verzi dotčených komponent
2. uvedu přesně, jak jsem zjistil, že mám problém
3. uvedu, co jsem si o problému doteď nastudoval, jak jsem se ho snačil řešit a jak přesně které řešení nefungovalo

asd

« Odpověď #7 kdy: 23. 03. 2015, 10:47:47 »
http://wiki2.dovecot.org/PasswordDatabase

Cast "Passdb settings" bude asi to co hledas.