IPv6 PPPoE přes starý ADSL router

Honza

IPv6 PPPoE přes starý ADSL router
« kdy: 25. 11. 2014, 12:49:35 »
Ahoj,
mám router (s integrovaným ADSL modemem), který jsem po 6-ti letech přepnul do režimu bridge only. Za něj jsem připojil nový router, který vytváří připojení přes protokol PPPoE. Na novém routeru tedy vidím přidělenou veřejnou IPv4 adresu. Je možné, aby nový router dostal od poskytovatele přidělenou i IPv6 adresu? Dodávám, že původní router, který je teď v bridge only umí pouze IPv4 a nový IPv4 i IPv6. Zařízení v bridge only je zcela transparentní a nemělo by vadit, že nepodporuje IPv6, ne?
Díky

Někdo

Re:IPv6 PPPoE přes starý ADSL router
« Odpověď #1 kdy: 25. 11. 2014, 13:19:24 »
Pokud jde o skutečně o transparentní bridge tak ten router co je za ním dostane všechny ethernetové rámce a je jen na něm aby si s protistranou v rámci PPPoE dohodnul i IPv6, k tomu se používá IPv6CP (u GNU pppd se to zapíná parametrem +ipv6) a pak je třeba si s protistranou domluvit používané IPv6 adresy - k tomu se dá použít buď bezestavová konfigurace (kterou nejspíš na routeru budete mít vypnutou, ale dá se zapnout pomocí sysctl net.ipv6.conf.ppp0.accept_ra=2) nebo DHCPv6, navíc možná budete chtít IPv6 adresy i pro lokální síť a ty se obvykle dohodnou pomocí DHCPv6 PD (prefix delegation).

M.

« Odpověď #2 kdy: 25. 11. 2014, 14:12:06 »
Ano, bude to fungovat s ADSL v bridg,e používám takto s řaodu historických ADSLek od Zyxellu. Samozřejmě je nutnou podménkou, že daný DSL operátor musí IPv6 nabízet a tkatéž tne nový router to musí umět. jako router použvám Mikrotiky, bez problémů na ADSL O2 i TMobile.

Lol Phirae

« Odpověď #3 kdy: 25. 11. 2014, 21:46:33 »
Ano, bude to fungovat s ADSL v bridg,e

Jak s čím, že... (Zdravíme soudruhy z O2 a jejich čínské m*dky).  ::)  :o :o

M.

« Odpověď #4 kdy: 26. 11. 2014, 09:00:14 »
Vidíš, někde na fóru Turrisu někdo psal, že mu IPv6 v bridge přes tohle normálně jede. Netuším, neměl jsem nikdy v ruce.

kubisek

« Odpověď #5 kdy: 26. 11. 2014, 22:53:37 »
Ano, bude to fungovat s ADSL v bridg,e

Jak s čím, že... (Zdravíme soudruhy z O2 a jejich čínské m*dky).  ::)  :o :o
Mě tedy na čísnké m*dce Comtrend (bridge) + routeru Mikrotik IPv6 normálně chodí. Akorát jsem to ladil asi hodinu....

Radek

« Odpověď #6 kdy: 28. 11. 2014, 12:51:54 »
Mě tedy na čísnké m*dce Comtrend (bridge) + routeru Mikrotik IPv6 normálně chodí. Akorát jsem to ladil asi hodinu....

Ahoj, muzes jsem hodit konfiguraci IPv6 v mikrotiku jak ti to chodi? Mozna by se par lidem pomohlo.

Dik Radek

M.

« Odpověď #7 kdy: 28. 11. 2014, 15:11:18 »
Pokud PPPoE klienta mám konfigurován pod jménem ppppoe-wan1 a lok8ln9 lan síť jako bridge-lan, tak komplet IPv6 pro O2 i TMP na ADSL:
Kód: [Vybrat]
/interface pppoe-client
add ac-name="" add-default-route=yes allow=pap,chap comment="WAN port" \
    default-route-distance=1 dial-on-demand=no disabled=no interface=\
    bridge-wan1 keepalive-timeout=60 max-mru=1492 max-mtu=1492 mrru=1600 \
    name=pppoe-wan1 password=o2 profile=default service-name="" use-peer-dns=\
    yes user=o2
/ipv6 dhcp-client
add add-default-route=yes interface=pppoe-wan1 pool-name=dsl-pool
/ipv6 address
add address=::1/64 from-pool=dsl-pool interface=bridge-lan
/ipv6 nd
set [ find default=yes ] disabled=yes
add advertise-dns=yes interface=bridge-lan mtu=1492 other-configuration=yes \
    ra-interval=20s-40s ra-lifetime=2m
/ipv6 nd prefix default
set preferred-lifetime=1h valid-lifetime=3h
/ipv6 dhcp-server
add authoritative=yes comment=\
    "DHCPv6 server pro bezestavovou konfiguraci DNS klientum" disabled=no \
    interface=bridge-lan lease-time=1d name=dhcp6-lan
Pouříván RouterOS 6.22, samozřejmě aktivovány balíky PPP a IPv6.
Samozřejmě je vhodné mít také firewallováno pod /ipv6 firewall...

M.

« Odpověď #8 kdy: 28. 11. 2014, 15:39:21 »
A že to postupně funguje poznám takto...
DHCPv6-PD klient získá příděl přes PPPPoE linku (výpis z routeru na lince od TMobil, take příděl o velikosti /56):
> /ipv6 dhcp-client print  detail
Flags: D - dynamic, X - disabled, I - invalid
 0    interface=pppoe-wan1 pool-name="dsl-pool" pool-prefix-length=64 prefix-hint=::/0 status=bound
      prefix=xxxx:xxxx:xxxx:7d00::/56 duid="000300014c5e0c3fe355" add-default-route=yes use-peer-dns=yes
Získaný příděl se strčí do dynamického poolu jménem dsl-pool:
> /ipv6 pool  print  detail
Flags: D - dynamic
 0 D name="dsl-pool" prefix=xxxx:xxxx:xxxx:7d00::/56 prefix-length=64
Z toho poolu si dynamicky přidělí na bridge-lan jedne prefix o velikosti /64, kde síťová část se vezme z poola a LAN část se přilepí nastavené ::1:
> /ipv6 pool  used print  detail
 pool=dsl-pool prefix=xxxx:xxxx:xxxx:7d00::/64 owner="Address" info="bridge-lan"

> /ipv6 address print detail where interface=bridge-lan
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic, G - global, L - link-local
 0  G address=xxxx:xxxx:xxxx:7d00::1/64 from-pool=dsl-pool interface=bridge-lan actual-interface=bridge-lan
      eui-64=no advertise=yes

1 DL address=fe80::ff:fe00:88/64 from-pool="" interface=bridge-lan actual-interface=bridge-lan eui-64=no
      advertise=no
A pro volbu advertise yes se daný prefix strčí do RAčka a začne propagova do LAN segmentu:
> /ipv6 nd prefix print detail
Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic
 0  D prefix=xxxx:xxxx:xxxx:7d00::/64 interface=bridge-lan on-link=yes autonomous=yes valid-lifetime=3h
      preferred-lifetime=1h
A  pokud DHCPv6-PD klient získal IPv6 adresy DNS serverů, tak je strčí do DNS forwarderu:
> /ip dns print
                servers:
        dynamic-servers: 93.153.117.1,93.153.117.33,2001:1ae8:2:4010::1:1,2001:1ae8:2:4060::1:1
  allow-remote-requests: yes
    max-udp-packet-size: 4096
   query-server-timeout: 2s
    query-total-timeout: 10s
             cache-size: 2048KiB
          cache-max-ttl: 1h
             cache-used: 27KiB
A pokud je konfigurov8n DHCPv6-PD server, tak odpovídá na bezestavové DHCPv6 požadavky o DNS servery:
> /ipv6 dhcp-server print detail
Flags: D - dynamic, X - disabled, I - invalid
 0    ;;; DHCPv6 server pro bezestavovou konfiguraci DNS klientum
      name="dhcp6-lan" interface=bridge-lan address-pool="" lease-time=1d authoritative=yes binding-script=""
      duid="000300014c5e0c3fe355"
Klientům, co si umí nažrat DNS resolvery z ohlášení routeru, je to posláno také (zajistí advertise-dns=yes u ND, volba other-configuration=yes donutí ty, co to umí, použít to bezestavové DHCPv6).
Tím pádem je plná IPv6 konfigurace klientů hotova... Toto vyžaduje minimálně ROS6.7, aby to tak šlapalo...