Zdravím,
předesílám, že nejsem nezávislý, protože dělám na PEF MENDELU. Osobně jsem vystudovat FIT VUT v Brně a pak na Ph.D. PEF MENDELU.
Myslím, že PEFka není špatná volba, ale hlavně záleží na tom, co chce člověk dělat. Pokud mám od začátku jasno, že chci něco zcela speciálního - pláncu zpracování řeči, tak je zřejmě nejlepší volbou FIT (tým doc. Černockého). Pokud nemám takovou speciální potřebu, tak je jak FI, tak FIT a PEF OK. PEF nabízí jak obor Automatizace řízení a informatika pro ty, kteří chtějí IT víc do robotiky atp. a Ekonomickou informatiku. To obecná informatika, kde si člověk vybere, zda chce spíš sítě nebo grafiku/GIS atp. Dobré je, že je tam pár kurzu okolo managementu, marketingu atp. Podnikající absolventi nebo ti, kteří jsou někde na vedoucím postu si to moc chválí.
Myslím si, že PEF má dvě zásadní výhody: a) Nabíráme max cca. 200 informatiků, takže přístup je individuálnější, než u mnoha jiných fakult. Žádné testy místo programovací písemky atp. b) Nemáme tolik velkých vědeckých projektů, proto se hodně snažíme, aby úroveň výuky byla velmi dobrá. Je to pro nás prakticky hlavní obživa. Nechci flamovat, ale když vidím, jak občas přistupují k výuce třeba i VUT (manželka tam dělá), tak rozhodně je přidaná hodnota pro naše studenty významně vyšší. (Ale na kreténa může člověk narazit všude ;-))
Uplatnění máme výborné. Mám řadu svých ex-studentů, kteří na školu rádi vzpomínají a jsou rádi, že ji dělali. Ale jak už bylo řečeno v diskuzi, je to o tobě. Pokud člověk pojede celé studium cestou nejmenšího odporu, tak prostě na konci nemůže čekat, že se všichni o něj poperou...