Zámrz nového notebooku s Windows

Re:Zámrz nového notebooku s Windows
« Odpověď #15 kdy: 21. 05. 2026, 11:34:08 »
Řešil bych to následovně:
  • Aktualizace veškerých ovladačů, update firmwaru.
  • Pokud má tazatel zkušenosti a manuální zručnost (a nedojde k porušení záruky - což nevím, jestli může konkrétní výrobce říct, když dojde k sundání krytu a výměně nějaké modulární komponenty), zkusit tam dát na zkoušku jiné SSD nebo alespoň ověřit správné usazení toho stávajícího.
  • Podle toho, jak to dopadne, reklamovat. Stejně tak reklamovat podle toho, jestli se budou vyskytovat i ty ostatní problémy. Než by se tazatel vydal cestou reklamace, doporučil bych mít - pokud to půjde - co nejlépe identifikovanou příčinu nebo alespoň způsob, jakým problémy jednoznačně reprodukovat, a to všechno jasně a přesně popsat do průvodního dopisu k reklamovanému stroji. Tím se podstatně sníží až eliminuje riziko, že tam notebook bude viset měsíc a pak se vrátí s "nám to všechno funguje normálně".

Brumla

• 160
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 21. 05. 2026, 11:50:39 »
Pří každém zásahu ale riskujete,
bych nedoporučoval se nezkušenému uživateli v zařízení hrabat.

Vidím, že ikdyž jsem přistál z daleka (planeta počítačových dinosaurů), že s některými "tvory" si na této planetě rozumím. Děkuji za podporu :-)

Nebylo to myšleno špatně, nechtěl jsem se Vás dotknout. Jestli se tak stalo, omlouvám se.

Vycházím ze své zkušenosti:

Ty počítače, se kterými přicházím nejčastěji do styku jsou Dell, Lenovo a Asus.Ty se dají otevřít jednoduše a bez problémů s plastovými packami. Aspoň ty řady, které ke mně chodí. Navíc Dell má všude stejné šroubky, což je neskutečná pomoc. Acery jsou za trest - přesně jak popisuje GPU, se kterým prakticky ve všem souhlasím. Ostatní značky / řady nevím, nepotkávám je.

U mých zákazníků vycházím z toho, že je pro ně levnější koupit disk, než to reklamovat. Můj čas bude dražší, než zisk z reklamace. Párkrát jsme reklamaci zkusili - jednak ji zamítli, protože se závada neprojevila (napsali) a jednak pro backoffice byl problém se v reklamačním procesu vyznat. Já to udělat můžu, ale nedává to pro ně ekonomický smysl.

Prostě k nim přijedu, otestuju se svým diskem, když se závada neprojeví vrátím tam jejich disk, když se závada znovu projeví, dávám nový disk. Je to nejrychlejší cesta k funkčnímu počítači. Když bude počítač nefunkční, a to se občas stane s vážnějšími závadami, musí zaměstnanec dostat náhradní ntbk - ne všechny firmy mají a když nemají, pracovník nepracuje = prostoj = firma přichází o peníze. Proto je pro ně lepší dát ihned nový disk.

Mám i řadu případů, že po "resetu" a formátu toho vadného disku jsem jej použil v jiných počítačích a tam funguje spolehlivě dodnes. Některé situace prostě nevymyslíte, dokud se s nimi nesetkáte.

Hodně štěstí všem při řešení :-)

« Odpověď #17 kdy: 21. 05. 2026, 13:41:49 »
Teda nevím. Novej notebook, repasovanej nebo jen tak od známého? Je v záruce? => neotevírat a žádné pokusy s vniřnostmi. Jinak hrozí ztráta záruky svedená na cokoli a zásah BFU. Pokud zatím OK, tak přeinstalovat a pustit testy. Dále dle výsledku se poradit a postupovat.
Z které planety jste zrovna přistál?

Výměna disku, ramky, baterie nemá na záruku žádný vliv, alespoň ve firemním prostředí a Dell, HP, Lenovo, Asus. Ostatní značky nevím.

Reklamovat ano? A víte co se stane, když to reklamujete a v servisu se chyba neprojeví? Vrátí vám to zpátky bez opravy. Navíc to může trvat. A když se vám.chyba projeví znovu, tak jim to reklamujete znovu. A když se jim to znovu neprojeví, hádejte co? Prostě disk a ramku je vždycky lepší vyzkoušet jiné, když je možnost. Urychlí to vyřešení problému.

Formálně máš sice pravdu, jenže pokud bude na šroubech vidět, že potkaly tvůj šroubovák / ožvejknutej okraj plastů nebo nedejbože ulomená pacička, a reklamační technik bude svině, tak ti napíše zamítnutí záruky z důvodu poškození neodborným zásahem a budeš se s nima roky soudit kvůli naprostý kravině a budou ti v tom hlavně celou dobu ležet spousty peněz a spousty dalších budeš muset nasypat do náhradního stroje.
Pokud je ta mašina nová, nafotit že je nepoškozená a nenese stopy otvírání, natočit video jak se závada projevuje, hodit do továrního nastavení, a vrátit.
Ten pocit že jseš chytřejší než montéři ve fabrice za to nestojí.
Samozřejmě záleží, jak jsou u tebe nastavený procesy a jaký máš možnosti, ale z jeho pozice někoho, kdo se na tohle potřebuje zeptat, je to maření času a peněz.
« Poslední změna: 21. 05. 2026, 13:43:38 od Marek Staněk »

« Odpověď #18 kdy: 21. 05. 2026, 14:09:12 »
Některý NB mají v BIOSu/UEFI diagnostiku. Bývá to docela dobrý, včetně testu paměti, CPU a disku. Začal bych s tím. Pokud to ukáže chybu, je lehké reklamovat.

Jestli to projde, tak memtest86+ a test disku. Třeba z linuxovýho live USB udělat kompletní čtení dd a podívat se, jestli to hlásí nějaký chyby do dmesg, což by mělo být ekvivalentní WHEA (AER) ve Windows. Možná se disk přehřívá, nebo je tam špatný kontakt.