Kvalitní monitor na práci

C++_developer

Re:Kvalitní monitor na práci
« Odpověď #60 kdy: 09. 06. 2017, 10:37:09 »
nad tim jsem taky premejslel. libi se mi https://www.alza.cz/27-dell-u2715h-ultrasharp-d2270731.htm?catid=18842948 jenom nevim jiste, jestli ma flicker-free funkci, i kdyz nekde na foru jsem neco nasel, ze by mel podporovat.

dustin

« Odpověď #61 kdy: 09. 06. 2017, 11:17:14 »
Jak už jsem tu psal, za sebe bych 27" QHD nekupoval, protože jsem si pak stejně musel zvětšovat fonty, abych to přečetl. Vyzkoušeno na mně i kolegovi. Pro QHD volím > 30", mám 32" Philips BDM3270 za 10k a zcela mi vyhovuje. Ale každý má nastavené jinak priority, někdo chce vysoké rozlišení, někdo velkou plochu monitoru, někdo špičkový panel, různě

C++_developer

« Odpověď #62 kdy: 09. 06. 2017, 11:39:29 »
ten 32" mate otocenej vertikalne nebo horizontalne? neumim si predstavit, ze by to melo byt otoceny vertikalne.

dustin

« Odpověď #63 kdy: 09. 06. 2017, 12:04:57 »
Samozřejmě jej mám na šířku. Dva panely editoru se akorát vejdou vedle sebe, pomocná (ale důležitá) okna IDE přesunutá na postranních monitorech. Sorry všem za opakování se...

black3r

« Odpověď #64 kdy: 10. 06. 2017, 10:57:53 »
Ja mam v praci 2x Dell U2515H (2560x1440, 25"), jeden na sirku a jeden na vysku.., maximalna spokojnost.. kodim weby.., v monitore na vysku mam otvoreny chrome + dev tools (v hornej polke obrazovky 1366x768 view stranky (najpouzivanejsie rozlisenie), v dolnej dev tools)) a na monitore na sirku IDE s dvomi oknami kodu a terminalom..

neviem si predstavit, ako by som vyuzil 4K rozlisenie.., nativne 4K ma dost male fonty / ovladacie prvky, FullHD je na pracu dost malo (mam doma FHD monitor a dost ma to odradza od home office :D) a este som nevidel OS, ktory by vedel rozumne naskalovat 2560x1440-like rozlisko na 4K monitore (ano vies si prepnut rozlisenie monitora na 2560x1440 ale potom je vidno jak je to rozmazane)

C++_developer

« Odpověď #65 kdy: 10. 06. 2017, 12:35:02 »
takze zlatej stred je QHD monitor? :)

Mantak

« Odpověď #66 kdy: 10. 06. 2017, 21:52:58 »
Používám bitmapový font (Dina) na Full HD displeji. Pokud si koupím 4K monitor a zazoomuju tak abych to měl velikostně tak jako na Full HD monitoru, uvidím nějaký rozdíl? Podle mě to bude možná i horší ne? Něco jak když zvětším obrázek.

qwertz

« Odpověď #67 kdy: 10. 06. 2017, 22:30:34 »
neviem si predstavit, ako by som vyuzil 4K rozlisenie.., nativne 4K ma dost male fonty / ovladacie prvky, FullHD je na pracu dost malo (mam doma FHD monitor a dost ma to odradza od home office :D) a este som nevidel OS, ktory by vedel rozumne naskalovat 2560x1440-like rozlisko na 4K monitore (ano vies si prepnut rozlisenie monitora na 2560x1440 ale potom je vidno jak je to rozmazane)

Ano. Nejlépe tenhle nesmysl napsat na kažou stránku znova.

Průměrný notebook v obchodě má dneska FullHD rozlišení na 14"-15" displayi. Pokud umíte počítat, je to stejné DPI jako 4K rozlišení na 28"-30" monitoru. 4K display samozřejmě nebudete používat bez skalovani, ale nastavíte si scaling např 1.5. Na monitor se vám vejde víc informací než se srovnatelným QHD displayem, ale kvalita obrazu bude o level jinde. Zejména práce s textem je pbrovský rozdíl.

black3r

« Odpověď #68 kdy: 10. 06. 2017, 23:45:17 »

Ano. Nejlépe tenhle nesmysl napsat na kažou stránku znova.

Průměrný notebook v obchodě má dneska FullHD rozlišení na 14"-15" displayi. Pokud umíte počítat, je to stejné DPI jako 4K rozlišení na 28"-30" monitoru. 4K display samozřejmě nebudete používat bez skalovani, ale nastavíte si scaling např 1.5. Na monitor se vám vejde víc informací než se srovnatelným QHD displayem, ale kvalita obrazu bude o level jinde. Zejména práce s textem je pbrovský rozdíl.

tak si precitaj, co som pisal, znovu, a vsimnes si, ze som tam spomenul, ze este som nevidel OS, ktory by vedel rozumne skalovat externe monitory tak, aby boli ovladacie prvky cca. podobne 2560x1440 a dalo sa s tym robit.., macOS kolegov 4K monitor vie skalovat bud na FHD alebo 4K.., nic medzitym neponuka, da sa zmenit rozlisenie, ale potom to je rozmazane.., Vo windowse aj ked nastavis skalovanie, tak polka aplikacii bude rozmazana.., Gnome vie afaik skalovat iba na 1x, 2x, 3x,... a naposledy, ked som videl skalovanie v KDE, tak to fonty skalovalo zvacsenim font size, co malo vizualny efekt, ako keby kazda jedna vec bola boldom a nedalo sa na to pozerat..

also porovnavat to s 15" FHD notebookom nie je uplne 1:1.., lebo pri notebooku vacsina ludi sedi blizsie, ako pri externom monitore => lepsie sa citaju mensie veci...

Bufik

« Odpověď #69 kdy: 11. 06. 2017, 08:45:13 »
Používám bitmapový font (Dina) na Full HD displeji. Pokud si koupím 4K monitor a zazoomuju tak abych to měl velikostně tak jako na Full HD monitoru, uvidím nějaký rozdíl? Podle mě to bude možná i horší ne? Něco jak když zvětším obrázek.

Pri 2xZoom uvidis u bitmapoveho fontu to samy nebo malinko lepsi (aliasing algoritmy monitoru). Samozrejme je to hloupy zlozvyk lpet na takovem fontu a radim ti prejdi na vektorovy font. Doba 8bitu je uz za nama.

...ze este som nevidel OS, ktory by vedel rozumne skalovat externe monitory tak, aby boli ovladacie prvky cca. podobne 2560x1440 a dalo sa s tym robit.., macOS kolegov 4K monitor vie skalovat bud na FHD alebo 4K.., nic medzitym neponuka, da sa zmenit rozlisenie, ale potom to je rozmazane..

Netusim co za monitor ma tvuj kolega ale ja na prumernem 4K studio monitoru Samsung U24E850R a MacbookPro s tim nemam zadny problem. Pri zoom 2x (ekv FullHD) je vsechno uplne perfetkni a zoom na 1.5x (ekv 2560x1440) necini zadny problem a zadne rozmazani nepozoruji. Ja to ale takhle neprovozuji, pro mne uz dost prtava pismenka i ovladaci prvky. Radeji mam zoom 2.

Bufik

« Odpověď #70 kdy: 11. 06. 2017, 09:08:32 »
Používám bitmapový font (Dina) na Full HD displeji. Pokud si koupím 4K monitor a zazoomuju tak abych to měl velikostně tak jako na Full HD monitoru, uvidím nějaký rozdíl?

Vyzkouseno v macOS, pri velikosti 16 je na 4K-zoom2 bez maznuti. Nevim jestli jsem mel dobrou verzi Dina ale nema to italic ani bold, tudiz nastoupi automatika a dopadne to katastrofou. Taky nema emoji a spoustu utf symbolu, proste retro z minuleho tisicileti.

Radeji si vyebr neco z toho http://wesbos.com/programming-fonts/  vetsina ma ty samy zamery jako Dina, tedy rozlisitelne 1IloO0 *=- zarovnane atd. Ja osobne ficim na mirne upravenem  Source Code Pro https://github.com/powerline/fonts/tree/master/SourceCodePro .

Mantak

« Odpověď #71 kdy: 12. 06. 2017, 00:08:29 »
Používám bitmapový font (Dina) na Full HD displeji. Pokud si koupím 4K monitor a zazoomuju tak abych to měl velikostně tak jako na Full HD monitoru, uvidím nějaký rozdíl?

Vyzkouseno v macOS, pri velikosti 16 je na 4K-zoom2 bez maznuti. Nevim jestli jsem mel dobrou verzi Dina ale nema to italic ani bold, tudiz nastoupi automatika a dopadne to katastrofou. Taky nema emoji a spoustu utf symbolu, proste retro z minuleho tisicileti.

Radeji si vyebr neco z toho http://wesbos.com/programming-fonts/  vetsina ma ty samy zamery jako Dina, tedy rozlisitelne 1IloO0 *=- zarovnane atd. Ja osobne ficim na mirne upravenem  Source Code Pro https://github.com/powerline/fonts/tree/master/SourceCodePro .

Jde o to, že mám rád raději menší písma (používám velikost 8pt) a vektorový font v této velikosti s antialiasingem je neostrý. A bez aliasingu vypadá divně. Bitmapový font je vždy perfektně ostrý a hezký. Možná pokud by bylo u 4K monitoru větší DPI, tak by ta menší velikost u vektorového fontu nevypadala tak rozmazaně. Ale teď na 24" Full HD to je otřesné.