Výběr Unifi AP 6

pkoci

Výběr Unifi AP 6
« kdy: 25. 09. 2023, 17:26:05 »
Zdravím,

chci se zeptat, zda máte zkušenosti s novým modelem unifi AP 6+, případně srovnání s modely 6 LR a 6 Pro? Momentálně mám na zkoušku AC LR a jsem velmi spokojený s rozsahem pokrytí, ale chci wifi gen6.

Od modelu LR mě odrazuje, že má pouze wifi gen4 na 2,4 Ghz radiu a cena, která je o pár stovek vyšší než model Pro. Model Pro je dle mého názoru overkill z hlediska předpokládaného počtu připojených zařízení (cca 10 - 20).

Model 6+ je cenově nejvýhodnější, má obě radia s wifi 6, ale mám obavy z rozsahu pokrytí wifi signálem.

Ptám se, zda rozsah pokrytí modelu LR je znatelný oproti Pro a 6+? AP bude v dvoupokojovém bytě s terasou (100 + 60 m2) v cihlovém domě. Připojení internetu je přes optiku - inzerovaná rychlost 1000 down / 200 up.

Díky za rady

Re:Výběr Unifi AP 6
« Odpověď #1 kdy: 25. 09. 2023, 22:57:15 »
ja bych se na to Unifi s Wifi 6 moc nefixoval, vybavou to neni zadny zazrak a radeji pockal na plnohodnotne updatovane modley.
 Unifi vzdy hrozne pozde dohani ostatni. (na WPA3 se cekalo veky).

nema to 2.5 GBe uplink (kdyby si mel internet jen 50 mb/s, wifi neni jen o internetu, porad tam muze byt paralelni zalohovani na NAS a pod), taky  nema to 6e atd.

Zdravím,

chci se zeptat, zda máte zkušenosti s novým modelem unifi AP 6+, případně srovnání s modely 6 LR a 6 Pro? Momentálně mám na zkoušku AC LR a jsem velmi spokojený s rozsahem pokrytí, ale chci wifi gen6.

Od modelu LR mě odrazuje, že má pouze wifi gen4 na 2,4 Ghz radiu a cena, která je o pár stovek vyšší než model Pro. Model Pro je dle mého názoru overkill z hlediska předpokládaného počtu připojených zařízení (cca 10 - 20).

Model 6+ je cenově nejvýhodnější, má obě radia s wifi 6, ale mám obavy z rozsahu pokrytí wifi signálem.

Ptám se, zda rozsah pokrytí modelu LR je znatelný oproti Pro a 6+? AP bude v dvoupokojovém bytě s terasou (100 + 60 m2) v cihlovém domě. Připojení internetu je přes optiku - inzerovaná rychlost 1000 down / 200 up.

Díky za rady

« Odpověď #2 kdy: 25. 09. 2023, 23:52:32 »
Na tohle jsem kdysi davno objevil velice fajn blog : https://evanmccann.net/

« Odpověď #3 kdy: 26. 09. 2023, 00:10:21 »
jo, ted clovek je super a udrzuje je to celkem aktualizovany.

p

« Odpověď #4 kdy: 26. 09. 2023, 10:19:45 »
Mně se u Unifi nelíbí hned několik věcí, umí celkem rychle zaříznout podporu staršího hardware, jednu dobu měli velký problém se stabilitou firmware a hlavně začínají tlačit svoje cloudový řešení Controlleru, což znamená, že jednou lokální instalace nebude možná. A vzhledem k tomu, jak málo mluví o svých plánech, klidně to může být za týden nebo třeba za pět let.
Já jsem si proto domů na zkoušku pořídil Grandstream a na první i druhý pohled toho umí dostatek i pro nasazení ve firmách. U menších nasazení (tuším 6 nebo 10 kusů) běží management přímo v jednom zařízení. Když je toho víc, musí se nasadit software. Cena se pohybuje podobně nebo níž, než je u Unifi, mají vnitřní i venkovní jednotky, jenom není takový výběr jako u Unifi.

« Odpověď #5 kdy: 26. 09. 2023, 10:46:42 »
což znamená, že jednou lokální instalace nebude možná

zitra nebo za pet let? To je tak obecne, ze to muzes rict o naprosto kazde firme, vcetne Grandstream

zatim Unifi jednoznacne nabizelo lokalni controller hw i virtualizovany.

Mně se u Unifi nelíbí hned několik věcí, umí celkem rychle zaříznout podporu staršího hardware, jednu dobu měli velký problém se stabilitou firmware a hlavně začínají tlačit svoje cloudový řešení Controlleru, což znamená, že jednou lokální instalace nebude možná. A vzhledem k tomu, jak málo mluví o svých plánech, klidně to může být za týden nebo třeba za pět let.
Já jsem si proto domů na zkoušku pořídil Grandstream a na první i druhý pohled toho umí dostatek i pro nasazení ve firmách. U menších nasazení (tuším 6 nebo 10 kusů) běží management přímo v jednom zařízení. Když je toho víc, musí se nasadit software. Cena se pohybuje podobně nebo níž, než je u Unifi, mají vnitřní i venkovní jednotky, jenom není takový výběr jako u Unifi.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 26. 09. 2023, 14:14:53 »
Ptám se, zda rozsah pokrytí modelu LR je znatelný oproti Pro a 6+? AP bude v dvoupokojovém bytě s terasou (100 + 60 m2) v cihlovém domě.
Rozsah pokrytí se zvýší připojením více AP UniFi. Jinak každý AP má výkon jenom takový, jaký lze dle legislativy a navíc nerozhoduje jenom výkon AP, ale i výkon samotných připojovaných koncových zařízení k AP neboli čekat nějaký "super-AP", jenž osvítí komplet celý byt a všechna zařízení se na něho pověsí, pochopitelně nelze.

« Odpověď #7 kdy: 26. 09. 2023, 14:34:17 »
no to si moc nepomohl. takze LR aka long range se nicim nelisi?

mozna tohle se da nejak interpretovat.
https://help.ui.com/hc/en-us/articles/115005212927

« Odpověď #8 kdy: 26. 09. 2023, 14:48:53 »

jo vidis, na tenhle link jsem uplne zapomel. LR a long range je to same ne?

« Odpověď #9 kdy: 26. 09. 2023, 15:20:02 »
to same
jen jsem rikal, ze LR nema totozne modely s ostatnimi

jo vidis, na tenhle link jsem uplne zapomel. LR a long range je to same ne?

« Odpověď #10 kdy: 26. 09. 2023, 15:29:19 »
sorry, nema totozne pokryti prostoru.

pkoci

« Odpověď #11 kdy: 28. 09. 2023, 14:01:03 »
Vzal jsem nakonec pro verzi. Snad budu spokojen.