Veřejná IP u optiky Vodafone - statická nebo dynamická?

ahoj,

pozadal jsem si o verejnou IP adresu u optiky od Vodafonu. Na infolince mi rekli, ze je to staticka IP ale podle myho nevedeli moc o cem mluvi - mate nekdo zkusenost jak to je? Je dynamicka a nebo staticka a nebo staticka ale jendou za cas - tydny/mesice/restart routeru se zmeni? :)

Re:Verejna IP u optiky Vodafone - staticka nebo dynamicka?
« Odpověď #1 kdy: 04. 05. 2026, 11:59:55 »
Pokud bude účtován příplatek 175,45 Kč s DPH měsíčně, pak se jedná o statickou IPv4.

Re:Verejna IP u optiky Vodafone - staticka nebo dynamicka?
« Odpověď #2 kdy: 04. 05. 2026, 13:02:31 »
Bezva, dekuji moc!

Re:Veřejná IP u optiky Vodafone - statická nebo dynamická?
« Odpověď #3 kdy: 05. 05. 2026, 16:02:39 »
proc jsem odesel od VF VSDL:byl jsem premigrovan od jinud, tuhle castu si fakturovali, ale bylo to za "verejnou" nikoli "statickou verejnou". ze to na VDSL ani neumi.

tohle je optika a ne VDS, OK. Proste jen varovani, ze tahle fakturacni polozka u VF automaticky neznamena statickou...

« Odpověď #4 kdy: 05. 05. 2026, 17:32:20 »
Dle webu Vodafone (https://www.vodafone.cz/pece/internet-data/internet-v-pocitaci/pevna-ip-adresa/):
Citace
Pevná IP adresa ke službě Pevný internet

Je dostupná pro nefiremní i firemní zákazníky Vodafonu.

Měsíční poplatek je 175,45 Kč s DPH.

Pevnou IP adresu si můžete pořídit k Pevnému internetu Kabel (koaxiální síť), Pevnému internetu DSL a Optical (přes technologie společnosti Cetin) a k Pevnému internetu přes LTE / 5G (pozor, nejedná se o službu Připojení bez kabelu, ta patří do kategorie mobilní připojení).

« Odpověď #5 kdy: 05. 05. 2026, 18:06:24 »
Pro VDSL jsem to hoodne usilovne resil loni a proste pres to nejel vlak. Neslo to, neumime atd. Mam tehle odpovedi od VF supportu plnej inbox.

Abych byl presny, nevim co presne mysli tim DSL. Ja pozadoval routovane verejnou adresu (protoze jsem ji pred "nasilnou migraci" od Wia. Routovani je silnejsi pozadavek, OK. Ale oni nebyli schopni nemenit ani tu neroutovanou (t.j. s NATem na privatni).

Jsme skoro ochoten verit ze to pro optiku a coax zvladaji. Ale ne pro VDSL.
Cancy na VF webu pro mne maji nulovou vahu.

Dle webu Vodafone (https://www.vodafone.cz/pece/internet-data/internet-v-pocitaci/pevna-ip-adresa/):
Citace
Pevná IP adresa ke službě Pevný internet

Je dostupná pro nefiremní i firemní zákazníky Vodafonu.

Měsíční poplatek je 175,45 Kč s DPH.

Pevnou IP adresu si můžete pořídit k Pevnému internetu Kabel (koaxiální síť), Pevnému internetu DSL a Optical (přes technologie společnosti Cetin) a k Pevnému internetu přes LTE / 5G (pozor, nejedná se o službu Připojení bez kabelu, ta patří do kategorie mobilní připojení).
« Poslední změna: 05. 05. 2026, 18:08:34 od pruzkumbojem »

« Odpověď #6 kdy: 05. 05. 2026, 19:16:37 »
To je úplně jedno, co má pro tebe nulovou váhu nebo ne, protože totéž co je na webu, je i součástí oficiálního ceníku, který musí Vodafone dodržovat. A pokud by nedodržoval, pak to lze řešit přes ČTÚ.

« Odpověď #7 kdy: 06. 05. 2026, 10:38:11 »
tyhle akademicky kecy.

nejdriv se vymlouvaji.
potom ti nabidnou slevu
potom priznaji, ze to proste z nejakych duvodu nedokazou nebo nechteji.
takze se musis presunout dat.

k cemu je v realnym zivote tvuj komentar o  CTU? jeho ticha pritomnost je uzitecnou k tomu, ze mne neodmitnou uvolnit ze smlouvy

To je úplně jedno, co má pro tebe nulovou váhu nebo ne, protože totéž co je na webu, je i součástí oficiálního ceníku, který musí Vodafone dodržovat. A pokud by nedodržoval, pak to lze řešit přes ČTÚ.

« Odpověď #8 kdy: 06. 05. 2026, 11:11:46 »
Pokud VF účtuje statickou IP adresu a ona statická není, tak to jako zákazník reklamuji a samozřejmě s tím, že požaduji vrácení oné uhrazené částky za statickou IP. A když VF reklamaci nevyřídí, pak se obrátím se stížností na ČTÚ. A ten tyto věci řeší poměrně rázně, protože pochybení je jednoznačně na straně operátora. Nutno ovšem podotknout, že VF to v případě statické IP adresy sotva nechá dojít až do stavu, kdy mu ze strany ČTÚ hrozí sankce, byť by pro něho byla marginální.

« Odpověď #9 kdy: 07. 05. 2026, 07:38:51 »
u vodafonu na vlastní optický síti a na optický síti sdílený tmobilem neni žádná veřejná IPv4 možná, ale je tam IPv6 /56 viz https://www.techforum.cz/topic/63914-nejde-ve%C5%99ejn%C3%A1-ip/#comment-485616