Distro SLAX - fantastická úprava kernelu

Distro SLAX - fantastická úprava kernelu
« kdy: Dnes v 13:42:53 »
česká intelektuální kapacita Tomáš Matějíček si již před lety všiml že pro kernel linuxu existuje patchwork který přináší změnu souborového systému . Jedná se o změnu která přemění souborový systém na zabalené balíčky *.sb . pak je to něco jako pendrive vhodný pro live distro které bootuje z USB nebo media a nabíhá tak že balíčky sb rozbaluje do RAM. systém s touto úpravou běží fantasticky rychle a je díky uživatelskému sandboxu fantasticky odolný. Když chcete do systému zanášet změny, musíte soubory sb manuálně rozbalovat a změnu zanášet. Připomíná to šuplíčky se součástkami nebo něco takového. Postavil na tomto principu minimalistické distro SLAX . slax.org , nejdříve to byl slackware . patch jádra použil na jádro slackware a jednoduše vydal slackware slax. V současnosti je dostupný slax jako slackware a debian. Manuálně upravit jádro tímto patchworkem a udělat si vlastní se nabízí, nebo začít s base slax minimalistickým slackwarem který doporučuju pro učení se. Debian hodně věcí automatizuje a je asi lepší ve všem ale začátky se slackware slax bohatě využijete když znáte každý soubor. Co to přináší : můžete mít USB disk , harddisk , nebo CD-ROM s tímto distrem. Můžete si udělat symlinky v rámci souborů sb a vyvádět odkazy na harddisk kde se změny projeví bez nutnosti upravovat sb soubory. Tento systém (SLAX) s touto úpravou jádra prokazatelně vede ke vzniku stabilního systému kde reinstalace nebude hrát  roli každý den. Soubory sb si můžete archivovat do databáze.

jak vypadá systém - je to po instalaci slax základní a bez ničeho

změna sb souboru :

máte složku changes a tu zabalujete sb2dir a dir2sb tuto složku . ve složce changes pak máte části systému : příklad :

/changes/
- /root/.fluxbox
- /etc/hosts
apod

zabalení složky sb do souboru 01-moje.sb pak do systému přináší změny složek root a etc malý sb soubor moje.sb příkladový

do slaxu pak přidáváte očíslované soubory sb které při bootu nahrává podle čísel a přepisuje předchozí

výsledný souborový systém v RAM po bootu je pak dokonale rychlý a od vašich vlastních neumětelských zásahů je to oddělené pokusy a omyly se soubory sb takže když se spletete v něčem a vedlo by to ke krachu stačí vlastně restartovat systém je opět v defaultu jak ho deklarují soubory sb . Když se spletete můžete chybný soubor sb odebrat a je to opravené

co z toho vyplývá - naučíte se s linuxem zacházet a poznáte ho . bez tohoto patchworku jádra byste to nedokázali nikdy

https://www.slax.org/

Re:Distro SLAX - fantastická úprava kernelu
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 13:57:57 »
používám tento linux od roku 2013 , když něco budete chtít vědět můžete se mě na to zeptat tigerhareram@gmail.com

tady jsem tomu vytvořil strom svých úprav a historie : https://drive.google.com/drive/folders/1TRRcV-naolBYOorlzxkvqkyZHZUus-rG?usp=sharing