Linux na externím disku

kapes

Linux na externím disku
« kdy: 19. 10. 2018, 20:40:12 »
Caute tazke moja mama prejavila zaujem o linux. Minule som jej totiz ukazoval moj linuxovy desktop kde mam blender gimp a dalsie desiatky softwarov na pracu s grafikou hudbou a multimediami a celkom ju to zaujalo... viem ze vacsina z nich ma aj windows verziu ale predsa len s linuxom si rozumeju lepsie. chcel by som jej teda niekde nahrat Arch, vsetko jej pripravit a nastavit. Lenze v notebooku ma jedno SSD na to jej ho nechcem davat lebo tam ma veci do prace.

Mam jej teda kupit externe SSD? Bude cez USB dostatocne rychle? Alebo jej ho nahram na microSD kartu, sd kariet mam vela, a mam aj rychle napr Samsung Pro co ma citanie 100 MB a zapis 30 MB (nie je to bohvie co oproti SSD preto sa pyam ci to staci)

Na ake medium by ste nahrali linux keby to medium muselo byt externe? Tak aby sa ten OS dal pouzivat ako plnohodnotny. A neboli tam ziadne velke vykonnostne rezervy?

A dalsia otazka chcem jej na vianoce kupit graficky tablet Wacom. Bude jej fungovat aj pod linuxom?
« Poslední změna: 19. 10. 2018, 21:29:35 od Petr Krčmář »

Re:linux a externe medium
« Odpověď #1 kdy: 19. 10. 2018, 21:00:40 »
SD kartu a Arch, s tím množstvím aktualizací? Za chvíli je po ní. Upřímně neřešil bych blbosti, koupil běžný externí disk, ne  SSD rozdělil na dva oddíly, na jednom bude mít linux, pokud nebude instalovat  ovladače grafických karet apod, spokojí se s tím co má v jádru, tak může distribuci i přenášet mezi počítači a na druhém oddílu bude mít místo pro data. Běžně používám pro zálohovací disk tuto sestavu, není nad to mít možnost přímo z jednoho zdroje obnovit pc. Rychlost práce je možná trochu nižší, ale nic špatného. Externí SSD určitě nevyužiješ.

k3dAR

• 3 073
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 19. 10. 2018, 21:07:06 »
na microSD/SD radeji zapomen, ze mas 100/30 je hezke, ale to je souvislej 1 velkej soubor... vis co dela system na microSD kdyz ctec/zapisujes vice malejch souboru najednou? rychlost bude par MB/s  a system se zastavi ;-)

pokud nepotrebuje zaroven ukladat hodne dat a/nebo ti neni lito penez, URCITE kup externi/USB SSD... obzvlast pokud to strcis do USB3

Livan

« Odpověď #3 kdy: 19. 10. 2018, 21:20:46 »
Caute tazke moja mama prejavila zaujem o linux. chcel by som jej teda niekde nahrat Arch, vsetko jej pripravit a nastavit. Lenze v notebooku ma jedno SSD na to jej ho nechcem davat lebo tam ma veci do prace.

Mam jej teda kupit externe SSD? Bude cez USB dostatocne rychle? Alebo jej ho nahram na microSD kartu, sd kariet mam vela, a mam aj rychle napr Samsung Pro co ma citanie 100 MB a zapis 30 MB (nie je to bohvie co oproti SSD preto sa pyam ci to staci)

Na ake medium by ste nahrali linux keby to medium muselo byt externe? Tak aby sa ten OS dal pouzivat ako plnohodnotny. A neboli tam ziadne velke vykonnostne rezervy?
Ak použiješ externý USB disk, či USB kľúč alebo SD kartu, bude načítanie trvať dlhšie ako priamo z interného SSD. Pokiaľ je to jej SSD alespoň 240 GB veľké, zmenšil by som jednu partíciu a uvoľnil tam cca 50 GB, kam by som do dualbootu nainštaloval linux. Aj keď si nie som istý, či Arch linux je pre ňu ten pravý, ja by som zvolil skôr nejaké Ubuntu či Linux Mint s XFCE, kvôli stabilite, inak riskuješ rozbitie funkčnosti po nejakom nepodarenom update. Presne takto mám dualboot urobený na jednom svojom notebooku.

k3dAR

• 3 073
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 19. 10. 2018, 21:57:38 »
Ak použiješ externý USB disk, či USB kľúč alebo SD kartu, bude načítanie trvať dlhšie ako priamo z interného SSD[...]
rozdil mezi SSD na SATAIII nebo v USB3 bude v podstate zanedbatelnej (pokud to proste pres externi chce resit)
naopak rozdil mezi USB disk a "USB klic alebo SD karta" by byl BRUTALNI ;-)

Medvěd

Re:Linux na externím disku
« Odpověď #5 kdy: 20. 10. 2018, 02:30:42 »
Vím, že to asi nechceš slyšet, ale vykašli se na to. Zvlášť jestli tvoje máma používá počítač pro pracovní účely. Za chvíli to stejně budeš přehazovat zpátky na Windows. Vyzkoušeno.

k3dAR

• 3 073
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 20. 10. 2018, 15:41:46 »
Vím, že to asi nechceš slyšet, ale vykašli se na to. Zvlášť jestli tvoje máma používá počítač pro pracovní účely. Za chvíli to stejně budeš přehazovat zpátky na Windows. Vyzkoušeno.
naopak, urcite at to vyzkousi, za chvili naopak treba zjisti ze Windows vlastne vubec nepotrebuje, navic asi neumis cist, protoze neni co prehazovat zpatky, kdyz chce mit USB disk, kterej proste vysune, nebo zmeni bootorder ;-)

MasoxCZ

« Odpověď #7 kdy: 20. 10. 2018, 16:30:28 »
Chraň tě pámbu jí zbořit pracovní počítač. To by totiž mohla být ta poslední věc, kterou v práci zažije; kdyby nic jinýho, tak to není její počítač a nesmí s ním dělat, co ji nebo tebe napadne. Tipuju že jí bude lehce přes 50, a to bude novou práci shánět hodně těžko.
Jestli to chce zkusit, dej to na externí disk. Pro seznámení je úplně jedno, když to nebude SSD, prostě chvíli počká.
Další možnost je jí nainstalovat virtuální stroj, ale bude mít pár omezení a nebude to tak jednoduchý jako připojit disk a nabootovat. Na druhou stranu nehrozí, že by si zmršila ty windows.

jiwopeneDSAFRHU

« Odpověď #8 kdy: 20. 10. 2018, 19:09:12 »
Linux z externího disku je možné používat bez větších problémů. Mám Seagate 1TB, USB 2.0 (rychlost je na konci). Používám GRUB (EFI), gentoo x86_64. Kompilovat se s tím docela dá, GIMP a Inkscape fungují dobře. Problém je, když začne swapovat. Největší problém mi dělá spánek (jakýkoliv – freeze, ram, disk, both), protože se mi disk přehodí na sdc (z sdb) a asi si umíte představit, jak to dopadne (v fstab mám PARTUUID="…").  :)

Kód: [Vybrat]
Zapojení USB: root_hub→hub→hub→disk

$ mount / -o remount,rw,relatime,data=ordered
$ dd if=/dev/zero of=test bs=256M count=1
1+0 záznamů přečteno
1+0 záznamů zapsáno
268435456 bajtů (268 MB, 256 MiB) zkopírováno, 0,567214 s, 473 MB/s

$ mount / -o sync,remount,rw,relatime,data=ordered
$ dd if=/dev/zero of=test bs=2048M count=1
0+1 záznamů přečteno
0+1 záznamů zapsáno
2147479552 bajtů (2,1 GB, 2,0 GiB) zkopírováno, 56,8484 s, 37,8 MB/s

Jose D

• 898
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 20. 10. 2018, 19:38:42 »
usb3 na SSD bude výkonnostně ok. Měl jsem takhle root partition nejake VM, byl ale problém když se nějak štrejchlo s USB kabelem, pak šla VM do háje.

k3dAR

• 3 073
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 20. 10. 2018, 20:37:02 »
Chraň tě pámbu jí zbořit pracovní počítač. [...]
a na to si prisel z "tam ma veci do prace" ze je to vyfasovanej firemni nb? ;-)

Jestli to chce zkusit, dej to na externí disk. Pro seznámení je úplně jedno, když to nebude SSD, prostě chvíli počká.
to prave chce a je to v #0, pouze se rozhoduje mezi USB-SSD a USB-Flash/SD, Flash+SD sem psal ze je kravina, takze pokud nema tazatel problem koupit externi SSD(128GB za ~1500Kc, nebo 256GB za ~2000Kc) , neni duvod aby si mu radil externi HDD ;-)

MasoxCZ

« Odpověď #11 kdy: 20. 10. 2018, 21:27:35 »
Chraň tě pámbu jí zbořit pracovní počítač. [...]
a na to si prisel z "tam ma veci do prace" ze je to vyfasovanej firemni nb? ;-)

1) ve slušnejch firmách to tak je
2) existenční záležitosti (a to obživa obvykle je) mají před blbinama přednost.
Ale je to jeho boj, ať jí to klidně roztříská kladivem, já to mám u zadeke.
3) pokud by měl SSD kupovat, aniž ví že ho upotřebí, jsou to vyhozený prachy.

Ale už na to seru, marním čas.

k3dAR

• 3 073
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 21. 10. 2018, 17:00:22 »
Citace: MasoxCZ
1) ve slušnejch firmách to tak je
2) existenční záležitosti (a to obživa obvykle je) mají před blbinama přednost.
Ale je to jeho boj, ať jí to klidně roztříská kladivem, já to mám u zadeke.
3) pokud by měl SSD kupovat, aniž ví že ho upotřebí, jsou to vyhozený prachy.
1) veci do prace != firemni notebook, to neokecas zadnou slusnosti ;-)
2) jak sem psal on nechce sahat na interni disk, chce Linux na externi, mas to v #0, mas to v $title
3) a ma kupovat 1TB HDD na kterej nahraje 10GB System+SW?

flare

« Odpověď #13 kdy: 21. 10. 2018, 19:23:04 »
A co tepr karty s 90 MB/s zápisem (To je totiž skutečné samsung pro, ne šmejdy Samsung Evo ,"Sandisk Extreme."(bez Pro)), ale stejně tato sekvenční rychlost není to co tě bude brzdit, ale rychlost při operacích malých bloků, představi si, že i x4 NVME s 1.5GB/s zápisem spadne na 150MB/s, u karty to spadne z 90MB/s na 0.5 MB/s.

Zrovna jsem scháněl flasdisk nějaký nad 60 MB/s zápisu (sekvenčního, jako hrubý filtr, co odhodí 30MB/s křápy) – Cenově překvapující je Samsung  Bar Plus / Samsung MUF-128BE4 - 300MB/s čtení 120MB/s zápis, )

( https://blog.mechanicalman.jp/2018/09/10/samsung-usb-bar-plus-128gb-muf-128be4-ec-benchmark/ )

Překvapuje mě cena 800-1000 za 128GB  - sandisek extreme pro je tak 1.5x dražší)