DMZ na Proxmoxe

Re:DMZ na Proxmoxe
« Odpověď #15 kdy: 27. 11. 2025, 15:21:00 »
zkratka netns mi docvakla ihned, ale ne co jsem se chtěl zeptat,je jestli v jednom pc  běžícím pičítači/OS je možné mít víc sad iptables pravidel a jak spolu koexistují . je to stejnym mechhanismem jako netNS? ... Našeptávate dřív než seceptàm ;)

Netns si představuju že je jako argument předám  příkazu  ~lxc-start nebo /init , /systemd a od něj všechny podprocesy dědí.(ostatně tak to vidim v htop, který hraje všemi barvami než kdy jindy dřív nebo na "plain single user", "singleCT" distribuci) Nebo jenom jednoràzově pro nějaký mnou vybraný proces typu wget,quagga,tayga,bird,knotD.

« Odpověď #16 kdy: 27. 11. 2025, 18:57:49 »
Ujasnění pojmu "sada iptables pravidel":
netfilter2/IPtables má tyto dimenze, navzájem cca kolmé:
1) chainy: zabudované PREROUTING / FORWARD / POSTROUTING / INPUT / OUTPUT
2) tables: defaultní zvaná tuším "filter", dále "nat" a ještě navrch "mangle"
3) a volitelně ještě "policy routing tables", které se věší na "značkování paketů": target "iptables -j MARK --set-mark <číslo>", a následně navazuje "ip rule add fwmark <číslo> table <moje.tabule>" do které se pak naházejí nějaké routy pomocí "ip route add ... table <moje.tabule>"  . Tenhle mechanismus se dá použít např. na source routing nebo obecně "výhybku do jedné z několika alternativních routovacích tabulek".

Toto všechno se odehrává v rámci jednoho network namespace.

Když si vytvoříte více network namespaces, patrně toto všechno můžete mít N-krát :-) v nezávislých instancích.

Jestli se namespace dědí na potomky procesu, který jste do konkrétního namespace explicitně poslal, to je dobrá otázka.
Nemám čas to teď zkoumat, ale navrhuji jednoduchý test: zkuste něco pustit uvnitř network namespace napřed explicitně, a následně to zabalte do shellového skriptu, a dejte network namespace tomu obalu.
Viz též: jak vypsat procesy, které žijí v konkrétním namespace
Pokud správně chápu tuto zmínku, tak se network namespace nedědí? V tom případě by mě zajímalo, jak to svému dítěti předá "ip netns exec" :-)

Téma šířeji souvisí s Control Groups - těch různých izolovaných namespaces je více druhů, network namespace je pouze jedním z nich.

« Odpověď #17 kdy: 12. 02. 2026, 13:21:19 »
@panpanika v klidu, nejsme ve škole a já nejsem učitel ani šéf :-)
Já jsem jenom zkombinoval historické znalosti jak se to konfiguruje holýma rukama v živém systému: ifconfig, ip, brctl, bridge, vconfig...   s jakousi znalostí debianího tradičního konfiguráku /etc/network/interfaces. Který má docela obstojnou dokumentaci, a poměrně dost navazujících examplů se válí různě po internetu - např. na serverech ze skupiny StackExchange (vč. Ask Ubuntu).
Dokumentace Proxmoxu ohledně toho vlan-aware bridge mi přišla poměrně kusá, ale když jsem to poskládal s examply z Debianu, tak mi vyšlo něco, co mi dává smysl. A v Proxmoxu mi to funguje. A rozhodně netvrdím, že je to jediná správná možnost.

Pozde ale prece, otestovano na lab setupu a funguje to jak pises.
Namackal jsem to primo do /etc/interfaces

ke "skole a sefovi" - snazim se vazit si casu ostatnich stejne jako sveho, jestli me neco v zivote demotivuje, tak je to zbytecna prace a promarnenej cas, tak proto...

kazdopadne diky

a s odstupem provozu v produkci - vsechno dobry az na Widle co se maji tendenci si nepravidelnych intervalech sprajcnout sitovani. kdyz jim pripojim a odpojim virtualni kabel ze strany proxmoxu tak jedou vesele dal. zatim jsem to vyresil skriptem co udela
Kód: [Vybrat]
qm set 100 --net0 virtio=d8:48:eb:6e:dd:5b,bridge=sfpplus,tag=10,link_down=1 && \
qm set 100 --net0 virtio=d8:48:eb:6e:dd:5b,bridge=sfpplus,tag=10,link_down=0

linuxovy VM jsou v klidu.. dela to jak wserver2025 tak w11. zkousel jsem i jiny sitovky ale bylo to stejny. jeste se tomu v budoucnu chci povenovat. urcite na ESXI nevzpominam se slzou v oku :)

Personal experience with an internet store
« Odpověď #18 kdy: Dnes v 17:43:36 »
When it comes to eyewear, the small details really matter over time. Cheap frames can look nice at first but bend easily or become loose after a few weeks. From my experience, communication with the store can tell you a lot. 

If anyone is interested in real user experiences, I sometimes write short notes about the shops I test.
You can find one of the pages here:

click here

Many people do not mind waiting if they understand what is going on. Sometimes I do not mind waiting longer if the price is fair and the quality is solid. Online shopping will always have a bit of risk, but experience makes it easier. In the end there is no perfect shop, but some stores are clearly more consistent. I like when a shop clearly shows PD, lens height and bridge width in millimeters. Of course we all have different taste, but patterns still appear in long discussions. Everyone has different expectations, but real photos and detailed comments are useful for everyone. 

Maybe this is useful for someone.