Redukce USB-C na USB-A

Re:Redukce USB-C na USB-A
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 10:18:02 »
Jak vlastně funguje to omezení maximálního proudu v USB PD? Laboratorní zdroj začne při dosažení proudového limitu snižovat výstupní napětí, aby proud nepřesáhl limit. Nabíječka dělá to samé, nebo vypne, nebo spadne na nižší napěťový profil, nebo jak se to vlastně dle specifikací chová? Díky!

« Odpověď #16 kdy: Dnes v 10:22:18 »
Testery jak bylo napsáno výše. Já mám už několik let TC66C, který byl k dispozici asi jako první.

Nicméně naprostá většina nabíječek s portem USB typu-C se chová standardně, stačí tedy letmý pohled na údaj ve wattech a je hned jasné, jaká napětí a proudy jsou podporovány.

Na straně zařízení pak v tom dělá jasno směrnice EU 2022/2380, která vyžaduje konkrétní symboly na obalech výrobků, specifikující zda je nabíječka přiložená a jaký minimální a maximální výkon nabíječky je podporován.

Vidle do toho hází jen extrémně nestandardní spotřebiče typu Raspberry Pi 5, které vyžadují 25W zdroj, ale takový, který dodává daný výkon na napětí 5(,1) V, protože na straně Raspberry ušetřili za snižující měnič z 9 nebo 12 V. Doufám, že časem někdo začne vyrábět externí konvertor z normálního PD na tohle zmršené.

« Odpověď #17 kdy: Dnes v 10:24:19 »
Jak vlastně funguje to omezení maximálního proudu v USB PD? Laboratorní zdroj začne při dosažení proudového limitu snižovat výstupní napětí, aby proud nepřesáhl limit. Nabíječka dělá to samé, nebo vypne, nebo spadne na nižší napěťový profil, nebo jak se to vlastně dle specifikací chová? Díky!
Velice pravděpodobně se vypne. Rozhodně nepřepne sama na jiné napětí, k tomu je potřeba vzájemná domluva.

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 11:11:46 »
co ale nechápu, že jedna z nabíječek co mám, zrovna nemá 12V (má 5 9 15 20),
dokáže dát i víc než má v specifikaci (20V x 2.25A )... , dá 58W taky

problém s USB-A redukcí je taky ten, že při jedné orientaci funguje jen USB 2.0.

« Odpověď #19 kdy: Dnes v 11:14:04 »
Testery jak bylo napsáno výše. Já mám už několik let TC66C, který byl k dispozici asi jako první.

Nicméně naprostá většina nabíječek s portem USB typu-C se chová standardně, stačí tedy letmý pohled na údaj ve wattech a je hned jasné, jaká napětí a proudy jsou podporovány.

Na straně zařízení pak v tom dělá jasno směrnice EU 2022/2380, která vyžaduje konkrétní symboly na obalech výrobků, specifikující zda je nabíječka přiložená a jaký minimální a maximální výkon nabíječky je podporován.

Ukazuje ti to min a max vykon ktorym vies nabit dane zariadenie ale  neudava to, co vsetko mozes namerat(co vsetko je podporovane) pri nabijani toho zariadenia. To by tam museli byt napisane vsetky podporovane profily(na oboch zariadeniach - na nabijacke a aj na nabijanom zariadeni). A ked ja pozriem na krabicu od mojho smartfonu, tak tam mam napisane len 2.5-22W PD. Takze na zaklade toho telefonu ziadnu nabijacku nevyreklamujem, lebo 2.5W da kazda nabijacka a ako ja dokazem, ze sa mali tie zariadenia dohodnut na vyssom vykone a chyba je prave v nabijacke? Ak oba zariadenia podprouju PPS, tak tam vies namerat skoro cokolvek a bude to OK. Ked do toho zaratam este kabel, tak mas 3 rozne veci, ktore z toho urobia pekny gulas a nielen bezny clovek sa v tom nema sancu vyznat.
Pozri si napriklad tuto diskusiu https://forum.root.cz/index.php?topic=29175.0