Připojení PoE switch pro venkovní síť ke společnému DC napájení

Re:Připojení PoE switch pro venkovní síť ke společnému DC napájení
« Odpověď #15 kdy: 26. 03. 2025, 14:55:40 »
Řeším něco podobného - na půdě switch, RPi4 + RTL-SDR + ADS-B anténa, NanoStation, IP kamera. K tomu přivedeno UTP do switche + 24V z racku 2x1.5 SCY dvojlinkou, nahoře přivedeno do switche (dále distribuuje PoEčkem) + buck měnič pro RPi4. Bleskosvod na budově není.
V racku ale asi neumím seriózně zemnit - UPS napájející rack je napájená ze zásuvky 230V, která je do jističovky přivedena dvojdrátem, a PEN - tím že je zároveň pracovní vodič - mi nepřijde zrovna dvakrát vhodný.
A už z více zdrojů jsem slyšel, že to všechno mám mít pod střechou - že jakmile to vystrčím nad střechu, tak je to o hubu. Ale to ta jedna vrstva tašek udělá tolik? :)

To zařízení na půdě přinejhorším obětuju (snažím se to mít co nejvíc nehořlavé včetně husáku s přívodními kabely, krabice to všechno obsahující a i cetris podložku mezi krabicí a komínem, na kterémžto je krabice přidělaná), ale potřebuju, aby mi to nezapálilo barák skrze rack.
Uvažoval jsem i vyměnit UTP za optiku (nahoře switch SFP má a dole není problém doplnit).
« Poslední změna: 26. 03. 2025, 14:59:38 od dj-bobr »

M_D

• 357
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 26. 03. 2025, 15:48:58 »
bobr: No,  pokud to máš bez bleskosvodu, tak těsně pod taškama se bere stejně jak nad nima. :-(
Respektive se považuje, že prostor chráněný před přímým zásahem blesku je 2 metry uvnitř pod střechou. Takže pokud celou tu sestavu (i s anténou) mám na půdě a 2 metry uvnitř od střechy, tak jsi na tom stejně, jak původní tazazel, pokud on má ty kamery venku ve "stínu" bleskosvodu.
Chápu, že ti nahoru vede metalický Ethernet a dvojlinka s 24 V. Ethernet poslat optikou, když tam máš SFP. Barák snad bude mít dole zemnič a něco jako hlavní uzemňovací svorku baráku - od ní přivést Cu 16 nahoru (ideálně v nějakém odstupu od té dvojlinky) a tam prozemnit k tomu. Na tu dvojlinku tam osadit přepěťovku DC24V a také přizemnit k tomuto. Stejně tak by bylo vhodně dát DC24V přepěťovku dolu, kde máš ten rack a tam to prozemnit mezi sebou a přivést aspoň Cu4 k hlavní svorce.
To je ten pohled ochrany proti "útoku zhora". Samozřejmě doplnění bleskosvodu je doporučení vhodná varianta, stejně tak ochrany na přípojku napájení do baráku. :-)

M_D

• 357
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 26. 03. 2025, 16:10:51 »
Add původní tazatel: Pokud jsou ty kamery mimo přímý zásah blesku a i odstup je rozumný, tak z pohledu chránění zbytku v místě toho switche, tak zvažovaný switch (dle toho odkazu) má SFP, takže napojit na zbytek LAN v baráku přes optiku. Switch má dle fotky zemnící šroub a plechařina na DIN lištu, tak přizemnit. Na tu napájecí linku 48 Vdc dát příslušnou DC48V přepěťovku a také přizemnit. Jestliže tam mám přivedenu Cu10, tak pokud by to dál ke kamerám bylo dle kostelního pořádku, tak je to dostačující, stačila by Cu4. Pokud není, vhodnější by byla Cu16, ale i desítka je o řády lépe, než Cu2,5 v zásuvce. :-)
Plusem by bylo, pokud ty Ethernet kabely ke kamerám jsou stíněné, pak stínění před switchem mezi sebou propojit a přizemnit přímo také, to dokáže dost zachránit. Ideál by byly přepěťovky na ty signálové Ethernet vodiče, to omezí to, ať ti bordel od jedné kamery nedoběhne k druhé, případně do switche. Ono do signálových vodičů proleze nějaký bordel i skrz to stínění. Ale už to naskáče na ceně, pokud tam bude 8 kamer a switch stoji jen 1500 Kč. :-) Leda nějaké pěkný patchpanel, co by to měl rozumně integrováno. Samozřejmě by ty kabely ke kamerám se měly dost vyhýbat ostatním LAN v baráku.
Kostelní pořádek by chtěl, aby ty Ethernety v místě prostupu z baráku ven měly přepěťovky na sobě a bylo to tam přitaženo přímo Cu4 na zem domu, ale tím se to již komplikuje. A pokud od této přepěťovky je k vlastní kameře dál, jak metr-dva, tak teoreticky i přímo přepěťovka u ni, ale to už hraje ta cena kamery, zda ji neobětovat (a navíc zde by jsi měl mít už svod na patu domu Cu16 a k tomu chycenou i konzoli kamery). Ale i be ztohoto ti to dává šanci, že to přežije bordle vzduchem od zásahu někde vedle, přímo do baráku již nikoliv.
Jinak je zmíněno, že ten rozvod 48Vdc je živen z FVE, ta asi nebude ve sklepě? Pak je snad věnována podobná péče i té straně FVE do baráku, ať ti nepřiběhne bordel tudy. :-)

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 26. 03. 2025, 16:29:34 »
Já to vlastně nechápu, "bez bleskosvodu"  ::)

Chápu, že to s tou povinností mít hromosvod je složitější, ale zrovna ten blesk umí na střeše nadělat pořádnou paseku, jednak přerovná tašky a jednak to může i zapálit střechu.

https://youtu.be/NhfTjA3dwL8?t=21

Zděná dvoupatrová chata, přijel tatar, na jedné straně chaty zarazil do země zemnící tyč, na druhé straně chaty zarazil zemnící tyč, obě proměřil...
https://www.kvelektro.cz/zemnici-tyc-z-t-profilu-zt-1-5-t-tremis-v465-p1214495
Ke komínu nahodil jedinou jímací tyč (malá střecha):
https://www.kvelektro.cz/jimaci-tyc-s-kovanym-hrotem-jv-1-5-tremis-v420-p1214434
Hodil drát na obě strany chaty, vrtačkou přidělal asi pět spojů na každé straně...
Za čtyři hodiny natáhl ruku, řekl si o 8000 Kč a odjížděl  ::)

Jasně, asi to není optimální způsob, ale v případě úderu blesku určitě lepší než nic.  :o

« Odpověď #19 kdy: 26. 03. 2025, 17:07:50 »
Switch asi může být obětní, zvažuji tam použít něco jako je třeba Conexpro GNT-IG1210FP-DC
Jde mi spíš o to, aby to sebou nevzalo všechno okolo

Ten switch je za ty prachy dost hustej :-) v kovovém plášti...

Upozorňuju, že switche s touto konstrukcí mívají vnitřní pracovní zem (a napájecí mínus) odděleno od šasi.
Takže pokud uzemníte šasi, možná tím ještě nemáte ochráněný vstup DC napájení (ani jeho nulák) ani vnitřní referenční zem, na kterou to skrz signálová trafa nejspíš proskočí, když nedejbože po CAT5e zvenčí přihučí pár desítek/stovek kV.
Popravdě znám switche zhruba 10x dražší, byť vzhledově podobné - a to co já jsem viděl, tak mělo uvnitř aspoň nějaká jiskřiště nebo varistory mezi vnitřní zemí a šasi.

= ujasněte si sám, jaký vztah má ve Vašem případě DC napájení vůči ochranné zemi (PELV / SELV, případně nějaké detaily) a co má smysl případně naschvál připojit natvrdo na žlutozelenou zem. Nebo aspoň nepřímo přes nějaký svodič, třeba jenom sériovo-antiparalelní kombinaci několika výkonových usměrňovacích diod... Když rozpažíte křemíkový Graetzův můstek mezi + a - v otevřeném směru, tak povolí asi o 1,5 V než začne vést. Dva takové anti-paralelně...

« Odpověď #20 kdy: 26. 03. 2025, 17:11:11 »
Já to vlastně nechápu, "bez bleskosvodu"  ::)
...
Zděná dvoupatrová chata, přijel odborník, na jedné straně chaty zarazil do země zemnící tyč, na druhé straně chaty zarazil zemnící tyč, obě proměřil...

Naprosto souhlasím.
Jenom to pak na patě baráku ještě připojit na nulový bod vnitřního rozvodu napájení.

Ochranný vodič v zásuvce má průměr např. 2.5mm a je dimenzovaný na to, aby bezpečně odvedl to, co bezpečně jiným 2.5mm vodičem přiteče. Ochranný vodič je dost silný, aby zvládl odvést cca 16A při 230V a to už se začne i ve zdi hřát. Ochranné vodiče v zásuvce nejsou dimenzované na to, aby odvedly energii blesku a divím se, že vás to udivuje.

Jelikož jsme ve vlákně s dotazem kde jdou od venkovnich kamer do budovy TP kabely tak já teda velmi pochybuju, že by zásuvková zem proudově nezvládla takovou statiku, jaká do budovy zvládne přitéct  po tom TPčku. Pokud se něco vypaří nejdřív, tak to bude to TPčko a ne elektrická zem.

jjrsk

• 697
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 26. 03. 2025, 17:36:15 »
Já to vlastně nechápu....
Co na tom nechapes? Existujou nejaky normy, ty se prubezne menej a starsi instalace logicky splnujou starsi normy. Kdyz se neco meni, tak se pak typicky vykazuje "oprava" = zachovani stavu.

Dneska kdyz mas trebas zelezobetonmovej zaklad, nepotrebujes zadny zemnici pasy. Spojis svody s tim zakladem.

Jajakoli ochrana proti blesku NECHRANI (naprosto nijak) elektroniku nebo elektricka zarizeni. Chrani budovu pripadne lidi v ni. Ty sice muzes aplikovat ruzna pridatna opatreni, ale ve finale, kdyz dostanes primej zasah, bude ti to platprtny. Jednoduse proto, ze ... ohmuv zakon = jakejkoli proud se vzdy rozdeli. Ty sice mozna vetsinu ty energie prevedes tim svodem, ale nikdy ne vsechnu. A cim vic te energie je, tim vic ti ji probubla mimo ty svody.

V pripadne primyho zasahu budovy(bleskosvodu na ni) ti typicky pomre vse elektronicke v blizkem okoli. A velice casto to budou i motory/civky traf/...

Ostatne, kdy sis naposled zkousel u libovolnyho kramu izolacni odpor? Ani revizaci se neodvazujou to delat tak jak se to delat ma, protoze vedi ze ten test spousta veci neprezije.

Mimochodem, lepsi nez nic to rozhodne neni. Pokud ten svod nemas udelanej poradne, tak je naopak lepsi zadnej nemit. Protoze ten svod samotnej je ve skutecnosti "lakadlo" na blesky. A pokud ho mas udelanej blbe, tak ti to ten barak zapali. Pricemz mezi zasadne blbe patri treba prave nedostatecny kotveni.

Jinak ještě koukám na ochranu na stranu toho DC napájení a tohle vypadá zajímavě
EWIMAR SUG-48VDC/DIN 48V DC
Takže venkovní switch se obětuje, ale do napájecího napětí by se to nemělo dostat

Wasper

• 153
    • Zobrazit profil
Když rozpažíte křemíkový Graetzův můstek mezi + a - v otevřeném směru, tak povolí asi o 1,5 V než začne vést. Dva takové anti-paralelně...
Náčelníku technická, můžu?
Netřeba dva antiparalelně, stačí ten jeden vyzkratovat na výstupu, a na vstupu dostanete co chcete...