Jo, to sem zkoušel - ale tady narážím na problém, že nevím jak upravit instalační obraz v ISO9660
Hmm, já tohle typicky dělám tak, že jako „live“ mám normální Debian nainstalovaný na flashdisku, takže tam je normálně EFI FAT partition + ext4 rootfs a můžu si tam dělat co chci. (a pak to instaluju debootstrapem, ale to bude pro začátečníka asi strašná bolest - ale zase se při tom hodně naučíš)
Druhá možnost co bych zkusil je udělat si bootovatcí flashku s
netinstallem - potřebuješ jakýmkoli způsobem zavést ten linux a initrd co tam je. Když si vyrobíš FAT flashku a dáš na ni monolitický grub (/usr/lib/grub/x86_64-efi/monolithic/grubx64.efi z existujícího systému, nebo předpokládám ten grubx64.efi co tam mají) jako ten soubor co to umí bootovat (efi/boot/mmx64.efi), tak by měl najet GRUB, a v něm pak můžeš dát linux <cesta k tomu kernelu>; initrd <cesta k tomu initrd>; boot.
A pak teda je ještě otázka jestli to fakt je a musí být ISO9660 -- dneska se ty obrazy dělají nějak hybridně, že to je ISO a současně GPT s EFI oddílem, protože jinak by to UEFI nenabootovalo. A vypadá to že jo, když vezmu ten jejich obraz (debian-12.2.0-amd64-netinst.iso) a otevřu ho v cfdisku, tak tam je normálně GPT s oddílama, kpartx je normálně detekuje (byť si stěžuje), jde to namountovat, takže to v tom IMHO můžeš normálně přejmenovat. Nástřel (nezkoušel jsem):
kpartx -a debian-12.2.0-amd64-netinst.iso
mount /dev/mapper/loop0p2 /mnt/deb/
cd /mnt/deb/efi/boot
rm bootia32.efi grubia32.efi # smažeme x86-32 věci abychom získali místo
mv grubx64.efi mmx64.efi
cd
umount /mnt/deb
kpartx -d debian-12.2.0-amd64-netinst.iso