LTE - Internet v odlehlé končině

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
Re:LTE - Internet v odlehlé končině
« Odpověď #75 kdy: 11. 05. 2025, 18:13:21 »
Zařízení Cat 4 - Huawei B310 jsem před osmi lety kupoval za 12 stovek.

« Odpověď #76 kdy: 11. 05. 2025, 21:09:34 »
Je to zařízení kategorie 4, což je byl původní základ z prvotní specifikace LTE z roku 2008. Bohužel modemy s modernějšími čipy stojí ranec a tohle se prodává "levně" i když je to prakticky bezcenné.

Psal si, že máš signál RSRP:-120, SINR:<0, RSRQ:-12, to je dost špatný signál, co ty parametry znamenají a jaké je dobrá hodnota se dá snadno vyhledat.

To máš barák na vrcholu kopce, že se bojíš, že by se z toho stal hromosvod? To bys ale zase neměl problém s příjmem.

Tvoje spekulace o tom co mají mezi sebou O2 a T-Mobile a nějakém poklesu kapacity jsou legrační.

Nejdřív 10 km, teď 5 km, radši napiš tu adresu
Omlouvám se, ale tu adresu takhle veřejně fakt psát nebudu. ;o)
Na 10 km byl vysílač v dobách CDMA - ten je zrušenej, úplně.
Mám dva vysílače skoro na dohled, oba skoro přesně 5 km daleko, oba těsně za kopcem. Nejsem úplně na kopci, ten mám tak nějak "za zády", ale rozhodně dost vysoko - párkrát jsme už velmi blízký zásah blesku zažili. Vystrkovat kovovou tyč byť metr nad střechu by se fakt nemuselo vyplatit. (Hromosvod tam sice je, ale tohle by se dostalo z "ochranného kužele".
Ty vysílače jsou za takovým krouceným údolím, tedy mezi mnou a vysílačem (platí pro oba) je údolí, hřbet kopce, a údolí, nad kterým ten vysílač stojí. (Když se posunu jen kousek k tomu údolí, tak tam není pokrytí ani podle mapy - což nikdo neřeší, protože tam taky nejsou žádné domy.
Ono, když se to tak vezme, tak to pokrytí tam nemají úplně špatně udělané, protože reálně jim z toho vypadly jen dva baráky (ještě jeden nešťastník ve vesnici, pod kopcem - jenže ten tam má zase wi-finu...).
Aktuálně to hlásí: RSSI -70 dBm, RSRP -110, RSRQ -12, SINR -3. Což není zrovna dobrý signál - asi někde cestou povyrostla vegetace. Ale, jak jsem psal, tohle by mohla slušná směrová anténa trochu vylepšit.
Co ale nevylepší, je to, že mi 'BTS vždy postupně snižuje rychlost (podle svého zatížení), ale nahoru mne sama pak nepustí - to si musí ten modem říct (třeba restartem spojení). Prakticky to vypadá tak, že se stejným signálem mám po restartu rychloct (downlink) 6 Mb/s, ale postupně klesá - a někde pod 1 Mb/s mi dojde trpělivost a zrestartuju spojení.

« Odpověď #77 kdy: 11. 05. 2025, 21:52:59 »
Stožáry se na střechu instalují (a instalovaly) naprosto běžně, ať už kdysi kvůli TV anténám, vysílačkám atd. Z toho bych obavy určitě neměl.
Ano, ale člověk musí vědět, co si může dovolit. A v tomhle případě bych musel dost navýšit hromosvody, abych mohl nad tu střechu vystrčit anténu.
(I televisní anténa byla vždy v podstatě pod úrovní střechy, byť venku.)

« Odpověď #78 kdy: 11. 05. 2025, 22:02:49 »
Co ale nevylepší, je to, že mi 'BTS vždy postupně snižuje rychlost (podle svého zatížení), ale nahoru mne sama pak nepustí - to si musí ten modem říct (třeba restartem spojení). Prakticky to vypadá tak, že se stejným signálem mám po restartu rychloct (downlink) 6 Mb/s, ale postupně klesá - a někde pod 1 Mb/s mi dojde trpělivost a zrestartuju spojení.

To typicky není signálem ale tím, že docházejí timesloty. Čemuž síla signálu moc nepomůže. Tak je to u nás.

I když jak o tom přemýšlím, vlastně může pomoci. V tom ohledu, že si dovedu představit, že pokud ho nemáte dobrý, dochází k častým retransmisím a tak vám BTS postupně sníží prioritu abyste neblokoval pásmo čímž vám klesne rychlost. Mělo by to logiku i v tom ohledu, že se jí ho pak nechce zvyšovat. Ona má, logicky, o mnoho lepší anténu než vy, slyší vás o dost lépe než vy ji, takže nemá na základě čeho změřit, že teď už signál budete mít lepší a retransmise nebudou nutné. Takže lepší anténa by i tomuhle, podle mého, mohla pomoci. Ale nejsem expert, jen bohapustý teoretik.
« Poslední změna: 11. 05. 2025, 22:07:02 od Martin Poljak »

« Odpověď #79 kdy: 12. 05. 2025, 07:41:11 »
No jo, ale kde je mizerny az zadny signal, nebude ani nadale. Porad jsou to ty same BTS nekde za horizontem.

To se dá řešit snadno tak, že když už tam nějak dotáhneš net, dáš si tam zigbee bránu a tlačítko, který staroušek bude vědět že má občas zmáčknout, aby dal vědět že je OK. Dá se to udělat i jako náramek, a nastavit že občasný jedno zmáčknutí je "živá ruka = OK", držení nad 3s = SOS, neaktivita mezi východem a západem slunce nad 3 hodiny = kolaps.
Ale i když to bude mít, je dobrý aspoň ob den zavolat a chvilku pokecat.

Tohle po starem cloveku tezko vyzadovat, mobil maji poslednich 15+ let, ale cokoliv dalsiho je dnes uz problem. Rano baba dostane leky, v poledne obed, vecer navsteva, ale kdyz v noci padne, najdou ji az rano. Problem je uz i noseni toho mobilu, protoze ma svoje misto na parapetu v kuchyni, kde je jeste signal, a volat se vzdy chodilo ven. Z loznice si clovek nezavola, takze nejaky mobil na nocnim stolku neni resenim.

Pokud skonci 2G, skonci i spousta starych Nokii, na ktete jsou tihle lide zvykli a nic novejsiho se nenauci. Maji ty telefony 10+ let... To by bylo asi pak zajinave mi statistiku pripadu, kdy (si) nekdo nemohl zavolat pomoc protoze prisel o telefon na ktery byl leta zvykly. Uz jen jina metoda odemykani telefonu, kdy misto dlouheho stisku nejakeho tlacitka, muze byt potreba drzet tlacko jine, nebo nedejboze PIN, muze byt zasadni problem. Ano, nouzove volani jde i bez odemceni, ale tohle clovek neni zvykli pouzivat a ani si to neuvedomi, navic stary clovek casto prvne vola pribuzne, a ne zachranku - nikdy jim nic neni, jen potrebuji pomoc vstat - se zlomenou haksnou a rozbitou palici.

Wifina a na mobilu povolit VoWifi. Problém je, že to AFAIK umí jen mobily chytrý, což je pro lidi 70+ typicky velkej problém.
Pak zbývá v podstatě už jen jediná možnost, a to specializovaný komunikátor fungující jako hláska s velkým tlačítkem na krku. Jenže ... to bude potřeba denně nebo max ob den nabíjet. Když to bude nový, vydrží to třeba o den víc, a pak se to odmlčí, protože typicky někdo s počínajícím Parkinsonem to nabít nedokáže, a když bude mít nabíhajícího Alzheimera, tak po 30s ani nebude vědět CO to je nebo že to má, natož že to potřebuje nabíjet a jak to používat.
To jiný řešení než pečovatelskou službu nemá, protože prakticky nikdo si dneska nemůže dovolit s prací seknout a starat se na plnej úvazek.

« Odpověď #80 kdy: 12. 05. 2025, 07:42:19 »
Problem je uz i noseni toho mobilu, protoze ma svoje misto na parapetu v kuchyni, kde je jeste signal, a volat se vzdy chodilo ven. Z loznice si clovek nezavola, takze nejaky mobil na nocnim stolku neni resenim.
Existují LTE/5G routery, které mají telefonní RJ11 zásuvku, kam se dá vrazit obyčejný pevnolinkový telefon jako třeba tohle
https://www.tp-link.com/nordic/service-provider/lte-router/nx220v
Dáš anténu na střechu, dovnitř ten router a do něj DECT základnu a můžeš telefonovat kdekoliv v baráku.

Jasně, můžeš, pokud víš číslo nebo dokážeš obsloužit telefonní seznam. Což v diskutovaným případě v podstatě nehrozí.

« Odpověď #81 kdy: 12. 05. 2025, 08:35:25 »
Stožáry se na střechu instalují (a instalovaly) naprosto běžně, ať už kdysi kvůli TV anténám, vysílačkám atd. Z toho bych obavy určitě neměl.
Ano, ale člověk musí vědět, co si může dovolit. A v tomhle případě bych musel dost navýšit hromosvody, abych mohl nad tu střechu vystrčit anténu.
(I televisní anténa byla vždy v podstatě pod úrovní střechy, byť venku.)
Určitě to není nepřekonatelný problém (https://www.elektroprumysl.cz/elektroinstalace/ochrana-pred-bleskem-u-antennich-systemu) a navíc jde primárně o to mít použitelný mobilní signál, čehož se zjevně jinou cestou nedosáhne (možná SAT internetem ano, v kombinaci s VoWiFi pro volání).

« Odpověď #82 kdy: 12. 05. 2025, 09:51:23 »
Problem je uz i noseni toho mobilu, protoze ma svoje misto na parapetu v kuchyni, kde je jeste signal, a volat se vzdy chodilo ven. Z loznice si clovek nezavola, takze nejaky mobil na nocnim stolku neni resenim.
Existují LTE/5G routery, které mají telefonní RJ11 zásuvku, kam se dá vrazit obyčejný pevnolinkový telefon jako třeba tohle
https://www.tp-link.com/nordic/service-provider/lte-router/nx220v
Dáš anténu na střechu, dovnitř ten router a do něj DECT základnu a můžeš telefonovat kdekoliv v baráku.

Jasně, můžeš, pokud víš číslo nebo dokážeš obsloužit telefonní seznam. Což v diskutovaným případě v podstatě nehrozí.

No ono je pro důchodce často jednodušší namačkat číslo z papíru na velké čitelné klávesnici, než lovit něco v nějakém menu na kdo ví jak čitelném displeji.

Je to jen 9 stisků tlačítka, což je často méně, než když člověk listuje nějaký seznam kontaktů. Pochopitelně pak ještě existují nějaká různá rychlá vytáčení, ale nevím, jestli tohle někdo reálně používá. Většinou stačí pár čísel typu Syn, Dcera, Sousedka,..

« Odpověď #83 kdy: 14. 05. 2025, 15:37:38 »
Kdysi většina telefonů uměla aspoň rychlovolbu pro 10 kontaktů přes číslo pozice stylem 1#<vytočit>

5nik

• 155
    • Zobrazit profil
« Odpověď #84 kdy: 23. 05. 2025, 15:38:44 »
Když si počkáte, tak tento rok s tím určitě vyjdou:
https://telekomunikace.cz/d/19673-Novinky-u-MK/355 Už to prezentovali na konferenci.
Už jsou nějaké náznaky nebo předpoklady jaké budou ceny?
Tak první vlaštovka... cena není lidová a dostupnost o prázdninách.
https://www.wifihw.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=7245

Tonda

• 693
    • Zobrazit profil
« Odpověď #85 kdy: 23. 05. 2025, 19:50:35 »
Tak to je parádní cena, to je jenom o dvojku dražší než LTE Cat18 verze. Já doufal, že to nebude dražší než Teltonika OTD500 nebo Zyxel FWA710 a ono to nebude stát ani osmičku.

« Odpověď #86 kdy: 23. 05. 2025, 22:07:07 »
Ta cena docela ujde, když si člověk porovná cena/výkon s LTE verzí.