Statická IPv4 a IPv6 PD na DOCSIS síti

Statická IPv4 a IPv6 PD na DOCSIS síti
« kdy: 14. 06. 2025, 21:00:05 »
Ahoj, chtěl bych se zeptat jestli někdo z vás používá internet přes koaxiální síť a podělil by se o zkušenosti? Přemýšlím o přechodu kvůli rychlosti. Aktuálně používám VDSL a nemám žádnou zkušenost s připojením přes DOCSIS.

Na VDSL mám aktuálně veřenou IPv4 adresu a blok /56 IPv6 adres přidělovaný pomocí DHCPv6 PD. VDSL modem je v bridge módu a za ním je OpenWRT. Lze něčeho takového dosáhnout na DOCSIS u Vodafone nebo T-Mobile? V domě máme exUPC síť a jak VF tak TM prodávají od roku 2023 připojení pomocí této sítě https://www.zive.cz/clanky/t-mobile-a-vodafone-zacnou-sdilet-pevne-site-uz-v-cervenci-dostupnost-gigabitu-se-vyrazne-rozsiri/sc-3-a-222956/default.aspx

Podle toho co jsem našel tak první potíž je že si vlastně vůbec nemůžu koupit vlastní DOCSIS modem, co jsem tak pochopil - musím si ho pronajmout. Většina těch modemů je nic moc. VF i TM nabízí možnost přepnout pronajatý modem do bridge módu, funguje v bridge módu správně IPv6 PD, kterou doufám že oba nabízejí? Pochopil jsem že modemy se nedají v podstatě koupit na volném trhu protože mají upravený firmware a bez upraveného firmware nefungují, je to tak?

Vodafone
  • Umí za poplatek přidělit pevnou IPv4 podle to co mi říkali na infolince a také nějaký blok IPv6, ale budu ty adresy moci nějak reálně použít?
  • Našel jsem 5 let starý článek a vypadá to že se nic nezměnilo - https://www.lupa.cz/clanky/gigabitove-pripojeni-od-vodafonu-rychlosti-a-zkusenosti-s-novym-routerem/
  • Na stránkách VF jsem dohledal že při přepnutí pronajatého modemu do bridge módu nefunguje IPv6 PD.
  • VF nabízí celkem zajímavý modem FRITZ!Box 6690 ale co jsem pochopil tak má také upravený firmware (nejde např. updatovat) a nelze ho přepnout do brige módu. Ale možná na něm právě funguje IPv6 PD?
T-Mobile
  • Na infolince mi říkají že za měsíční poplatek mi umí přidělit pevnou IPv4
  • Dále říkají že přidělují /56 blok IPv6 pomocí DHCPv6 PD - pokud si modem od nich přepnu do bride módu a použiju svoje zařízení.
  • Podle toho co jsem našel zde https://www.techforum.cz/topic/63596-ipv6-prefix-delegation-with-new-fritzbox/page/2/ tak snad statická IPv4 a IPv6 pomocí PD funguje.
  • Vypadá to že nenabízí FRITZ!Box 6690 což je škoda

Používáte někdo tento typ připojení? Jak na něm funguje statická IPv6 v kombinaci s IPv6? Je IPv6 použitelné?

Předem všem moc děkuji za postřehy a případné opravy :)

Re:Statická IPv4 a IPv6 PD na DOCSIS síti
« Odpověď #1 kdy: 14. 06. 2025, 23:14:36 »
Pokud se bavime o fyzicke infrastrukture Vodafonu, nabizeji se asi ctyri moznosti:
- VF, rezidentni pripojka, staticka IPv4 adresa za 175 Kc/mesic, pronajem modemu za 70 nebo 100 Kc/mesic
- VF, pripojka na ICO, staticka IPv4 adresa v cene, pronajem modemu 70 nebo 100 Kc
- TM, rezidentni pripojka, staticka adresa za 99 Kc/mesic, pronajem modemu za 0 Kc (kdyz je v rezimu bridge)
- TM, pripojka na ICO, staticka IPv4 adresa na pozadani, ovsem za 0 Kc, pronajem modemu prepnuteho do bridge nejspis taky za 0 Kc (nemaji to dobre zdokumentovane)

Technicky jsou vsechny moznosti realizovany stejne: modem se prepne do rezimu bridge a na routeru za modemem pomoci DHCPv4 ziska staticka IPv4 adresa a pomoci DHCPv6 jedna /128 adresa na WAN a k tomu delegovany /56 prefix, ktery si pak muzete rozdelit podle potreby dal.

Dvougigabitova pripojka u Vodafonu vynucuje pronajem Fritzboxu, ktery do rezimu bridge prepnout nejde. Pokud chcete vlastni router, pak asi nechcete tuhle variantu. T-Mobile ma hardware pro dvougigabit, ktery do bridge prepnout jde.

« Odpověď #2 kdy: 15. 06. 2025, 08:46:19 »
Vodafone nabízí veřejnou pevnou IPv4 a IPv6/56 pouze na IČO. Home userům buď neveřejnou IPv4 a k tomu IPv6, anebo na požádání veřejnou dynamickou IPv4, ale bez IPv6.

T-Mobile na síti VF nenabízel veřejnou IPv4 vůbec (jenom neveřejnou a k tomu IPv6), možná se to už nějak změnilo, radši to chce ověřit.

Kabelový modem lze mít svůj, ale toto řešení má min. dvě úskalí - modem se nedá aktualizovat uživatelsky, ale pouze ze strany operátora (přičemž Vodafone dělá aktualizace jenom u svých zařízení), anebo přímo u výrobce, kam je potřeba to zaslat, což celkově trvá dlouho. Další problém je se zárukou, protože pokud modem klekne, pak ho musí user sám reklamovat a opět čekat dlouhou dobu, než je reklamace vyřízena. To za tu úsporu 70, resp. 100 kaček, rozhodně nestojí.

« Odpověď #3 kdy: 15. 06. 2025, 10:09:00 »
Vodafone tvrdi, ze "Pevná IP adresa ke službě Pevný internet Je dostupná pro nefiremní i firemní zákazníky Vodafonu." (https://www.vodafone.cz/pece/internet-data/internet-v-pocitaci/pevna-ip-adresa/)
Stejne tak mi ji k pripojce vedene na rodne cislo nabizeli, kdyz jsem resil, ze s dynamickou verejnou IPv4 adresou jim nefunguje dual-stack.
T-Mobile uz od lonska umi jak verejnou IPv4, tak bridge. A v bridgi vzdy (na rozdil od VF) nabizi plnohodnotny dual-stack. Sluzba pak ma bud IPv4 adresu z rozsahu 100.64.0.0/10, nebo verejnou, podle toho, co si zakaznik domluvi. Jako prijemny bonus pak ma ten pronajem modemu v bridgi za 0.
« Poslední změna: 15. 06. 2025, 10:10:58 od Radek Zajíc »

« Odpověď #4 kdy: 15. 06. 2025, 10:16:44 »
Moc děkuji všem za informace. Chtěl jsem se ještě zeptat - je pro bridge mode nutná statická IPv4 adresa?

Vodafone v návodech na přepnutí modemu do bridge píše:
Režim bridge je dostupný jen v případě, že od nás máte IP adresu ve formátu IPv4.

« Odpověď #5 kdy: 15. 06. 2025, 12:14:12 »
Stačí si požádat o bridge mode. Vodafone poté přidělí veřejnou dynamickou ipv4 zdarma. A vezme ipv6.

« Odpověď #6 kdy: 15. 06. 2025, 19:52:18 »
Pro bridge s dynamickou verejnou IPv4 bez IPv6 neni nutne platit za statickou adresu.
Pokud ale chcete bridge s IPv6, musite si zaplatit statickou verejnou IPv4 adresu.
(Plati pro Vodafone. U T-Mobile Cable Internet je verejna adresa jen a pouze staticka a jen a pouze pokud si o aktivaci teto sluzby pozadate.)

« Odpověď #7 kdy: 15. 06. 2025, 20:17:16 »
Je možné, že VF nějak změnil podmínky, ale ještě donedávna ta fixní IPv4 + IPv6 byla možná pouze na IČO, ne běžným koncákům.