Padání internetu O2 - chyba ISP nebo v pfsense

Padání internetu O2 - chyba ISP nebo v pfsense
« kdy: 12. 02. 2024, 16:05:19 »
Zdravím, mám vdsl2 od O2. A poslední dva týdny mně často padá internet - 5x během hodiny nebo 5x za den. Může se někdo mrknout jesli mám v pfsense vše dobře nastaveno, než zavolám na o2 abych nebyl za blbce. Posílám v příloze nastavení WAN i nějaké logy.

První jsem si myslel, že je problém v modemovém routeru (Comtrend 3026e), který jsem přenastavil do režimu bridge - fungoval půl roku bez chyby, ale pak vždy při padání netu blikala ledka dsl. Myslel jsem že je to comtrendem, tak jsem si koupil doporučovaný terminator (Zyxel VMG4005-B50A-EU01V1F). Ten jsem zapojil a nic jsem nenastavoval na něm. A děje se to samé, internet padá a zase bliká dsl. Chci vyloučit, že je chyba u mne.

Fotky:

https://photos.app.goo.gl/Hyrz5co764G6NCnt7

« Poslední změna: 12. 02. 2024, 16:10:57 od Arnavisca »

Re:Padání internetu O2 - chyba ISP nebo v pfsense
« Odpověď #1 kdy: 13. 02. 2024, 07:49:05 »
Když už tak logy přilož normálně v texťáku. Z obrázků ti to tady nikdo číst nebude.
Začal bych tím, že bych buď odpojil pfSense a použil na pár hodin modem od O2 a nebo bych si nastavil PPPoE přímo na počítači/notebooku. Když to pojede tak víš že máš chybu v pfSensu. O2 když zjistí, že máš nějakou vlastní krabičku, se systémem kterej operátor pravdepodobně nebude znát, tak s tebou nic řešit nebudou a řeknou ti že je u nich všechno OK.

« Odpověď #2 kdy: 17. 02. 2024, 14:31:37 »
Hloupost, O2 skoro samo nic neresi a posle technika od Cetinu. Je jim celkem jedno jakou ma clovek krabici. Ale jak pises, je fakt ze zdeli, aby si clovek pripojil jejich krabici na test. Mne pujcili ten jejich "smrtbox". Nakonec zjistili, ze jsem moc daleko od DSLANU (240m), ze Vedeni je chabe a ze mi daji na 250Mbit/s "bonding". Trvalo to taky skoro rok, porad vypadky a vypadky.   Dali mi k tomu "terminatora-ZYXEL-MG4005-B60A", ten mi lezi ve skrini (zustava totiz Cetinu). Zapojil jsem si Fritzbox 7583 (ktery Cetin vubec nezna), ktery umi vsechny "druhy" VDSL a nemel jsem uz ani jeden vypadek, jedine kdyz byl vypadek proudu. Je zajimave, ze vypadky zacaly az asi po roce a pul. Izolacni stav a utlum zustal podle protokolu stejny. Sami technici to nechapali, prijeli borci az z kraje a merili snad i velikost mych bot. Menili pary, pry jestli tam neni na vedlejsim paru nejaka "divocina", ktera rusi to moje vedeni. Nic nenasli. Jen ta delka vedeni pry prichazela uvahy. Ted uz jsem jsem spokojeny a jen si chrochtam.  ;D Tedy me zkusenosti s O2 a Cetinem. 8)
« Poslední změna: 17. 02. 2024, 14:37:23 od dastin dastin »

« Odpověď #3 kdy: 01. 03. 2024, 17:30:42 »
Příště nebudou fotku, ale bude klasický výpis z textáku. U sebe jsem nic nenašal. Tak jsem problém nahlásil na O2. Za hodinu  u nás byl technik, prošel ty krabičky, kde vedou kabely a říkal že byl nařížlý drátek - nějak poškozený. Od té doby už týden bez výpadku.

:)