Pracovat jako zaměstnanec nebo živnostník?

Re:Pracovat jako zaměstnanec nebo živnostník?
« Odpověď #60 kdy: 13. 06. 2014, 23:20:26 »
Sociální se opravdu povinně neplatí. Je to dobrovolná volba pro nepracujícího obyvatele ČR.  Najdi si to přes Google a nestraš tu ostatní lidi.
Omlouvám se, máš pravdu. Myslel jsem, že aspoň příspěvek na státní politiku zaměstnanosti musí platit fakt všichni. Omlouvám se, moje chyba.

Ano, jsou to sice jen "zálohy", nicméně těch 750 a 1800 tak nějak reflektuje
Jo jasně, já jsem jenom chtěl říct, že na vedlejší i hlavní činnost platíš AFAIK stejná procenta ze stejně vypočteného základu.

Hodně lidí si třeba myslí, že z vedlejšího příjmu neplatí sociální nebo zdravotní - "to si přece už platím v práci". Jenže takhle to behužel nefunguje, pojistné není pojistné, ale normální daň...

Jinak se zbytkem souhlas. Je to dost o tom, jak moc chce člověk šulit, ta volnost je tam velká. Aspoň že se zavedly ty paušály, že už každý nešílí s účtenkama za blbiny... Mně osobně je tohleto všudypřítomný obesrávání všeho dost nesympatický - pak těžko můžeme nadávat na nějakou velkou korupci, když v malým šulí úplně každej :(

tak by to krýt měly
No jo no. Mě osobně tohleto "měly" trochu štve, protože pojistku si člověk platí proto, aby měl jistotu, že jo... A je jasný, že ta pětistránková smlouva plus všeobecné podmínky na dvacet stran obsahují spoustu kliček, ve kterých pojišťovna logicky umíá chodit líp než ty...

Btw, teď jsem si vzpomněl na historku: telefonistky na lince nejmenované pojišťovny dostaly instrukce, že když člověk volá kvůli pojistné události na takovéhle pojistce, tak se ho mají vyptávat, jestli za to opravdu mohl on - člověk má samozřejmě tendenci říct "já nic já muzikant" popř. "no on to podělal trochu i Franta", jenže to pak pojistka nekryje, že... Takže z hlediska pojišťovny mission complete :)

Pojistné podmínky jsou dělány především pro to, aby pojišťovna mohla hledat kličky, jak se vyvléct z plnění svých povinností. Chce s Tebou vyjebat? Proč bys měl mít v takovém případě špatné svědomí s ní vyjebat taky?
Tak striktně vzato bys měl dodržovat to, co je na papíře a pokud se ti to nechce dodržovat, tak tu smlouvu nemáš uzavírat... Nicméně to je teorie, já vím, zas tak naivní nejsem :)

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #61 kdy: 14. 06. 2014, 00:06:44 »
Jinak se zbytkem souhlas. Je to dost o tom, jak moc chce člověk šulit, ta volnost je tam velká. Aspoň že se zavedly ty paušály, že už každý nešílí s účtenkama za blbiny... Mně osobně je tohleto všudypřítomný obesrávání všeho dost nesympatický - pak těžko můžeme nadávat na nějakou velkou korupci, když v malým šulí úplně každej :(

Upřímně, souhlasím s Tebou, že jsem šulin; mně to taky není příjemné :-) . Na druhou stranu - teď jsem spokojeně zaměstnaný na hlavní pracovní poměr a v úterý mi přišla výplatní páska. Já si ji vždycky čtu, včetně kolonky "celkové náklady" ... z toho mi je ještě víc na blití, než z toho, jak jsme se před pár lety se spolužáky hecovali, kdo vykáže menší příjmy. Vidím korupci, vidím zneužívání sociálního systému, vidím pracovní morálku vysokých politiků ... je těžké mít potom ve stát důvěru, když Ti sebere polovinu peněz přímo a DPH + spotřební daň nepřímo. Pak jsme u problému typu slepice a vejce.

Ten samý problém u pojistek. Jasně, podmínky jsou známy dopředu. Ale to by se člověk nemohl pojistit nikde, proto je často potřeba pojišťovnám ke správnému rozhodnutí o likvidaci škodné události trošku pomoct. Když mě někdo napíše jako svědka pojistné události, vždycky se ho nejdřív zeptám "co se vlastně stalo", "co jim mám říct" a "jak jim to mám říct". Jinak by ten člověk od nich neviděl ani halíř.  :-\

« Odpověď #62 kdy: 14. 06. 2014, 00:08:44 »
Pak jsme u problému typu slepice a vejce.
Souhlas. Je to začarovanej kruh, chce to pár generací, než se z toho dostaneme :(

Host

« Odpověď #63 kdy: 14. 06. 2014, 00:36:11 »
V diskusi myslím ještě nepadlo, že jako živnostník ručíte celým svým majetkem. Což by mohl být problém pokud by se vám něco nepovedlo. U zaměstnance je to tuším omezené výší 3 x měsíční plat nebo tak nějak.
Pokud vím žádná pojišťovna vás na riziko, že způsobíte škodu jako OSVČ nepojistí, ale už je to několik let, co jsem to řešil.
Taky se to řídí jinými předpisy než zákoníkem práce, takže je na místě dobře pročíst smlouvu pokud nějakou podepisujete.

Tím jsem Vás nechtěl odrazovat od práce na ŽL, jen je třeba k tomu přistupovat opatrněji a zodpovědněji. Není tam taková právní ochrana jako u zaměstnaneckého poměru. Výhodou jsou lepší peníze (tak 2x i výše proti hrubému platu v ZP). Ta volnost, co zmiňujete, nebývá vždy, často je to o týmové práci, třeba bývá požadavek na stadardní pracovní dobu i fyzickou přítomnost v týmu, aby programátor mohl spolupracovat s ostatními a s klientem.

Ještě mě napadlo neplacení faktur. O jednom případu mně můj známý (programátor na ŽL) říkal. I v IT oboru se toto občas objeví. Taky se snažte být v kontaktu s jinými podobnými, ať jste v obraze, jakou mají sazbu. Aby se Vám nestalo, že budete dělat třeba za 60% obvyklé sazby. No a ten švarcsystém. Pokud to ním zavání, tak by Vám měl umět poradit "zaměstnavatel", co udělat, aby váš vztah nevykazoval znaky švarcsystému.

barnikel

« Odpověď #64 kdy: 14. 06. 2014, 01:18:03 »
"Zaměstnávání" "živnostníků", jinak též švarcsystém čili skrytý pracovní poměr je oblíbený postup u různých "zaměstnavatelů" - typyckých českých podnikavců, šejdířů a podvodníčků. Je to pro ně velmi výhodné, protože problémy přenáší na "zaměstnance" a podstatně lépe se jim s takovým "zaměstnancem" vytírá zadek. Jak jsem zaslechl, zvláště oblíbené bývá zdržování proplácení faktur. "Zaměstnavatel" nemá na výplaty, tak prostě ty faktury nezaplatí. A "živnostníčku", běž si stěžovat třeba na pátý nástupiště. Aby to bylo úředně v pořádku, mívá takový podnikavec třebas tři sročka a "živnostník" tedy nedělá pro jediného odběratele. (Jako příklad by se jistě dala jmenovat jistá hostingová firma, že. Pokud to tady ten pán co ho málem vypláchla voda čte, jistě se pozná. Ale ono takových bude víc.) Takže v takovém případě si může "zaměstnavatel" se "zaměstnancem/živnostníčem" vytřít zadek hnedle třikrát.

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #65 kdy: 14. 06. 2014, 09:30:36 »
typyckých českých podnikavců, šejdířů a podvodníčků.

Podle tohoto nýdrlandského dokumentu to vypadá, že i irských https://www.youtube.com/watch?v=SIu295DWj94 .

Zaznívá tam, že piloti Ryanairu taky pracují na švarcsystém, bez nároku na placenou dovolenou, nemocenskou a důchod.

Jak už jsem napsal, pro mne jako pro studenta 2. ročníku bakaláře bez praxe v oboru to byla cesta, jak se dostat z Kauflandu a začít pracovat v oboru. Ale normální práci bych takto nevzal, pokud bych vyloženě nemusel. A letenku od nízkonákladovky si už taky asi nekoupím :-) .

Tomáš Roll

« Odpověď #66 kdy: 14. 06. 2014, 10:31:11 »

Podle tohoto nýdrlandského dokumentu to vypadá, že i irských https://www.youtube.com/watch?v=SIu295DWj94 .

Zaznívá tam, že piloti Ryanairu taky pracují na švarcsystém, bez nároku na placenou dovolenou, nemocenskou a důchod.

Jak už jsem napsal, pro mne jako pro studenta 2. ročníku bakaláře bez praxe v oboru to byla cesta, jak se dostat z Kauflandu a začít pracovat v oboru. Ale normální práci bych takto nevzal, pokud bych vyloženě nemusel. A letenku od nízkonákladovky si už taky asi nekoupím :-) .

Proč ne? Nizkonákladovka, to je létající autobus, který tě přepraví z bodu X do bodu Y. A je bezpečnější než autobus.

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #67 kdy: 14. 06. 2014, 17:47:19 »
I letadlo "normálně-nákladové" aerolinky je autobus s křidýlkama, akorát na jeho řízení potřebuješ náročný kurz v akreditované škole, mega na účtě a zkušenosti s menšími letadly. A nejen, že je to bezpečnější, než autobus bez křídel, kolikrát i (po Evropě) levnější.

Jde mi spíš o to, jak se Ryanair chová k zaměstnancům. Nelíbí se mi to a tudíž s nimi nechci lítat.

Každopádně toto už je asi hodně off-topic.

D.A. Tiger

• 486
  • Tygr, který žere tučňáka ;-)
    • Zobrazit profil
« Odpověď #68 kdy: 29. 06. 2014, 16:20:48 »
Obavam se, ze tzv. swartzsystem (doufam, ze to pisu spravne - tedy pracujete jako zamestnanec pro fyrmu, ale na zivnostensky list, pochopil-li jsem Vas zpravne)
Švarc. Ten chlap se jmenuje Švarc. A není černej!

Ses chlape linej si aspon projet tu stranku?

Ne - Mel jsem za to, ze to byl nemec. Uz ale vim, ze byl cech (technicky jsem to zjistil, driv nez jsi to sem psal).

« Odpověď #69 kdy: 29. 06. 2014, 18:59:51 »
Obavam se, ze tzv. swartzsystem (doufam, ze to pisu spravne - tedy pracujete jako zamestnanec pro fyrmu, ale na zivnostensky list, pochopil-li jsem Vas zpravne)
Švarc. Ten chlap se jmenuje Švarc. A není černej!

Ses chlape linej si aspon projet tu stranku?

Ne - Mel jsem za to, ze to byl nemec. Uz ale vim, ze byl cech (technicky jsem to zjistil, driv nez jsi to sem psal).

To je v poho, my Ti to tady zase když tak znovu rádi vysvětlíme.
My tady obzvláště rádi vysvětlujem!
 ;)