Wi-Fi pro dvoupatrový dům

Re:Wi-Fi pro dvoupatrový dům
« Odpověď #45 kdy: 06. 01. 2026, 15:18:25 »
U ceny každého statku v ekonomice vždy existuje mezní užitek. Jeho velikost se s rostoucí cenou blíží nějaké limitě. To, co vám za velké peníze nabízí enterprise řešení je pro většinu lidí skoro vždy velmi blízko k ní a příliš na to, aby to další navýšení nákladů ospravedlnilo. Trh se v tomto ohledu pohybuje jednoduše v subjektivním optimu spotřebitelů. Úvahy jako "je určitě to potřeba řešit" mikroekonomicky nemají velký význam.

tak tohle raději nechám bez komentáře :))))))

Je mi naprosto jasné, že to zdejší nerdi slyší jen velmi neradi ;)

t2000

« Odpověď #46 kdy: 06. 01. 2026, 15:32:16 »
Já používám Keenetic, 1 připojen kabelem a druhý jako mesh přes wifi v patře. Funguje to absolutně bez problémů cca 4 roky. Mají apku na mobil, spousta funkcí (např. filtrování reklam přes DNS, 4 roky security updatů). Nakupuji na amazon.de, pokud stačí wifi5 tak cena za KN-3013 je kolem 50 eur.

jjrsk

• 869
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 06. 01. 2026, 19:52:04 »
...To má smysl hlavně v enterprise prostředí.
Nema ...

Za cenu cca 6ti APcek od HP mam 50APcek od unifi ... Je to sklad a pocet zredukovat nelze. Respektive puvodne tech APcke bylo asi 15, a nefungovalo to.

Jinak receno, i kdybych ty APcka mel kazdy 2 roky vsechny vymenit, porad na tom nejsem hur. Realita je, ze jsou v tom sklade uz 5tej rok, a za tu dobu se vymenilo 1, ktery vyplavila voda.

... třeba do meshové sítě člověk připojí...
Jiste, protoze specielne doma si lidi vic APckek porizujou proto, ze na sebe bezvadne videj a maj paradni signal mezi sebou ... boze.

« Odpověď #48 kdy: 06. 01. 2026, 20:08:08 »
Wifi je perimetr stejně jako internet a z pohledu bezpečnosti je určitě potřeba to řešit. Sousedi atd.
U ceny každého statku v ekonomice vždy existuje mezní užitek. Jeho velikost se s rostoucí cenou blíží nějaké limitě. To, co vám za velké peníze nabízí enterprise řešení je pro většinu lidí skoro vždy velmi blízko k ní a příliš na to, aby to další navýšení nákladů ospravedlnilo. Trh se v tomto ohledu pohybuje jednoduše v subjektivním optimu spotřebitelů. Úvahy jako "je určitě to potřeba řešit" mikroekonomicky nemají velký význam.

tak tohle raději nechám bez komentáře :))))))

Jo, ta křivka první derivace subjektivního užitku má jako nezávisle proměnnou množství, nikoli cenu... S křivkou jednotkové ceny podle množství se to porovnává (někde se protnou = optimum). A navíc tuším nezávisle proměnná je v učebnicích na ose Y... ? Je to už jenom matná vzpomínka. VŠE tuším MIE101, už je to skoro 30 let... no prostě v minulym století.

V obecné rovině souhlasím s panem Poljakem, že laický domácí uživatel citlivý na cenu řešení těžko projeví pochopení pro... méně zjevné aspekty kvality :-)

« Odpověď #49 kdy: 06. 01. 2026, 20:19:01 »
Řešil jsem stejný problém v dřevostavbě, kde ty sádrokartony snad fungují jako jako olověný desky s barytovým nátěrem.
:-) Oceňuju vtip, a protože se mi líbí, trochu bych to věcně rozvedl:

V energetické sádře mohou být těžké kovy. A síran barnatý se používá jako běloba do nátěrových hmot (např. Primalex). Ale to funguje možná proti radioaktivitě (pokud ta energo-sádra náhodou není sama trochu radioaktivní), ne proti wifině. Sádroš není vodivý, aby fungoval jako faradayova clona pro mikrovlny v jednotkách GHz. Ehh... asi to nebude příliš jakostní dielektrikum, tzn. mohl by trochu pohlcovat z toho titulu. Ale to není zdivo obecně. Překvapuje mě, pokud nějaké 2 cm sádroše tlumí srovnatelně jako cihlová nebo plynosilikátová zděná příčka...

« Odpověď #50 kdy: 06. 01. 2026, 20:27:32 »
Co se roamingu tyce ... tak ten funguje zhruba tak, ze v zakladni verzi si ho managuje ciste klient, takze na APckach nesejde. V pokrocily verzi APcko klienta vykopne, kdyz si vyhodnoti, ze je v dosahu lepsiho APcka. A pak existuje cela rada vendorlock reseni, na ktery rovnou zapomen. (a bezvypadkovy neni zadny)

Ano základní varianta je, "kliente starej se". Klient se sám rozhoduje, kdy se pustí stávajícího AP a zkusí se chytit jiného. V tom okamžiku musí s novým AP provést celý handshake WPA2(WPA3) což trvá několik sekund. Obvykle si taky znovu řekne o IP adresu přes DHCP.

Dá se tomu trochu pomoct nastavením AP, aby vykoplo klienta, pokud má daný klient slabý signál. To řeší klienty, kteří se nechtějí sami pustit AP, i když ho reálně už skoro nevidí. Ale ten handshake při znovu-navázání to nezkrátí.

No a pak existuje 802.11r/k/v . Neznám detaily, k čemu všemu síť klienta může explicitně poňoukat - každopáně samotný handover proběhne bez čekání na znovu-navázání šifrované vrstvy WPA2/3 a reautentikaci. Takže se to stihne tuším v desítkách milisekund. Příslušná komunikace mezi AP a klientem je standardizovaná. Podporu 802.11r mají už nějakou dobu všechny hlavní operační systémy pro PC, nevím jak telefonní.

« Odpověď #51 kdy: 06. 01. 2026, 20:37:07 »
Jo, ta křivka první derivace subjektivního užitku má jako nezávisle proměnnou množství, nikoli cenu...
Jenomže to množství tady zastupuje právě ten nárůst kvality. Ne cena. Cena v tom hraje tu roli, že za pro něj malý nárůst užitku běžný uživatel prostě ochoten platit vysokou cenu nebude. Navíc peníze jsou samozřejmě taky statek a teorie mezního užitku pro ně platí jakbysmet a to velice dobře.

V obecné rovině souhlasím s panem Poljakem, že laický domácí uživatel citlivý na cenu řešení těžko projeví pochopení pro... méně zjevné aspekty kvality :-)
Přesně tak jsem to myslel. Aneb vulgárně řečeno: běžného uživatele to nezajímá a platit za to nebude protože to pro něj žádný smysluplý užitek nemá. Problém je, že to je takhle řečeno daleko za hranou představivosti některých lidí tady na Rootu.

« Odpověď #52 kdy: 06. 01. 2026, 20:45:09 »
...To má smysl hlavně v enterprise prostředí.
Nema ... Za cenu cca 6ti APcek od HP mam 50APcek od unifi ... Je to sklad a pocet zredukovat nelze. Respektive puvodne tech APcke bylo asi 15, a nefungovalo to.
Nevím, mám dojem, že se nějak nechápeme a navíc oba tvrdíme totéž. Ale to je jedno, stejně je to off-topic.

... třeba do meshové sítě člověk připojí...
Jiste, protoze specielne doma si lidi vic APckek porizujou proto, ze na sebe bezvadne videj a maj paradni signal mezi sebou ... boze.
No a? U nás typicky mám AP na místě, kde jakž takž přes dvoje dveře zhruba vidí na jiné díky čemuž mám v celé ložnici signál, který jsem tam předtím prakticky neměl. Jinde to takhle mám přes půdu. Co se vám na tom nezdá?

« Odpověď #53 kdy: 06. 01. 2026, 20:47:41 »
Co se roamingu tyce ... tak ten funguje zhruba tak, ze v zakladni verzi si ho managuje ciste klient, takze na APckach nesejde. V pokrocily verzi APcko klienta vykopne, kdyz si vyhodnoti, ze je v dosahu lepsiho APcka. A pak existuje cela rada vendorlock reseni, na ktery rovnou zapomen. (a bezvypadkovy neni zadny)

Ano základní varianta je, "kliente starej se". Klient se sám rozhoduje, kdy se pustí stávajícího AP a zkusí se chytit jiného. V tom okamžiku musí s novým AP provést celý handshake WPA2(WPA3) což trvá několik sekund. Obvykle si taky znovu řekne o IP adresu přes DHCP.

Dá se tomu trochu pomoct nastavením AP, aby vykoplo klienta, pokud má daný klient slabý signál. To řeší klienty, kteří se nechtějí sami pustit AP, i když ho reálně už skoro nevidí. Ale ten handshake při znovu-navázání to nezkrátí.

No a pak existuje 802.11r/k/v . Neznám detaily, k čemu všemu síť klienta může explicitně poňoukat - každopáně samotný handover proběhne bez čekání na znovu-navázání šifrované vrstvy WPA2/3 a reautentikaci. Takže se to stihne tuším v desítkách milisekund. Příslušná komunikace mezi AP a klientem je standardizovaná. Podporu 802.11r mají už nějakou dobu všechny hlavní operační systémy pro PC, nevím jak telefonní.

Ano, neni tam ten reauth, proto je to rychle. IP zustava, tcp spojeni se tak neprerusi a je to fakt v radu nizsich desitek ms. Zkousel jsem pingy asi po 50ms a neztratil ze zadny.
Pokud treba volate pres vowifi, nepoznate to, hovor nespadne (nespadne ten nosny ipsec pod IMS hovorem). Umi to (Mikrotik) mit s jednim ssid jak 5g tak 2g radia a preferuji se ty 5g.

Bohuzel, podpora zavisi jak na chipsetu radia tak na os. A jak jsem psal, s win minimalne s WPA2/WPA3 Enterprise. S preshared key ani smykem.

« Odpověď #54 kdy: 06. 01. 2026, 21:10:27 »
A jak jsem psal, s win minimalne s WPA2/WPA3 Enterprise. S preshared key ani smykem.

Takže autentikace proti Radiusu, a mít v tom správně zašněrovanej PKI cirkus...

« Odpověď #55 kdy: 06. 01. 2026, 21:32:03 »
Ano. Uz je to dost OT, tak snad nedostanu vyhubovano, ale prislo mi zajimave to zminit. Casto se takhle s diskusi dost dozvim  :)

Radius se da zapnout primo na MT, pak potrebujete jeste balicek Usermanager. A hlavne validni SSL certifikat. Jinak to win ani nezkusi. Nastesti to neni nijak slozite. I ten cert. lze generovat primo na MT (snad vcetne aut. obmovy).

V seznamu reg. klientu v Capsmanu pak kazdy, ktery umi roaming, ma u auth. metody prefix ft (fast transition).

A v logu je pak hezky videt roaming:

3C:38:F4:2F:53:47@wifi-cAPac_2np-virtual(MT5) roamed to 3C:38:F4:2F:53:47@wifi-wAPax_1np-virtual(MT5), signal strength -66

Proste neco pro hracicky  :)

Jo a pak to umi pocitat data (Radius acccounting) a muzete nastavovat treba deckam kvoty a podobne blbiny, sledovat handovery atd.
« Poslední změna: 06. 01. 2026, 21:35:31 od Aleš Rygl »

« Odpověď #56 kdy: 06. 01. 2026, 21:36:16 »

Že jim nevěříte je subjektivní. A s nějakým zákazem se EU může jít laskavě vycpat. Za chvíli budeme z Číny pašovat i sirky. Fakt spolek, co všemi prostředky zvyšuje kvalitu mého života, opravdu. Co se týká zrovna Deca, právě pokrytí mě oproti všem ostatním SOHO zařízením (snad kromě malého cestovního Cudy) velice překvapilo; přišlo mi tak o třídu lepší než to, co jsem měl do té doby, zvlášť u nás v těch obtížných podmínkách co jsem zmínil. Zrovna toho bych se fakt nebál. Ta zařízení ostatně opravdu nejsou oblíbená jen kvůli ceně.

Jo a mimochodem, to Cudy je velice fajn. Založili ho manažeří odešlí z TP-Linku, je dost open-minded (viz to OpenWrt), funguje a nepotřebuje cloud. Má jak plnohodnotné webové rozhraní tak necloudovou skoro plnohodnotnou aplikaci v telefonu. Cloud je jenom volitelný. Je to takový o dost rozumnější TP-Link za podobnou cenu. Ale jak jim chodí mesh netuším.

Kupil som v poslednej dobe par zariadeni od Cudy na vyskusanie a nieje to ziaden zazrak. Ani to open-minded neplati. V novsich zariadeniach pouzivaju chipsety nepodporovane v OpenWrt.
Fungovat funguju ale napriklad pri AP-ckach donedavna chybala podpora multi SSID. Od decembra tam uz je ale vo web UI to neurobili najstastnejsie. Uplne zakladna vec a oni ju dorobili len teraz.
Osobne mi vadi, ze nastavenie sily signalu pri WIFI sa da nastavit len v troch krokoch low/medium/high
Viacere veci su tam nedotiahnute a dorabaju za pochodu. Preklad do Slovenciny tragicky. Vypytal som si od nich file na preklad a chcem to trochu vylepsit.
WR3600H funguje dobre ma dobre pokrytie wifi.AJ za dobru cenu som vychytal.To by som odporucil. Mam aj AP AP3600 ale je to velke, pokrytie horsie ako som cakal. Trochu bieda aj s nastavenimai, ze to maju ako businnes solution. Mesh som neskusal. Daju sa spojit do meshu rozne zariadenia, routre a aj AP-cka.
Ci je to rozumnejsi TP-Link sa uvidi casom.

Osobne mam dobre skusenosti TP-Linkovymi enteprise AP-ckami EAP. Dobra cena, dlha a pravidelna podpora narozdiel od SOHO modelov. Ma aj standalone/web rozhranie zrozumitlene aj pre BFU. Velmi dobre pokrytie signalom.

« Odpověď #57 kdy: 06. 01. 2026, 23:17:50 »
Kupil som v poslednej dobe par zariadeni od Cudy na vyskusanie a nieje to ziaden zazrak. Ani to open-minded neplati. V novsich zariadeniach pouzivaju chipsety nepodporovane v OpenWrt.
Hm, to je celkem škoda. Ale zajímalo by mě, co tam tedy mají za systém. Protože jejich OS byl také OpenWrt, jen osekaný a s vlastním webovým rozhraním.

Fungovat funguju ale napriklad pri AP-ckach donedavna chybala podpora multi SSID. Od decembra tam uz je ale vo web UI to neurobili najstastnejsie. Uplne zakladna vec a oni ju dorobili len teraz. Osobne mi vadi, ze nastavenie sily signalu pri WIFI sa da nastavit len v troch krokoch low/medium/high
Pořád je to low-end. Nemůžete to vlastnostmi srovnávat se střední třídou. V téhle cenové kategorii si nevzpomínám na AP (alespoň z toho, co jsem měl, tedy D-Link, TP-Link, Cudy), které by něco z toho podporovalo. Ale třeba jsem měl jen smůlu. A líbí se mi na nich přístup ke cloudu: není potřeba ale když chcete, vytvoříte si účet a v něm si on-site naklikáte, která místní zařízení přes něj chcete spravovat.