Mám 3 dotazy k nonstop-běžícím diskům v NAS(nejsou to SMRtě). Sledované hodnoty SMART jsou:
193. load cycle count
4: Start Stop count
12: Power cycle count
192: Retract count
Mimochodem pořadí je seřazené tak, že hodnoty jsou od nejvyšších po nejnižších a jeslti tomu dobře rozumím, tak podle významu hodnoty by to i tak logicky mělo odpovídat )- zjednodušeně retract= nouzové vypnutí nemůže překročit start+stop a power cycle;V rámci power cycle může být víc start-stop v případě uspávání ploten ; a load+unload se může u notebookových křápů dít každých 10 sec.
1. dotaz je jednoduchý, mám se vůbec zatěžovat zvyšováním hodnoty 193 (load cycle count) o asi 30 denně a to ještě jen u jednoho disku?? což je 9999 ročně asi
2. Je pro disk dobré, aby třeba aspon párkrát za den udělal load cycle , tedy naopak není žádoucí, když celou dobu jsou hlavičky "loaded" ?
3. Je nějaké vysvětlení, že jednomu disku se po normálním (soft) restartu tyhle čtyři hodnoty vůbec nezvyšují a druhému ano (o jedničku každá plus ta Loaded ještě průběžně z bodu 1). (Při tvrdém vypnutí i tomu prvnímu) První disk je "systémový" (byl na něm jako na prvním vytvořen prvý oddíl) a taky na něm (všechna) data, a přistupuje se k nim. Na druhém jsou zálohy, které se jednou za čas (třeba za týden) vyrobí tedy k disku není důvod aby se přistupovalo. Je to třeba tak jednoduché, že prostě je tam defaultní timeout parkování hlaviček 15-60 minut?
(Mám nastaveno nevypínat disky nikdy) Hodnotu hdparm -M/-B jde jen zapisovat a ne číst. Jde o 2 jiné disky od stejného výrobce (o jednu generaci novější, ten inkrementující LoadCycle i po restart je ten starší, bez aktivních dat s těmi snapshoty dat)
4. Je vhodná dlouhodobá (trvalá) teplota 45°C. (44 až 46 oscilace)?