Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma

Re:Poslední verze Mapy.cz pro Android zdarma
« Odpověď #45 kdy: 11. 02. 2025, 09:18:53 »
Mapy.cz nejsou moc vhodné ani pro turisty, zejména mimo frekventované trasy, protože neznají nic než asfalt. Venkov vypadá často jako poušť bez polních a lesních cest, nebo ty cesty nikam vededou, chybí i různé brody, lávky a mostky. V tomhle mají OSM obrovskou výhodu díky svému širokému záběru. Navíc často obsahuji i infrastrukturu, takže se lze v terénu orientovat i podle elektrických vedení a podobně.
Jaká konkrétní oblast? Občas je v mapy.cz nějaká blbost, ale v OSM je těch kravin daleko víc, aby ne když se v tom může vrtat každej jouda a nikdo ty změny ani nekontroluje.

To je naprostý nesmysl. Pořád by mě zajímalo, kam lidé chodí na to, že když to "nikdo nekontroluje", je to určitě špatně. Podle OSM jezdím autem roky, používám je roky a edituju je roky a jsou o galaxií přesnější a podrobnější. V tom má GPU naorostou pravdu. Opravdu si nemyslím, že, jak jsem psal, by Mapy.cz zobrazovaly venkov jako poušť, ale pokud bychom se měli bavit o chybách plynoucích minimálně ze zastaralosti podkladů, těch nesmyslů jsou v Mapách.cz tuny. Narozdíl od OSM.

Mapy.cz používám pokud se prostě potřebuju podívat do mapy nebo jako referenční plánovač cest hlavně proto, že jsou skvěle přehledné a UI i zobrazení je příjemné, jednoduché a praktické a jako celek jde minimálně pro mě o asi nejlepší mapovou aplikaci na světě.

« Odpověď #46 kdy: 11. 02. 2025, 11:05:19 »
Verze ke stažení jsou dle libosti (https://mapy-cz.en.uptodown.com/android), otestujte, napište, nenechte si dělat na ... <doplňte dle preference>

jjrsk

• 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 11. 02. 2025, 17:10:30 »
....
Jaká konkrétní oblast? Občas je v mapy.cz nějaká blbost, ale v OSM je těch kravin daleko víc, aby ne když se v tom může vrtat každej jouda a nikdo ty změny ani nekontroluje.
To jiste... kdyz posles soudruhum ze seznamu odkaz na katastr s tim ze tu adresu maji umistenou (o par km) blbe ... tak se mozna za 10 let dockas ze to nekdo spravi. V OSM je to otazka 10s.

Kdyz se nekde otevre nejakej kus silnice, tak to v OSM bude otevreno s prestrizenim pasky, v mapach to bude jeste par mesicu nebo i let neexistovat.

O jinych radsi ani nemluvit, google ti klidne posle autem pres 5m vysokou opernou zed. A silnice vedouci lesem i na jejich mapach mizej a zjevujou se jako punkva.

Tonda

• 669
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 11. 02. 2025, 19:08:17 »
To je naprostý nesmysl. Pořád by mě zajímalo, kam lidé chodí na to, že když to "nikdo nekontroluje", je to určitě špatně. Podle OSM jezdím autem roky, používám je roky a edituju je roky a jsou o galaxií přesnější a podrobnější. V tom má GPU naorostou pravdu. Opravdu si nemyslím, že, jak jsem psal, by Mapy.cz zobrazovaly venkov jako poušť, ale pokud bychom se měli bavit o chybách plynoucích minimálně ze zastaralosti podkladů, těch nesmyslů jsou v Mapách.cz tuny. Narozdíl od OSM.
Protože do toho může vlézt každý retard a cokoliv tam zprasit a pokud to není vandalismus typu, že někdo smaže půl města, tak může trvat klidně měsíce, než si toho někdo všimne. Sleduju talk-cz, občas je to i vtipný. Nebo třeba v roce 2023 byl kvůli rekonstrukci od Února do Listopadu kompletně rozebraný Červený most v Babiččině údolí a došlo kvůli tomu přetrasování turistických tras. V mapy.cz se to celkem rychle objevilo, OSM totální ignor. Prostě kvalita odpovídá ceně a způsobu vzniku, zadarmo dobrý, lepší než drátem do oka.

jjrsk

• 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 11. 02. 2025, 19:57:35 »
Co ti brani to upravit? Jo nic, jen ses linej jak ves. Nebo si na to nekoho najmi. OSM je totiz zalozena na tom, ze si tam lidi editujou to, co je bavi a zajima, a ne to co nejakej vopruz chce.

A realita je presne opacna. Protoze v tech seznamackych mapach bude ten most rozebranej jeste za 30 let.

« Odpověď #50 kdy: 12. 02. 2025, 12:47:53 »
Já si na aktuálnost mapy.cz tedy nemůžu stěžovat, všude, kde se pohybuju (pěšky, na kole) je to OK.
Dokonce, když jsem jim jednou do formuláře nahlásil chybně umístěný vrchol jedné hory ve Venezuele (o 10 km, výška vůbec neodpovídala vrstevnicím), tak to sami v OSM opravili.
Jediné, s čím trochu bojuju, je plánování trasy na kole (výběr silniční/horské), ale i to se má prý brzy vylepšit a v nabídce přibýt gravel (umožní zkombinovat nezpevněné cesty i silnice I. třídy v rámci jedné trasy).

« Odpověď #51 kdy: 12. 02. 2025, 13:59:14 »
Když jsem do mapy.cz chtěl doplnit přijezdové cesty k chalupám, které tu stojí 100+ let, tak jim to trvalo 2 měsíce. A to jsem si u nich ještě musel dělat seznam účet, a pak ho zase rušit. To samé jsem pak musel absolvovat u google. Oni mi sem totiž furt bloudili nějací doručovatelé a kurýři, protože nevěděli kudy dál, a už to bylo otravné. V OSM to byla práce na minutu.

Ona i ta aktuálnost mapy.cz je především díky OSM komunitě. Prakticky vše nové v mém okolí pochází z OSM, kam jsem to sám už před dlouhou dobou doplnil. Seznam na tom má pramalý podíl. Přesto ale zdá se při importu dat z OSM nepřebírají určité typy cest, takže některé cesty zdánlivě končí v poli, i když cesta dál pokračuje.

« Odpověď #52 kdy: 12. 02. 2025, 17:54:02 »
Když jsem do mapy.cz chtěl doplnit přijezdové cesty k chalupám, které tu stojí 100+ let, tak jim to trvalo 2 měsíce. A to jsem si u nich ještě musel dělat seznam účet, a pak ho zase rušit. To samé jsem pak musel absolvovat u google. Oni mi sem totiž furt bloudili nějací doručovatelé a kurýři, protože nevěděli kudy dál, a už to bylo otravné. V OSM to byla práce na minutu.

Oni ti doručovatelé a kurýři obecně používají velmi často nějaké podivné navigace. Nepodařilo se mi zatím přijít na to jaké. My jsme v centru města (reálně tedy spíš středně velké vesnice), dům máme ve svahu, bránu z ulice A zezhora ale kurýři mi pravidelně volají kde jakože jsem, že stojí dole pod tím svahem v ulici B kam je navedla podle adresy navigace a nikde mě nevidí. Přitom s tou ulicí nesousedí zespoda ani pozemek, natož dům. Mapy.cz i Google Maps přitom navigují správně, ty za to evidentně nemohou.
« Poslední změna: 12. 02. 2025, 17:55:37 od Martin Poljak »

« Odpověď #53 kdy: 12. 02. 2025, 19:56:30 »
No ale ti kurýři nechtějí za mnou, oni chtějí jinam, ale tam cesta na mapě nebyla, takže skončí vzdušnou čarou co nejblíže cíli, ale úplně blbě. Takže pak se tu motají náklaďáky s pračkama a cihlama. A tihle řidiči používají navigací téměr vždy povícero, protože ví že ne všude najdou vše. Ale co jsem se ptal tak povětšinou google, protože to je v telefonu, nebo mapy.cz, protože je to české a jsou na to zvyklý. Až pak kamioňáci mají tomtom a podobně, kvůli mostům atp

Tonda

• 669
    • Zobrazit profil
« Odpověď #54 kdy: 13. 02. 2025, 00:03:55 »
Co ti brani to upravit? Jo nic, jen ses linej jak ves. Nebo si na to nekoho najmi. OSM je totiz zalozena na tom, ze si tam lidi editujou to, co je bavi a zajima, a ne to co nejakej vopruz chce.

A realita je presne opacna. Protoze v tech seznamackych mapach bude ten most rozebranej jeste za 30 let.
V mapy.cz je ten most samozřejmě v pořádku.

Editujou co je baví a zajímá - a to je právě ten problém, nemá to žádné vedení, žádnou štábní kulturu, roky jim tam chybí asfaltové komunikace a řeší se poštovní schránky a fotky turistických rozcestníků, prostě k smíchu.

Vzhledem k tomu, že mapy.cz sice jsou kvalitní mapy, ale jejich plánovač pro kolo je úplně zoufalý, tak používám jiné, které pracují s OSM a tudíž jsem nucen OSM používat. A když je někde nějaká bota, kvůli které nejde naplánovat trasu tam kde to reálně jde, tak je nejjednodušší si to sám opravit.  Předloni jsem musel přidat betonovou lávku v Trutnově, která tam podle archivních snímků na ČÚZK je minimálně od roku 1937, opravdu kvalitní dílo.

« Odpověď #55 kdy: 13. 02. 2025, 08:25:05 »
Mě tu zase mapy.cz navigují přes silniční most, který je v havarijním stavu a roky uzavřený - zákaz vjezdu, slepá ulice, nosnost omezena na 2.5t, a betonový zátaras na každém konci. Takových míst bude spousta. Otázkou je, co je větší ostuda - když je taková chyba v komerčních mapách, nebo v komunitním projektu? V OSM je most označený jako pro nemotorová vozidla s nosností 2.5t, z mapy.cz se to nedozvíte.

Mapy.cz tedy zase editují lidé, co je to nebaví, a dokud jim někdo nepředhodí mapové podklady na stříbrném podnose, na mapu se to nedostane. A spoustu dat z OSM pořád ignorují.

Tonda

• 669
    • Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 13. 02. 2025, 14:35:32 »
Mapy.cz sice nelze přímo editovat, ale problém jim lze nahlásit a většinou to do pár týdnů opraví. Však to člověk dělá pro sebe, aby navigace navigovala tak jak je potřeba nebo aby nebloudili lidi co jedou ke mě.

« Odpověď #57 kdy: 13. 02. 2025, 17:58:06 »
Jak byla rozkopaná Korunovační, byla jednosměrka Nad Královskou Oborou nad tunelem (severně od Korunovační) obrácená, takže se mělo jezdit od Korunovační do Havanské. Ale furt tam jezdila spousta aut jako původně, tzn od Havanské do Korunovační. Co pár minut to tam bylo na bouračku a diskusi momentovým klíčem.
Tak jsem to nahlásil jako požadavek na dočasnou změnu. Dokonce mi kvůli tomu volali zpátky, a že to teda IHNED udělají.
Ta změna za 10 měsíců samozřejmě vůbec neproběhla.

« Odpověď #58 kdy: 13. 02. 2025, 19:05:25 »
Mapy.cz sice nelze přímo editovat, ale problém jim lze nahlásit a většinou to do pár týdnů opraví.
No jo, není nad to si s někým dopisovat, než to prostě opravit. Pak je stejně všechno jinak, nebo vůbec. Korporátní kultura, no...

« Odpověď #59 kdy: 16. 02. 2025, 21:34:35 »
Waze má zase ve zvyku si to střihnout skrz nějakou zkratku...

Waze to dělá schválně, aby zjistila, jaký je tam provoz, ze stejného důvodu občas někoho z objížďky pošle zpátky do kolony. >:(.
Občas se to podělá a jednu dobu to byl skoro normální stav  ;D
https://elektrickevozy.cz/clanky/waze-se-snad-docista-zblaznil-ridice-zacal-posilat-na-mista-kde-nemeli-co-delat