Má antivirus na Androidu smysl?

Fantomas

Re:Má antivirus na Androidu smysl?
« Odpověď #15 kdy: 13. 10. 2016, 18:47:20 »
Ve smyslu antiviru, jak je chapan u desktopu, ne.

Ujo

« Odpověď #16 kdy: 13. 10. 2016, 18:53:11 »
A ve smyslu zabránění BFU napadení telefonu přes e-mailovou přílohu nebo síť?

Sten

« Odpověď #17 kdy: 13. 10. 2016, 18:58:08 »
vzhledem k tomu, ze vetsina uzivatelu ma neaktualizovany system tak si myslim ze antivir ma smysl i na zarizeni bez roota, zvlast pokud instaluje apk i mimo PlayStore, navic treba Kapsersky ma plugin do chrome takze hlida i kam clovek leze na webu

jinak bych se docela rad dozvedel podrobnosti - internals ohledne pristupu ke ContentProvider etc. jak uvadi Sten .. nejaky link ?

ContentProvider je popsaný na webu Android Developer. Funguje tak, že aplikace nějakým způsobem (třeba pro odkaz v datech vydaných jiným ContentProviderem, avatary pro kontakty jsou tak předávané, nebo kliknutím uživatele na tlačítko Sdílet/Otevřít/Vybrat) vytvoří odkaz (content:// URI) pro přístup k určitým svým datům (obrázek, výpis adresáře s odkazy na soubory, tabulka v databázi nebo třeba data generovaná on-the-fly, může to být celkem cokoliv) a předá jej druhé aplikaci, na základě kterého si druhá aplikace může ta data vyžádat. Antivir v sandboxu se nedozví, že nějaký link vznikl, protože ten vznikl v rámci IPC komunikace mezi dvěma jinými aplikacemi, ale i kdyby se to nějak dozvěděl (a dokázal odhadnout, co s ním má dělat), tak ten link je většinou omezený jen pro určitou aplikaci, a když se jej pokusí vyžádat jiná, tak dostane SecurityException.

j

« Odpověď #18 kdy: 13. 10. 2016, 19:03:24 »
Opet lez. Ve skutecnosti zalezi na dalsich okolnostech.
Dukaz? Nj jen blabolis ja vim ...

j

« Odpověď #19 kdy: 13. 10. 2016, 19:07:18 »
...Nicméně nejlepší antivir je uživatel.
Jedinej vir je uzivatel ...

vzhledem k tomu, ze vetsina uzivatelu ma neaktualizovany system ...
Vzhledem k tomu ze s tim nic nenedela tak to nema smysl vubec zadny, a totez plati uplne vzdy a vsude. Setkal sem se za poslednich 10 let s jedinym pripadem kdy antivit zachytil nakazu ... tyden pote, co byly obnoveny zalohy a predhozen mu testovaci vzorek ...

Zato opakovne resim stiznosti na nehorazne pomaly reakce ... a zcela vzdy za to muze ... antivir.

Ujo

« Odpověď #20 kdy: 13. 10. 2016, 19:28:53 »
Kluci diskutujete tu pěkně, ale opravdu mi může někdo ideálně poslat link na nějakou statistiku úspěšnosti antivirů v odhalování nebezpečí z jiných míst než store (mail příloha, skript stažený ze sítě /např fb mesenger, bluetooth.../)?
Argumety pro BFU potřebuji...

« Odpověď #21 kdy: 13. 10. 2016, 19:30:07 »

Sten

« Odpověď #22 kdy: 13. 10. 2016, 20:58:13 »
Kluci diskutujete tu pěkně, ale opravdu mi může někdo ideálně poslat link na nějakou statistiku úspěšnosti antivirů v odhalování nebezpečí z jiných míst než store (mail příloha, skript stažený ze sítě /např fb mesenger, bluetooth.../)?
Argumety pro BFU potřebuji...

Jakou statistiku si představujete, když tohle ty antiviry skenovat ani nemohou?

Ujo

« Odpověď #23 kdy: 13. 10. 2016, 21:03:28 »
No právě tu "negativní". Né každá statistika je graf přenosu. Může to být statistika uživatelských zkušeností, statistika napadení zařízení s a bez antiviru, statistika konkurenčních antivirových společností...
Z toho všeho dokážu BFU pěkně přesvědčit

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 14. 10. 2016, 09:27:11 »
av-comparatives

palo alto networks  search keywords android malware

fakt mi pripada zvlastni zvlast u sideloadingu apks mimo google playstore doporucovat nekomu na nezaplatovanem androidu nemit antivir (konkretne ja povazuju za dobre jen kaspersky a bitdefender, aviru na androidu ne ..)

mam kaspersky nepocituju zadny lagy ani zpomalovani ci ubytek baterie, mam nexus rootlej

« Poslední změna: 14. 10. 2016, 09:30:48 od Lojza »

nikdonic

« Odpověď #25 kdy: 14. 10. 2016, 20:07:43 »
POdle mého názoru je "Antivirus" pro Android (stejně jako pro iOS) reklamní trik.

Když to vezmu tak instalací aplikace jí dám práva k tomu co může dělat - to je transparentní věc a nic jiného ta aplikace nemůže. Na tom se všichni shodneme. Problém je v tom, že některé aplikace dělají víc než by měly, tedy pro příkald si stáhnu hru a ona mi vykrade adresář a začne někam volat. V zásadě jsem jí k tomu sám dal povolení, ale kdo ten seznam čte, že. A tam je podle mě jediná fukce "aantiviru" pro mobil. Jak se tváří je jedno, ale podle mě to jen porovnává aplikace v telefonu s nějakou databází nebezpečných kousků.

Tak že normálnímu člověku co neinstaluje každou bobost je k ničemu.

nikdonic

« Odpověď #26 kdy: 14. 10. 2016, 20:08:37 »
A ve smyslu zabránění BFU napadení telefonu přes e-mailovou přílohu nebo síť?
Ne, opravdu android jako takový neni napadnutelný přílohou emailu nebo po síti.

V.

« Odpověď #27 kdy: 23. 10. 2016, 09:42:57 »
Antivir je nadstavba. Pokud je sám Android zranitelný např. na Stagefright i při poslední aktualizaci, tak je to pěkně v ... háji.