Tuhle jsem četl dost dobrý vtip na Apple. Jak argumentují tím, že RJ45 konektor je moc vysoký a do těch notebooků se nevejde. Tak Fujitsu udělalo skládací port. (Japan: Hold my beer!"
Microsoft, tuším že to byl on, zase udělal na truc Applu roztahovací 3.5mm audio jack.
On má obrácený problém. Má fungl nové LCD a nějaký ynteligent se rozhodl, že z něj vyhodí už analogové obvody, které stojí pár korun.
Obrácený problém? Potřebuje monitor s analog vstupem, nebo grafiku s digi výstupem. Nebo konvertor, který bude stát víc, než LCD i GPU dohromady.
Rozlišení i frekvence monitorů roste, a stará rozhraní již toto nepodporují, takže je vcelku normální, že se z toho vyhážou zbytečný šváby a šroubovací konektory. Navíc to není jen o součástkách navíc, ale i o ploše PCB, spotřebě, EMI a tak dále.
Dnešní grafické karty už VGA nemají, takže proč do dnešních monitorů montovat VGA?
Vyhazovat zastaralé rozhraní je přece běžné. Ani můj 10 let starý thinkpad nemá LPT, RS232 a podobné porty. Ano, jednou za rok bych možná něco historického k RS232 připojil kvůli diagnostice, ale k tomu mi stačí konvertor za dolar.