Poskytování IT služeb

Poskytování IT služeb
« kdy: 13. 11. 2024, 11:31:44 »
Ahoj komunito,

už delší dobu přemýšlím nad diverzifikací příjmů a chtěl bych se trošku více věnovat freelencingu v oblasti infrastruktury.
Jakou máte zkušeností se získáváním kontraktů? Momentálně mívám 1-2 kontrakty přes agentury přímo do korporací, ale to mě už docela nebaví a hlavně je to v šedé zóně co se týče švarcsystému.

Jaké jsou vaše zkušenosti? Kde získáváte kratší kontrakty, zakázky? Reference, web a aktivní nabízení služeb z portfolia, kontaktování HR s možností kontraktu? Taky přemýšlím, jestli nabízet služby jako OSVČ nebo malé SRO.

Díky za poznatky.

Re:Poskytování IT služeb
« Odpověď #1 kdy: 13. 11. 2024, 11:51:25 »
vedle hlavniho pracovniho pomeru jsem si taky chtel privydelat a pokud hlavni pomer skonci, tak prejit na osvc.
tak jsem si udelal vedlejsak osvc, coz ma vyhody, ze neni treba hned resit socialni a zdravotni.

nasel jsem si cizi portaly, kde se daji delat ruzne zakazky a tak si vybiram co se mi chce udelat.

hledal jsem i ceske portaly, ale tu jsem se setkal hned s nemilou veci, ze sami vytahli pri rozhovoru ze me moje ico
a i kdyz jsem myslel, ze to je jen objednavka, sup uz to byla smlouva a z te se nedostanu, tak jsem se poucil, zaplatil jsem, no mozna z toho kapne i nejaka zakazka. ale po telefonu bacha na objednavsky s ico.

nez hledat druhou praci, tak me vic bavi delat mensi zakazecky, ale ruznorode.

kamos mi rikal, at jdu hned do svojeho sro, ale mi se nechtelo, jednodussi bylo udelat osvc na vedlejsak.
mozna az casem sro, zatim nepotrebuji.

« Odpověď #2 kdy: 13. 11. 2024, 13:31:46 »
kontaktování HR s možností kontraktu?

Trik je kontaktovat IT managera/oddělení ve firmách. Nebo rovnou CEO?
Existují portály, které shromaždují informace o kontaktech ve firmách. Email. adresy, tel. atd.

Pokud se tvoje nabídka strefí do poptávky, kolikrát si uvědomí že tě potřebují až když se zeptáš, pokud se zeptáš dobře. A pokud je IT manager co k čemu a není jenom otloukánek, tak tě protlačí přez vedení.
Na HR bych se vykašlal, zbytečný lidi v mnoha firmách.

SRO ti dává nádech firmy ikdyž to šolícháš sám (psychologie, nedělá to sám, je tam nějaká redundance lidí. Samozřejme realita je jiná, ale kdo neví tak neví)

« Odpověď #3 kdy: 13. 11. 2024, 14:11:16 »
prakticky pouze z osobních kontaktů a doporučení. Když někdo něco infrastrukturního potřebuje, tak nehledá na internetu jednotlivce, ale osloví firmy.

Podstatnou část zakázek ale mám od agentur, resp. dodavatelů obecně.

« Odpověď #4 kdy: 13. 11. 2024, 14:21:20 »
Mám za to, že jednomužne je reálne poskytovať len také "drobné" služby (ako opravy starých počítačov, resuscitácie havarovaných Windowsov, drobné káblovanie atď.), kde zákazníkovi nevadí, že bude mať výpadok dva-tri dni. Preto v tom ani nie sú skoro žiadne peniaze a takýchto "šolichov" by musel mať človek veľa, aby sa tým uživil...

Naposledy som niečo také robil za študentských čias, a išlo o neoficiálne výpomoci známym, len ako drobné prilepšenia si.

alex6bbc

• 1 666
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 13. 11. 2024, 14:36:57 »
a bali byste se obcas udelat praci za levno a nebo nebali?
nebo byste si drzeli svuj "vysoky" limit a cenu a pod ni nejdete?

« Odpověď #6 kdy: 13. 11. 2024, 18:58:01 »
... hlavně je to v šedé zóně co se týče švarcsystému.

Proč by to mělo být v šedé zóně švarcsystému? Švarcsystém se už dnes prakticky nevyskytuje, už nikdo neposkytuje podmínky srovnatelné se zaměstnancem (vybavení, dovolená, benefity). Mít jako kontraktor jednoho klienta není definice švarcsystému.

« Odpověď #7 kdy: 13. 11. 2024, 19:06:01 »
Švarcsystém se už dnes prakticky nevyskytuje, už nikdo neposkytuje podmínky srovnatelné se zaměstnancem (vybavení, dovolená, benefity). Mít jako kontraktor jednoho klienta není definice švarcsystému.

S tím "nikdo" bych byl hodně opatrný. Že to už moc nedělají velké korporáty je druhá věc. Ale v šedé zóně to opravdu není, to ano.

« Odpověď #8 kdy: 13. 11. 2024, 19:08:10 »
Švarcsystém se už dnes prakticky nevyskytuje, už nikdo neposkytuje podmínky srovnatelné se zaměstnancem (vybavení, dovolená, benefity). Mít jako kontraktor jednoho klienta není definice švarcsystému.

S tím "nikdo" bych byl hodně opatrný. Že to už moc nedělají velké korporáty je druhá věc. Ale v šedé zóně to opravdu není, to ano.

Už je to skutečně rarita, když úřady narazí na švarc.

« Odpověď #9 kdy: 13. 11. 2024, 21:32:49 »
a bali byste se obcas udelat praci za levno a nebo nebali?
nebo byste si drzeli svuj "vysoky" limit a cenu a pod ni nejdete?
Řekl bych, že to spíše záleží na "věrnostní slevě". Pokud mám stálého zákazníka, v případě OSVČ se nebojím říci klíčového, tak proč bych pro něho čas od času neudělal nějaký menší projekt za výrazně nižší cenu... Musí se to samozřejmě vyplatit oběma stranám, tedy něco v tom duchu, že mě to bude extrémně bavit, ale je to taková "nice to have" věc, do které by jinak zákazník velké peníze nedal.

« Odpověď #10 kdy: 13. 11. 2024, 21:42:59 »
Řekl bych, že to spíše záleží na "věrnostní slevě". Pokud mám stálého zákazníka, v případě OSVČ se nebojím říci klíčového, tak proč bych pro něho čas od času neudělal nějaký menší projekt za výrazně nižší cenu... Musí se to samozřejmě vyplatit oběma stranám, tedy něco v tom duchu, že mě to bude extrémně bavit, ale je to taková "nice to have" věc, do které by jinak zákazník velké peníze nedal.

Na to se pohledy různí. Mnoho lidí zastává názor, že mají svoji cenu, a pod tu nejdou. Buďto plnou cenu, nebo to dám zákazníkovi úplně zdarma jako dárek. Ale nic mezi, protože tím říkáte, s jakou cenou se spokojíte (a buďte si jist, že Vás tam postupně zákazník dotlačí - bude rozšiřovat ty projekty s výhodnější cenou, a utlumovat ty, kde máte plnou cenu.)

« Odpověď #11 kdy: 13. 11. 2024, 21:46:39 »

Na to se pohledy různí. Mnoho lidí zastává názor, že mají svoji cenu, a pod tu nejdou. Buďto plnou cenu, nebo to dám zákazníkovi úplně zdarma jako dárek. Ale nic mezi, protože tím říkáte, s jakou cenou se spokojíte (a buďte si jist, že Vás tam postupně zákazník dotlačí - bude rozšiřovat ty projekty s výhodnější cenou, a utlumovat ty, kde máte plnou cenu.)

to zni jako dobry napad, dam vam jakodarek jeden projekt k dobru, ale cena se nesnizuje.

« Odpověď #12 kdy: 13. 11. 2024, 21:49:09 »
no ac jsem se k vedlejsimu osvc odhodlal az kolem 50 let veku, tak budu svoje decka a synovce/netere tlacit k tomu, aby si to taky udelali ke studiu a zacali prekladat jazyky, programovat, proste cokoliv.
i kdyz ma clovek hpp, tak muze trochu zocelovat svou povahu v kapitalismu a hledat prilezitosti:-)

« Odpověď #13 kdy: 13. 11. 2024, 21:57:34 »

to zni jako dobry napad, dam vam jakodarek jeden projekt k dobru, ale cena se nesnizuje.

Jo, to je vlastně fakt... člověk tím tak nějak rozkryje cenu, která je takříkajíc "za náklady"... to nemusí být strategické :-)