Vacsina ludi ma problemy s uml, lebo nechape, ze je to jazyk na opis konceptov a nie na detailny opis aplikacie. Tak vznikaju zhovadilosti typu generovanie databazovych tabuliek z uml. Treba modelovat do urcitej miery, aby mal absolutny noob, tusenie, co sa robi v systeme. Na opis zdrojoveho kodu sluzi prekvapivo zdrojovy kod, netreba ho cely kreslit do obrazkov
Ale k veci:
Nikde som "UML Challenge" nevidel, musel by si ho zalozit. Na skole sme nieco malo mali, ale ucil som sa to "hard way". Proste som mal kolegu, ktory poctivo studoval modelovacie techniky a knihy o uml (ucil to potom aj na skole) a vzdy ma zdrbal, ked som nieco spravil zle. Najlahsie sa v UML modeluje taky system, na ktorom clovek uz niekedy lopatoval, pokial to nie je nieco super tajne a pokryte mlcanlivostou.
V praxi som pouzival tieto diagramy:
- Activity diagram (Analogicky s flowchart diagramom len sa zvycajne pouziva na vyssej urovni abstrakcie)
- Sequence diagram
- Class diagram (a jeho derivaty vid logicky a fyzicky model db)
- Deployment diagram
A potom vec, co uml modeluje strasne zle
- Use cases , je to velmi dolezita technika a ma tam akurat nejakych pindurakov a bublinky. Na use cases viem odporucit knihu, na zvysok nie:
https://www.amazon.com/Writing-Effective-Cases-Alistair-Cockburn/dp/0201702258UML takmer nikto neovlada, lebo su ludia ignoranti, garantujem ti, ze barsake hovno nakreslis, vzdy ti to prejde. Ak si o UML aspon nieco precitas, budes lepsi ako 95% it-ckarov, co by vyplodili este vacsie blbosti, lebo su hlupi.