Tak vyřešeno!
Jen nejsem spokojen s tím, jakým způsobem...
Zakázal jsem síť v NetworkManageru a restartoval. Zase ji povolil a restartoval. Konfigurace jsou stejné, dělal jsem si zálohy a porovnával. networking.service je zapnutá a chodí to jak očekávám.
Log ze startu networking.service je taky stejný, pokud něco nepřehlížím:
$ sudo systemctl status networking.service --full
● networking.service - Raise network interfaces
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/networking.service; enabled; vendor preset: enabled)
Drop-In: /run/systemd/generator/networking.service.d
└─50-insserv.conf-$network.conf
Active: active (exited) since Ne 2016-08-14 12:56:02 CEST; 2min 31s ago
Docs: man:interfaces(5)
Main PID: 2498 (code=exited, status=0/SUCCESS)
Tasks: 0
CPU: 200ms
CGroup: /system.slice/networking.service
srp 14 12:56:01 speedy systemd[1]: Starting Raise network interfaces...
srp 14 12:56:02 speedy ntpdate[2589]: Can't find host 0.debian.pool.ntp.org: Name or service not known (-2)
srp 14 12:56:02 speedy ntpdate[2589]: Can't find host 1.debian.pool.ntp.org: Name or service not known (-2)
srp 14 12:56:02 speedy systemd[1]: Started Raise network interfaces.
A prostě se nic nezměnilo, akorát to fachá.
Takže kde byla chyba nevím. Jediné co mi to připomíná je jeden divný problém se systemd, kdy nenabíhalo kdm. Problém jsem zjistil nakonec ve službě systemd readahead. Bohužel ji nestačilo vypnout, umravnilo se to až když jsem smazal ty cache soubory, co si to vytváří a pak už bylo jedno jestli to bylo zapnuté nebo vypnuté, začalo to chodit.
Napadá mě, jestli i tohle nemá nějaké cache soubory (ať už systemd nebo NM) a vypnutím sítě + restart a zapnutím sítě
restart jsem to donutil přegenerovat, ale o ničem takovém nevím.
Takže problém solved, konfiguráky jsou stejné jako když byl problém, ale problém zmizel. Takže jsem trochu v rozpacích