Prosím o pomoc s následujícím problémem: Do čističky vod na sanační lokalitě jsem umístil PC, aby mohla obsluha provozní data vyplňovat elektronicky. Jelikož se mi nechtělo platit jakékoli licence, zvolil jsem Ubuntu (poslední verze, ocelot tušim) a libreoffice. Mám s tím teď několik problémů. Nejdříve ale upozorním, že se jedná o mobilní technologii, která je umístěna mimo běžnou civilizaci a dostanu se tam tak dvakrát za měsíc. Čili PC je offline a jinak to nebude.
1) Potřeboval bych nainstalovat češtino do Libreoffice. Stáhl jsem si ty archivy (tedy deb zabalené v tar), rozbalil jsem je na ploše, poklikal a systém mi vyhodil, že nemůže najít závislosti, jaké už nenapsal. Je někde nějaký návod, kde mi řeknou, co všechno mám stáhnout?
2) Obsluha je samozřejmě zvyklá na Windows, takže jsem chtěl vzhled alespoň trochu přizpůsobit - např. ovládací ikony oken chci vpravo nahoře, okna by měla být klasická, tj. velké ty ovládací ikony, atd. V nastavení jsem na to nepřišel, co s tím?
Ještě podotýkám, že jsem stáhnul instalační DVD, nikoli CD, doufajíc, že tam teda bude všechno. Je to tak?
Díky