Znáte PLC s IDE pro Linux?

Znáte PLC s IDE pro Linux?
« kdy: 09. 04. 2025, 22:53:01 »
Díval jsem se na několik výrobců průmyslových PLC, ale vždy měli vývojové prostředí jen pro Windows. (SEA, Teco, Domat, AMiT a možná ještě nějaké). Zřejmě už je to takový PLC standard, nebo znáte nějakou výjimku? Případně máte dobrou zkušenost s provozem takového IDE pod WINE?

Nechce se mi kvůli PLC živit počítač s MS Win, které jsou pro mne stále větší peklo.

Předem díky.

Re:Znáte PLC s IDE pro Linux?
« Odpověď #1 kdy: 10. 04. 2025, 01:20:32 »
Koukal jsem že Codesys má IDE i pro Linux, takže něco s Codesys runtime. Já dělám většinou jenom Siemens, takže nemám takový přehled kdo nabízí PLC s Codesysem, ale měl jsem v ruce něco myslím od Turcku. A pokud to je nějaký poloprofi projekt, tak Codesys nabízí taky runtime (mimo jíné) pro Linux, takže spoustu firem nabízí hotové PLC založené na Raspberry Pi. Linku v automobilce to asi neuřídí, ale použili jsme to ve firmě na řízení chytrého skleníku (čerpadla, otevírání střechy, světla, atd.)
Akorát teda nemám zkušenosti jak dobře to Codesys IDE funguje pod Linuxem, já ho provozoval jenom ve Windowsech.

« Odpověď #2 kdy: 10. 04. 2025, 01:24:47 »
Tak se omlouvám, v té rychlosti jsem si nevšiml že to co jsem našel není Codesys IDE pro Linux ale jenom návod jak ho rozchodit ve Wine.
https://forge.codesys.com/tol/codesys-4-linux/home/Home/

« Odpověď #3 kdy: 10. 04. 2025, 06:52:53 »
Dle diskuzí by měl jít rozjet TIA portál pod virtuálem. Týkalo se to starších verzí, je otázka jak se budou chovat současné. Praktické zkušenosti nemám, všichni jedeme pod Windows.
Existují i PLC, které se programují přes webové rozhraní (např Weidmueller) nebo přímo na HW (např Unipi), ale osobně to považuji za nesmysl. Často člověk musí programovat i bez dostupného HW.

« Odpověď #4 kdy: 10. 04. 2025, 07:03:20 »
U návrhu HW se bez windows dá jen těžko, většina specializovaných softů od výrobců součástek a HW dílů jsou jen pro win. Ale s windows ve virtuálu nejsou skoro žádné starosti, jednou za čas trvá déle start/stop s aktualizacemi, jinak o nich nevím. Druhotná licence stojí jeden oběd. Samozřejmě to chce dost RAM, ale to je dnes na desktopu levné.

acute

« Odpověď #5 kdy: 10. 04. 2025, 09:58:28 »
Mám v Ubuntu soft pro PLC Fatek, je to tedy klasický windows program, který jede ve wine. Nemůžu si ale vzpomenout, jestli bez problémů komunikoval. Až se k PLC dostanu, zkusím a dám vědět.

« Odpověď #6 kdy: 10. 04. 2025, 10:06:12 »
A co openPLC a nebo kouknou na siemens LOGO je dostupné i pro Mac tak třeba bude i pro Linux.

« Odpověď #7 kdy: 10. 04. 2025, 11:45:31 »
Unipi?

Libor

« Odpověď #8 kdy: 10. 04. 2025, 15:06:01 »
V tomto oboru se pohybuji již přes 25 let, a vždy se programovalo pouze ve Windows, pokud nepočítám devadesátá léta kdy programovací softwary ještě běhaly pod MS-DOS, a s PLC se komunikovalo pomocí speciálních kabelů, převodníků a rezidentních komunikačních ovladačů. Ještě se tak jednou za pár let sem tam někde nějaké takové staré "zapomenuté PLC" najde (a kupodivu běželo tak dlouho bez potíží, že se na něj časem zapomnělo).
Pokud je potřeba se Windows vyhnout, tak bych řekl že se výběr dostupných PLC sníží o 95 až 99 %, víceméně jen na ty které lze programovat přes webový prohlížeč.

Mám dobré zkušenosti s Unipi Gate, ideální např. pro tahání dat z různých zařízení a jejich ukládání do SQL, neboť většina PLC neumí SQL klienta, nebo tento má jen velmi omezené možnosti.
Unipi Gate lze používat přes standardní Node-Red, na HW běží Debian, a nebo mají vlastní SW jménem Mervis (ten jsem nezkoušel, ale koukám že instalačky jsou MSI, takže zase jen Windows).

« Odpověď #9 kdy: 10. 04. 2025, 16:17:09 »
Kouknete na
https://www.rexygen.com/downloads/
podpora HW je pomerne siroka, bude zalezet co mate v planu
Monarco HAT
AIC platform
Unipi PLC (Iris, Neuron, Patron)
Weidmüller u-OS PLC (WL2000, M3000, M4000)
WAGO
Raspberry Pi

podpora v cestine vyrobcem
https://www.rexcontrols.com/cs/

« Odpověď #10 kdy: 11. 04. 2025, 07:36:59 »
Zkuste mrknout na PLC od B&R. Sice už to je pár (8 :o) let co jsem s nimi byl v kontaktu, ale v minulé firmě to programátoři jeli přímo na Linuxu, nebo ve Wine.

« Odpověď #11 kdy: 11. 04. 2025, 10:36:02 »
Zeptám se ještě trošku provokativně. Co je vaším cílem? Z mé praxe elektro projektanta a zároveň programátora PLC vím, že málo kdy si člověk může vybírat HW na kterém řízení postaví. Jednak jde o firmu, co rozvaděče staví, ta může mít problém s exotickým HW, dále firmu co dodává technologie. Ta má nějaký standard, který většinou nechce měnit. A v neposlední řadě zákazníci. V Evropě jede Siemens a to zvláště v automotive. Jakmile dodáváte do nějakého korporátu, HW je většinou předepsaný a to dost tvrdě. U menších firem s většinou ptají na HW a pokud to není nějaká extrémní exotika, tak na to občas kývnou. Ale opět jsme u toho, že pokud dodáte (v Evropě) Siemens, tak to akceptují prakticky všichni. V Asii je v podobné situaci Mitsubishi, v USA Rockwell

« Odpověď #12 kdy: 11. 04. 2025, 11:50:30 »
Co je vaším cílem?
Částečně to navazuje na jednu úvahu, které aplikace nutí uživatele zůstávat na Windows. Částečně zvědavost a částečně provoz malé domovní automatizace a jakým způsobem ji rozšířit. Jestli zůstávat u AMiTu, který funguje už 15 let bez problému a má šikovné vývojové prostředí pouze pod Windows nebo jestli hledat alternativu a nemuset dál živit PC s Windows. Volba HW je tedy otevřená, ideálně něco, co bude stejně odolné. Ekonomicky však nejlépe vychází nechat si stávající řešení s Windows :-(