...
Kdybych ovšem mluvil o testech, což nemluvím.
Pro mě je měření to nejmenší a přesně vím, jakou ty počítače mají spotřebu, respektive neměřím přímo počítač, nýbrž zásuvku, přes které jsou připojené. Stačí mi povolit dva šroubky svorkovnice a konkrétní zásuvku – kombík, poslat přes síťový analyzátor.
Výrobcem (HP Elite 800 G6 s i5-10400T) udávaná hodnota v idle činí 8.25 W, osobně jsem naměřil 9.12 W, což může být dáno bezdrátovou klávesnicí. Běžná, respektive průměr za 10 hodin činí 12.48 W, v krátkodobých špičkách 48 W. Čtveřice Lenovo M75Q G2 s R5 5600GE je na tom úplně stejně, liší se to v desetinách.
Nejsou to žádné trhače asfaltu, ale úplně obyčejné kancelářské počítače, na kterých běží MS Office, katalogy materiálu pro cenové nabídky, zaslané protokoly měření z terénu, revizní zprávy, fotografie pro dokumentaci … a další nezbytnosti. Stačí to, paběrkují většinu času. Jistě 14 + 4 není nijak reprezentativní vzorek, natož velký rozdíl ve spotřebě, tedy nákladech. Z mého pohledu je mi úplně jedno, jestli je tam AMD/Intel. Lenovo s AMD jsem si vybral proto, že mi nabídli slušnou cenu a nebylo co řešit (servis, správa, záruka, … naprosto to samé) a nové AOC Q27B3MA-BK si vystačí s 25-27 W.
Testy mě nechávají dost chladným a pokud si něco otestuju, tak se to nelíbí hlavně dodavatelům HW, protože jim to omlátím s orazítkovaným protokolem o hlavy.