Stavy nabíjení na Macbooku: charging, finishing charge, charged

macik

Co na macbooku Pro s kapacitou baterky Factory 8400mAh znamená v příkazu pmset -g pslog  v jeho pravidelném minutovém výstupu
název stavu nabíjení na tomto řádku?
 -Internal Battery-0 id=--- xx%  [stav]; 0:44; remaining present: true

kde [stav] je charging (od začátku asi do 90%, nabíjí se max proudem  5A na 12V napětí , v 98% asi už 1.5A-1A), v 99% se změní na finishing charge (1A). Pak dioda změní barvu z oranžové na zelenou a stav se změní na charged, ale přesto se nabíjí  600mA. navíc už v tu dobu se nemění aktuální dostupná kapacita číselně.

Je nějaké vysvětlení, proč se rozlišují tyto 3 stavy charging, finishing charge a charged? Souvisí to nějak také s tím, že když odpojím a zapojím adaptér v nějaké fázi, že už se nedobije oproti tomu, kdybych to nechal furt zapojené? Proč ta diodka změní barvu až v charged?

PS: nesedí mi procenta stavu nabití v system tray a v utilitách pmset, v sys tray je to vždy o 5% vyšší.
- battery wear mám 91-93% (protože se mění Full charged capacity i při běhu!)

Ucitel

Re:Stavy nabíjení na Macbooku: charging, finishing charge, charged
« Odpověď #1 kdy: 27. 04. 2017, 09:30:57 »
To je vseobecna metodika nabijeni LiOn. Tady mas rozsahly clanek na dane tema i s obrazky https://wmmania.cz/clanek/jak-spravne-nabijet-bezne-li-ion-akumulatory-chytrych-zarizeni/

TLDR: i v charged se da jeste nabijet, ne na plne koule ale spise pulzacni udrzovaci nabijeni nizssim proudem

macik

Re:Stavy nabíjení na Macbooku: charging, finishing charge, charged
« Odpověď #2 kdy: 27. 04. 2017, 10:12:12 »
Já pardon to jsem nenapsal, celkem důležité, macbook se nabíjí (opět - proud jdoucí články na 12V, jak ukazuje pmset -g powerlog; nikoli proud na 20V zdroji [ostatně ten je limitován na 4.25A, Apple je skrblík, adaptér je poddimenozovaný]; a už vůbec ne proud  na 220 síťovém napětí :) )
proudem 5A až do nějaký 70% nabití (CC). Pak začně klesat (90% ~2A atd)

Nabíjí se baterky v macbooku klasicky CC,CV metodou nebo je to překonaná metoda? Například o pulzním nabíjením moc nevím, že by se používalo.