IP kamery bez nutnosti aplikace

Re:IP kamery bez nutnosti aplikace
« Odpověď #15 kdy: 28. 10. 2024, 20:45:10 »
Jinak krom toho, co jsem popsal výše, v mobilu používám i tu jejich aplikaci Hik-Connect. Do žádného cloudu se nehlasim , mám tam přímo zadanou svoji veřejnou IP a port přesměrovány na NVR a vidím jak živý obraz, tak i záznam.
Nezkoušel jsem, ale asi by to fungovalo i jen ve vnitřní sítí.
Prošel jsem si i Zoneminderem, fungovalo to krásné, ale jen chvíli a pak se celý systém kousnul a pomohl jen restart.

« Odpověď #16 kdy: 29. 10. 2024, 10:26:12 »
Vypada to, ze hledas mezi hrackama na Alze.
Ano, hladam nieco obycajne, nepotrebujem ultra mega hd kameru, ale len vyslovene nieco, cim uvidim co robia deti na dvore.

Existuje aplikace, když ji nepoužíváš? Psal jsem to tu nahoře, většina IP kamer nemá problém se streamem po LAN kamkoliv.
Lenze problem je, ze tie lacnejsie sa aj nastavuju cez apku a ked sa cinan rozhodne vypnut cloud, tak ti ostane len elektroodpad.

Preto hladam nieco, co si nastavim cez web a jedine co bude vediet je poskytovat stream v lokalnej sieti. Asi pre moj ucel pouzijem stary mobil a naklepem si soft, ktory bude streamovat kameru.

« Odpověď #17 kdy: 29. 10. 2024, 14:25:41 »
Hikvision i Dahua můžou fungovat kompletně offline včetně všech nastavení a ručních aktualizací firmware. Není problém připojit jakoukoliv kameru, která podporuje Onvif, ale osobně doporučuju investovat do kamer stejné značky jako je NVR, vždy to funguje úplně nejlíp.
Jinak moje zkušenost je taková, že obojí má hrozný čínský software, Dahua už několik let umí HTML5, takže jde používat jakýkoliv prohlížeč, ale jednodušší je jejich aplikace, verze v PC je celkem použitelná, mobilní je dost hrozná. Celkově Dahua má propracovanější ovládací software než Hikvision, ale Hikvision má zase lepší hardware. U Hikvision mám pocit, že HTML5 pořád neumí, ale není problém vše nakonfigurovat přes web, akorát chybí obraz.
Zobrazit opravdu není problém, jde to i přes zmíněné VLC přes RTSP, ale ty jejich aplikace prostě člověku usnadní život včetně konfigurace. Navíc z venku pak stačí povolit jeden port.
Já si kamery nakoupil na Ali, je to pořád citelně levnější než u nás a kromě jedné jedou už asi 7 let. Do té jedné natekla voda do konektoru a vyzkratovalo to tu kameru.

« Odpověď #18 kdy: 29. 10. 2024, 17:48:02 »
Hikvision i Dahua můžou fungovat kompletně offline včetně všech nastavení a ručních aktualizací firmware. Není problém připojit jakoukoliv kameru, která podporuje Onvif, ale osobně doporučuju investovat do kamer stejné značky jako je NVR, vždy to funguje úplně nejlíp.
Jinak moje zkušenost je taková, že obojí má hrozný čínský software, Dahua už několik let umí HTML5, takže jde používat jakýkoliv prohlížeč, ale jednodušší je jejich aplikace, verze v PC je celkem použitelná, mobilní je dost hrozná. Celkově Dahua má propracovanější ovládací software než Hikvision, ale Hikvision má zase lepší hardware. U Hikvision mám pocit, že HTML5 pořád neumí, ale není problém vše nakonfigurovat přes web, akorát chybí obraz.
Zobrazit opravdu není problém, jde to i přes zmíněné VLC přes RTSP, ale ty jejich aplikace prostě člověku usnadní život včetně konfigurace. Navíc z venku pak stačí povolit jeden port.
Já si kamery nakoupil na Ali, je to pořád citelně levnější než u nás a kromě jedné jedou už asi 7 let. Do té jedné natekla voda do konektoru a vyzkratovalo to tu kameru.

Díky, takže Dahua pravděpodobně bude fungovat kompletně s prohlížečem na linuxu, že? A bylo by možné nechat to všechno dělat Dahua (NVR, zejména nahrávání a další funkce) a zároveň přistupovat ke kamerám přes VLC případně zoneminder pro živý náhled všech kamer? Někde jsem četl, že to může být problém, protože jsou kamery "za tím NVR" nebo že je omezený počet streamů které ty kamery dokážou poskytnout najednou.

« Odpověď #19 kdy: 30. 10. 2024, 09:04:27 »
Zoneminder v kombinaci s libovolnou příčetnou kamerou (která umí RTSP stream) by mohl být řešením, jen může být trochu pracné to rozběhat a nastavit (co si tak vzpomínám, že zmiňoval kdysi kamarád) - ale pokud se použije kontejnerizované řešení, jak někdo zmiňoval, asi to bude o starost méně. Taky pozor na potřebný výpočetní výkon potřebný pro funkce nad rámec pouhého nahrávání nebo zobrazování neupravených streamů (změna velikosti videa, detekce pohybu apod.), tehdy mě překvapilo, že to je celkem náročné (kamarád to měl myslím pro nějaké 4 nebo 5 kamer a používal na to myslím NUC s i7 - nějakých >5 let zpátky).

« Odpověď #20 kdy: 30. 10. 2024, 09:18:23 »
Zoneminder v kombinaci s libovolnou příčetnou kamerou (která umí RTSP stream) by mohl být řešením, jen může být trochu pracné to rozběhat a nastavit (co si tak vzpomínám, že zmiňoval kdysi kamarád) - ale pokud se použije kontejnerizované řešení, jak někdo zmiňoval, asi to bude o starost méně. Taky pozor na potřebný výpočetní výkon potřebný pro funkce nad rámec pouhého nahrávání nebo zobrazování neupravených streamů (změna velikosti videa, detekce pohybu apod.), tehdy mě překvapilo, že to je celkem náročné (kamarád to měl myslím pro nějaké 4 nebo 5 kamer a používal na to myslím NUC s i7 - nějakých >5 let zpátky).

Já to myslím tak, že použiju hotove NVR řešení a nad rámec toho budu ke kamerám přistupovat v režimu "monitor" (live náhled) ze zoneminder.

Zopper

• 766
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 30. 10. 2024, 11:34:31 »
Vypada to, ze hledas mezi hrackama na Alze.
Ano, hladam nieco obycajne, nepotrebujem ultra mega hd kameru, ale len vyslovene nieco, cim uvidim co robia deti na dvore.

Existuje aplikace, když ji nepoužíváš? Psal jsem to tu nahoře, většina IP kamer nemá problém se streamem po LAN kamkoliv.
Lenze problem je, ze tie lacnejsie sa aj nastavuju cez apku a ked sa cinan rozhodne vypnut cloud, tak ti ostane len elektroodpad.

Preto hladam nieco, co si nastavim cez web a jedine co bude vediet je poskytovat stream v lokalnej sieti. Asi pre moj ucel pouzijem stary mobil a naklepem si soft, ktory bude streamovat kameru.
TP-Link Vigi má i webové rozhraní. Sice to už nejsou kamery za šest stovek i s motorkem, ale za tisícovku plus. Ale i to je pořád relativně levná řada, která zvládá pěkně i šero.

Pokud ale starý mobil za oknem je pro tebe dostatečně dobré řešení, máš jich pár v šuplíku (a ještě jim neumřela baterka) a že takhle na podzim už v šest večer nic venku pořádně neuvidíš, tak ani nemusíš nic naklepávat: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pas.webcam&hl=en funguje ok.

« Odpověď #22 kdy: 30. 10. 2024, 14:34:45 »
ved to, ze mam zopar xiaomi redmi 6, 8, 9 mam aj moznost napajania a staci mi cez den a nizka kvalita. Len sa bojim, ci sa nebudu prehrievat, lebo som cital, ze mobil ako kamera nie je dobry napad, lebo sa vtedy dost hreje
tie TP-Link Vigi vyzeraju celkom fajn, len asi zalezi od modelu, lebo niekde pisu, ze apka je len na nastavenie (resp. maju aj program do pocitaca - co je fajn), pri inych zase, ze na komunikaciu sluzi apka vyrobcu.
« Poslední změna: 30. 10. 2024, 14:42:41 od MalyTomi »

Zopper

• 766
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 30. 10. 2024, 19:20:57 »
Tu Vigi mám ve sbírce a můžu se přímo připojit na její web přes http na IP, nastavovat tam věci včetně sítě, účtu pro NVR..., a i koukat se přímo na stream. Nejsem si jen jistý první konfigurací - tu jsem já udělal přes aplikaci, ale nevím, jestli je to nutné.

Ohledně telefonu - nějakou dobu (pár let) jsem to taky používal, a pokud telefon není úplná plečka bez výkonu, a není na slunci, tak je to použitelné. Přišlo mi, že při tom relativně brzo (vždycky pár měsíců nonstop provozu) začaly odcházet baterky. Ale jednak šlo o telefony, co mají třeba 6-7 let, nevím, jak se k tomu chovali předchozí majítelé, a pak to dlouho leželo v šuplíku a mohlo se to vybít do prázdna. A navíc nevím, jestli ty telefony huntují baterku při trvalém napájení neustálým proudem. Dřív se to afaik moc neřešilo...

« Odpověď #24 kdy: 31. 10. 2024, 12:39:48 »
Podle mě nemá vůbec smysl do toho míchat cokoliv dalšího. NVR díky HTML5 normálně funguje na jednom portu. Pokud stačí současně zobrazit 4 streamy, tak s tím vůbec není problém. Pro větší zobrazení opět doporučím jejich aplikaci jak pro PC tak pro mobil (potřebuje druhý port). Navíc ta jejich aplikace dle velikosti náhledu streamu přepíná mezi normálním streamem a substreamem, takže při náhledu třeba osmi kamer použije substreamy, kde je menší rozlišení a tím pádem i menší traffic.
Já mám do světa na nestandardním portu a s omezením na rozsahy IP vystavený pouze port pro aplikaci a nikdy jsem neměl potřebu na to lézt přes web kromě konfigurace. V příloze náhled, jak vypadá webový rozhraní se čtyřmi streamy, pro otestování vystaveno na nestandardním https portu.