Hikvision i Dahua můžou fungovat kompletně offline včetně všech nastavení a ručních aktualizací firmware. Není problém připojit jakoukoliv kameru, která podporuje Onvif, ale osobně doporučuju investovat do kamer stejné značky jako je NVR, vždy to funguje úplně nejlíp.
Jinak moje zkušenost je taková, že obojí má hrozný čínský software, Dahua už několik let umí HTML5, takže jde používat jakýkoliv prohlížeč, ale jednodušší je jejich aplikace, verze v PC je celkem použitelná, mobilní je dost hrozná. Celkově Dahua má propracovanější ovládací software než Hikvision, ale Hikvision má zase lepší hardware. U Hikvision mám pocit, že HTML5 pořád neumí, ale není problém vše nakonfigurovat přes web, akorát chybí obraz.
Zobrazit opravdu není problém, jde to i přes zmíněné VLC přes RTSP, ale ty jejich aplikace prostě člověku usnadní život včetně konfigurace. Navíc z venku pak stačí povolit jeden port.
Já si kamery nakoupil na Ali, je to pořád citelně levnější než u nás a kromě jedné jedou už asi 7 let. Do té jedné natekla voda do konektoru a vyzkratovalo to tu kameru.