Zdravím ve spolek,
mám tu nemocný RB133 (3x LAN, 3x miniPCI - z toho jedna obsazená wifinou, 175MHz CPU, RouterOS 6.6). Nastavení je následující:
ether1 je vstupní, má "vnější" IP adresu
ether2, 3 a wlan1 jsou v bridge1 a jsou maškarádované z ether1 (tedy vytvořená podsíť na všech ostatních zařízeních)
Mám na ether3 připojený desktop (3 metry kabelu) a na wifi netbook (2 metry vzduchu). Připojení k netu nic moc, leč na desktopu cca 250kB/s, na netbooku i 500kB/s. Divné, stojí proti sobě 100Mbit na drátu a 2.4GHz wifi typ G (54Mbit v ideálních podmínkách).
V čem je problém - ether3 port odmítá přijímat pakety. Vydává jich haldy, ale když jde o příjem z PC, mluvíme maximálně o 10kB/s. Vyzkoušeno na spojení desktop - netbook (FTP, python simple HTTP). Směrem k desktopu vše ok, jakmile ale měly data ject na druhou stranu, radši bych to snad i kopíroval na disketách...
Co jsem zkoušel:
dekstop hodit na ether2 - ne moc vyzkoušeno, protože to na něm jelo podstatně hůř už při běžnym používání (i download jel pomalu, řádově 70kB/s místo 250kB/s a hlavně pořád výpadky).
jinej kabel - bez efektu
vynechat mikrotik, připojit PC napřímo - vynikající ryhclosti, řádově 500 down, 200 up oproti 250 down, XY up (do internetu jsem up nezměřil, jen v lokální síti)
Bandwidth test od Mikrotiku. Pakety t MK do desktopu cca 2-3Mbit, pakety do Mikrotiku - udp nic, tcp 130-150kbit
a samozřejmě restarty...
Mikrotik nemá CPU vytížené, řádově do 10%, když se snažím, tak 20%, když to jede fest rychle přes wifi (řádově i 900kB/s), tak šplhá klidně na 70% (asi WPA2?). Mikrotik je jetý, byl vyřazen pro nedostatečnost (pomalost, už přes něj šlo moc lidí, CPU nestíhal), pak šel ke mě, na dva PC by měl stačit.
Otázka:
Nepodělal jsem něco v nastavení? Neměl bych, je to třetí kus, který jsem nastavoval, druhý RB133, nastavení je "opsané" od toho předchozího, nic speciálního, pravidla, IPtables, nic... Jen ta maškaráda.
Začínam bejt bezradnej, poraďte co vyzkoušet, jak to dát dokupy.